♪♩♪♫ ♬ Sorcova vesela♪♩♪♫ ♬

DSC03555 (1)_result

Gata poa’ să vină anul nou, cu 1 ianuarie cu tot. Sunt pregătită să mă las sorcovită, dar nu oricum ci cu sorcovă făcută manual, chiar de mine:)

Mi s-a pus mie așa să-i fac sorcovă copilului, nemulțumită fiind de sorcova cu flori de plastic și fir de sârmă înțepătoare, pe care o cumpăr la sfârșit de an din piață.

Zis și făcut: am luat o nuielușă, am cioplit-o puțin cu un cuțit mare, niște hârtie creponată și gata-i sorcova.

Vă avertizez că-i un model mai “rustic”:), mai simplu, fără sclipici, dar cu energie pozitiva și dragoste de mamă.

Sorcova
Sorcova “hand made”

Sorcova este un substitut al divinității fitomorfe invocate de copii în prima zi a anului ca să aducă oamenilor sorcoviți viață lungă, sănătate și prosperitate. Sorcova se confecționa la început din rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vișin, prun) sau de trandafir tăiate și puse în apă la înmugurit și înflorit în ziua de Sântandrei sau la Moș Nicolae. Mai târziu, sorcova s-a confecționat dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, bețe și un fir de busuioc în vârf. În Bucovina avea atașat un clopoțel (pentru chemarea divinității). Mai târziu, sorcova a început să fie confecționată din hârtie colorată și flori artificiale.

În timp ce sorcovesc, copiii ating ritmic cu sorcova ușa sau fereastra dacă colindă afară, sau corpul gazdelor dacă colindă în casă. Sorcovitul este o bătaie rituală (alte obiceiuri de bătaie rituală: bătutul pământului cu maiurile, bătutul toacei. În practica cotidiană: bătutul pe umăr.) După încheierea colindatului, sorcova era păstrată peste an ca ceva sfânt, agățată de peretele de răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat din gospodărie.

Dacă vreți să știți cum am făcut florile din hârtie creponată pentru sorcovă, poftiți de vizionați un DIY clip.

 

Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde materiale utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare! 

La mulți ani.

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.