Teoretic nu mi-a plăcut niciodată salata caprese, real tocmai am aflat că nu mâncasem “the right one”. Nu ar fi prima dată când aflu că, ingredientele joacă un rol foooarte important în gustul și aspectul unui preparat. Așa că, iată, vă prezint o rețetă simplă – simplă, poate fi pregătită de oricine, indiferent de experiența în bucătărie. Salata Caprese sau “Insalata Caprese” este o salată de origine italiană, dar care a devenit faimoasă în lumea întreagă! Și nu e de mirare, pentru că este delicioasă și perfectă pentru vară, când roșiile sunt în plin sezon.
Buuun, păi să începem cu începutul.
Ingredientele de bază:
Roșiile – roșiile românești sunt printre cele mai gustoase pe care le-am încercat în viața mea. Vara cumpăr roșii românești, în exclusivitate de la piață, iar preferatele mele sunt de departe cele care se numesc “Trandafiria de Calafat”- este considerat a fi unul dintre cele mai bune soiuri de roșii românești. Le recunoașteți imediat datorită fructelor cu o culoare roz și miez bine conturat, cu o pulpă cărnoasă și o cantitate medie de semințe. Au un gust bun, (ce zic eu bun, dumnezeiesc) puțin acid, ceea ce le face excelente pentru salate și gătit. Ele sunt alegerea mea în rețeta de azi.
“Captura” mea de la piață – roşii zemoase, dulci și cărnoase. Soiuri diferite:roz, inima de bou şi galbene. Simfonie de culoare şi gust.
Brânză: putem alege mozzarella di buffala (mozzarella din lapte de bivoliță) sau mozzarella fior di latte, din lapte de vacă, toate alegeri corecte. Dacă însă vreți să vă lingeți pe degete, căutați Burrata – o specialitate de brânză italienească, preparată din lapte de vacă sau bivoliță și rafinată cu smântână. Imaginează-ţi cea mai delicată mozzarella pe care o rupi cu mâna şi apoi descoperi cel mai cremos interior: combinaţia perfectă de mozzarella şi smântână untoasă, foarte proaspătă. Este cea mai rafinată și cremoasă brânză, despre care se spune că este regina brânzeturilor în Italia:) Este o brânză proaspătă, nu e maturată, cu un gust bogat, untos și lăptos. Noi am găsit varianta aceasta la Lidl, o au de obicei în săptămâna italiană, deși noi am găsit-o în afara săptămânii italiene.
Ulei de măsline extravirgin – nefiltrat pe care l-am cumpărat online de la Feelolio– îmi place uleiul ăsta pentru că nu are un gust așa amar, de cele mai multe ori mi se pare că uleiul de măsline, datorită gustului sau amărui, domină preparatul. Am găsit acest ulei, cu gust delicat, dulce, ușor fructat cu indicii de migdale și semințe de pin, care datorită gustului sau este ideal și pentru copii. Cu delicatețea și catifelarea sa îmbunătățește fiecare aromă din acest preparat.
Oțet balsamic de Modena – noi l-am ales pe cel de la Feelolio, 100 % natural, cu 6% aciditate, fără conservanți, fără coloranți și fără caramel, obținut doar din must de struguri învechit în butoaie de castan.
Puțină sare grunjoasă de mare și câteva frunze de busuioc proaspăt, apropos știați că, culorile ingredientelor reprezintă steagul Italiei, la fel că Pizza Margherita:).
Ok și acum să o aranjăm în farfurie:
- Spălăm roșiile și le tăiem felii de aproximativ 0.5 cm grosime.
- Scurgem foarte bine mozzarella din saramură. Am tapotat-o ușor cu un prosop de hârtie pentru a lua excesul de apă.
- Pe o farfurie întinsă, mare sau un platou așezăm feliile de roșii, peste care rupem cu mâna bucățele cremoase de buratta, după care stropim cu ulei și oțet balsamic.
- Condimentăm după gust cu sare și câteva frunze de busuioc.
A început din ce în ce mai mult să îmi placă să mănânc acasă( bine, noi mâncăm acasă des, în sensul că gătim, nu comandăm). Știu de unde provin ingredientele, le cumpăr eu și aleg de obicei simplu și gustos. O mâncare devine bună și gustoasă prin simplicitate, câteva ingrediente și buuum – best thing ever.
Așa că, iată: salată caprese cu aer gourmet:). Roșii grase, suculente din piață, brânză fină și cremoasă buratta, sare de mare grunjoasă, busuioc proaspăt, o lingură de ulei extravirgin, nefiltrat + o linguriță de oțet balsamic de Modena și atât.
Ingrediente – porție două persoane:
- O roșie mare
- 200 grame Buratta
- O lingură ulei de măsline extravirgin
- O linguriță de oțet balsamic de Modena
- Busuioc proaspăt
- Sare de mare grunjoasă – după gust
Doamne – Dumnezeule, Italia e mic copil pe lângă ce a făcut Ilie aici. Pozele nu-i fac dreptate, în realitate e mult mai arătoasă iar gustul e nebunie curată.
Salata Caprese este servită de obicei ca un aperitiv (antipasto), mai degrabă decât o garnitură. Pe timpul verii însă eu am consumat-o ca masă principală, delicioasă și ușoară! Să vă fie de bine:)
Sunt Corina și
Comments