Are 7 ani și încă îi face plăcere să îi citesc. ÎI citesc cu drag de când s-a născut , în fiecare seară. Și pentru că atunci când a crescut voia să îi citesc din ce în ce mai mult și nu voiam să amân prea mult ora de culcare, am mai adăugat o sesiune de citit în timpul zilei. Am făcut din lectură o rutină, un moment plăcut de conectare. Lectura a venit zilnic, în completarea altor activități și i-am prezentat-o mereu ca pe o pauză, ca un fel creativ de a își petrece timpul liber.
Citesc și eu des, cărțile mele, în văzul ei. Lectura trebuie să îţi creeze o stare de bine care să te impulsioneze ca individ, fie că eşti mic sau mai mare, să vrei să o reîntâlneşti. Cartea, în sine, fie de ficţiune, fie de referinţă, cea care îţi aduce cunoştinţe, citită împreună cu părinţii la o vârstă mai mică sau independent, înseamnă în fiecare etapă a vieţii un ceva: conectare, validare, un răspuns, reverie, ştiinţă, te face om întreg, cu inimă şi gânduri frumoase, în care se țes mereu povești, scenarii, fantezii .
Vă prezint 5 cărți numa’ bune de citit acum la sfârșit de vară sau început de toamnă:) Numa’ bune de citit acum la început de an școlar. E un pachet de 5 cărți cu povești adevărate de la Cartemma – o editură pe care o urmăresc, cu drag și admirație de mult timp, pentru cărțile și jocurile pe care le comercializează. Cărțile din pachetul acesta sunt minunate, vă zic, o să vă îndrăgostiți de ele doar privindu-le. Coperțile și ilustrațiile sunt incredibil de frumoase, parcă sunt vii, ne-am uitat la ele și le-am răsfoit de nenumărate ori după ce le-am citit, doar pentru a admira imaginile. Toate sunt povești adevărate, inspiraționale, împuternicitoare, care le aduc copiilor speranță și curaj.
1.Malala – pentru dreptul fetelor la educație. O carte care vorbește și doare, pe alocuri, prin paginile ei despre o fetiță pakistaneză, musulmană, care la doar 11 ani face cunoscute lumii întregi, violențele comise de talibani. Laureată a premiului Nobel pentru Pace, Malala își continuă cu pasiune lupta pentru ca toți copiii să aibă dreptul de a merge la școală, indiferent dacă sunt băieți sau fete, săraci sau bogați.
O carte din care am învățat și eu multe lucruri despre care habar nu aveam, despre situația alarmantă a fetelor din Pakistan, despre educația din alte părți ale lumii, mai puțin norocoase ca noi, despre poporul paștun dar și despre curaj, perseverență, altruism și umanitate.
“Cu armele, putem ucide teroriști. Dar, prin educație, putem ucide terorismul” – Malala
2. Maria și librăria – o carte manifest, atât de actuală în vremurile acestea, o carte dedicată prietenilor care și-au închis librăriile, celor care au redeschis, celor care încă rezistă și librarilor ambulanți care nu renunță niciodată. O carte care ne vorbește despre influența cărților în viața copiilor noștri, despre însemnătatea cuvintelor și despre adulții care-i însoțesc pe copii în drumul lor. Maria este în aparență librar, dar misiunea ei este cu mult peste meseria aleasă, Maria cultivă povești la fel cum ar cultiva o grădină cu plante superbe și rare, toate diferite. Maria este librar dedicat, povestitor înflăcărat, dar mai ales este un om cu drag de copii, duios și empatic. Cărțile Mariei au puterea de a transforma ochii în două caleidoscoape, gura într-un covor lung de cuvinte, făcându-ne să călătorim împreună printre rânduri în căutarea unor lumi noi.
3. Wangari Maathai – femeia care a plantat milioane de copaci. O carte care ne vorbește despre pădurile planetei noastre și despre importanța gestului simplu și concret de a planta un copac. Wangari Maathai este o femeie africană, care a ajuns celebră în intreagă lume grație tuturor luptelor curajoase pe care le-a dus în beneficiul planetei, al drepturilor femeilor și pentru libertate. În țara ei, Kenya, ca și peste tot în Africa, ea s-a opus defrișărilor și a făcut să renască pădurile cu ajutorul a mii și mii de persoane. O carte despre ce putem face împreună, dar și despre puterea exemplului personal.
4. Capra lui Beatrice – o poveste adevărată despre o fetiță de nouă ani din Uganda, este un îndemn de a ține minte că orice familie, indiferent de locul în care trăiește își poate schimba viața în bine. Pentru a face asta, oamenii au nevoie de trei lucruri: resurse, educație și sprijin comunitar. E un bun prilej pentru copiii noștri să afle că în lumea asta mare există foarte mulți copii care nu au șansa de a crește sănătoși, de a merge la școală și de a privi cu speranță către viitor. Prin intermediul acestei povești aflăm însă că fiecare dintre noi putem sprijini eforturile organizațiilor care contribuie, prin oferirea de resurse și educație, la dezvoltarea acestor comunități.
5. Biblioburro și cărțile călătoare – o poveste minunată care m-a mișcat până la lacrimi. Ce minunat că sunt oameni care încă doresc să le insufle copiilor valori autentice, să le dezvolte imaginația, astfel încât ei să poată să viseze și să creeze o lume mai bună.
Când un bărbat aduce într-un sătuc izolat doi măgari, Alfa și Beto, încărcați cu cărți pentru copii, Ana devine atât de entuziasmată încât decide să scrie singură o carte în timp ce așteaptă întoarcerea bibliotecii călătoare – Biblioburro.
Această carte este un omagiu pentru Luis și pentru toți învățătorii și bibliotecarii care pun cărți în mâinile copiilor, chiar dacă pentru asta trebuie să treacă peste deșerturi, peste câmpii, peste munți și peste ape.
Acest pachet de 5 cărți minunate și magnific ilustrate este acum la un preț incredibil pe site-ul Cartemma.
Cumpărați cărți, este un dar minunat pentru copiii noștri și pentru copiii din noi.
Sunt Corina și
Comments