Plăcintă yummi cu dovleac galben și dulce

Placinta cu dovleac

Nicio toamnă nu e prea multă dacă aduce, pe lângă ploaie, flori frumoase și plăcintă cu dovleac galben și dulce. Nu-i nimic mai plăcut în zilele de toamnă friguroase decât parfumul dovleacului copt care inundă camerele mansardei noastre.

Pe lângă aroma plăcută a deserturilor cu dovleac, acesta poate fi gătit în zeci de moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârstă.

Dovleacul conține, printre altele, luteină, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.

Nu doar leguma se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele, pe care le puteți găsi separat, în comerț. Cumpărați variante fără sare sau arome, de preferat crude (nu prăjite!). Semințele de dovleac sunt la fel de sănătoase ca și leguma din care provin și sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziți intestinali.

Însă nu pentru proprietățile sale benefice  îl consum, ci pentru că îmi place pur și simplu plăcinta cu dovleac, ador gustul, este una dintre favoritele mele.

 

Ani de zile am tot căutat o plăcintă cu dovleac care să îmi fie pe plac. Am cumpărat plăcintă cu dovleac de la cele mai cele brutării, cofetării sau băcănii, nu găseam nimic pe gustul meu și pace. Și atunci nu a mai rămas nimic de făcut decât să-și suflece Ilie mânecile și să se pună pe copt plăcinte bune și gustoase. Și cum nu mai surprinde de mult pe nimeni, i-au ieșit delicioase.

Atrag din nou atenția asupra importanței ingredientelor, ingredientele de calitate, preferabil locale și /sau din cultură organică/ecologică dau întotdeauna preparatelor un gust desăvârșit și desigur ne influențează în mod favorabil sănătatea.

 

Ingrediente pentru umplutură:

 

  • 1kg de dovleac (cântărit după ce a fost curățat și dat pe răzătoare)
  • 80 grame zahăr brun

 

Ingrediente pentru aluat fraged:

  • 400gr făină albă ecologică de la Terra Natura,
  • ½ linguriță sare roz de Himalaya
  • 100gr zahăr brun
  • 50ml ulei extravirgin de măsline
  • 150gr unt (superior cu 80% grăsime) rece
  • un ou
  • 50ml apă la temperatura camerei în care dizolvăm o linguriță suc de lămâie.

 

Iată toată povestea:

 

 

Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde materiale utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

 

Sunt Corina și

 

Comments

  1. Ionut Popa 26/11/2020 Răspunde

    Placinta cu dovleac este desertul meu preferat, de departe. O sa incerc si reteta asta pentru ca mi se pare usor diferita de ce am incercat eu pana acum.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.