Gem de căpșuni pentru gusturi fine

Gem de capsuni

🍓🍓 Delicioase, dulci, delicate și parfumate, le consum cu plăcere proaspete, la început de vară🍓🍓

Când însă primele frunze ingălbenesc  și cad, aerul parcă se subțiază și devine mai ușor iar zilele se scurg pe repede-nainte e semn că  a venit toamna care parcă mă îndeamnă la făcut “rezerve” . De hrană desigur.

În copilăria mea toamna a fost mereu vremea “pus-ului deoparte” După ce așteptam toată vara să se coacă, să se pârguiască și să se rotunjească toate roadele pământului, venea acum vremea recoltei, a culesului. Culegeam acum ce am așteptat o vara întreagă să se împlinească. Și precum furnica harnică și muncitoare, făceam rezerve pentru iarnă 🙂 Zacuști, murături, gemuri și dulcețuri, magiun, must și diverse conserve.

 

Nu știu câți dintre noi mai au acum, aceste obiceiuri, având în vedere că avem totul și de toate la îndemână, în magazine și supermarketuri. Adevărul e că mie nu îmi place aproape deloc gemul din comerț. Nici nu sunt mare amatoare de chestii dulci la borcan. Îmi place totuși să am în cămară câteva borcane, de diverse sortimente, pentru iernile încălzite cu orez cu lapte, pentru clătitele pufoase din weekend sau pur și simpul de întins pe o felie de pâine prăjită, cu puțin unt gras.

 

Așa că anul trecut Ilie ne-a îndulcit toamna cu niște gemuri cum nu am prea mâncat până acum:)

La sfârșit de vară și început de toamnă, e timpul potrivit pentru gemul de căpșuni. Ultima recoltă din an. E un gem simplu, natural, rapid, dar NU așa cum făceau mamele sau bunicile noastre, din simplu motiv că rețetele clasice au preeea mult zahăr. Acesta fiind și motivul pentru care nici nu eram prea mare amatoare de gemuri/dulcețuri. Zahărul pus în mod normal peste fructe, de multe ori și în proporție de 1:1, domină gustul gemului/dulceții și numai simt decât ceva foarte dulce, se pierde aroma fructelor în prea mult zahăr.

Astăzi vă prezint o rețetă de gem de căpșuni, puțin diferită de cea clasică, cu ingrediente de calitate,  așa cum v-am obișnuit. Un gem de căpșuni pentru gusturi fine.

Noi nu facem cantități mari și avantajul în această situație este că nu simți că muncești la el, e gata imediat.

 

Ingrediente:

  • 1 kg de căpşuni cântărite după ce au fost alese şi curăţate de codiţe
  • 200 g de zahăr brun
  • sucul de la 1/2 de lămâie netratată ( bio)
  • o jumătate de păstaie vanilie de Madagascar
  • 50 ml. apă de trandafiri (absolut OPȚIONAL)

Instrucțiuni de preparare:

 

 

Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde materiale utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

 

Sunt Corina și

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.