Săpun bun. Blajin cu pielea.

De la Irina

Pe la sfârșitul lui mai o găseam în spatele curții, în grădină, lângă gardul vecin cu grădina de zarzavaturi a lu’ tanti Lina. Roșie la față, amesteca de zor, cu un linguroi mare de lemn, cu coadă lungă, în cazanul negru așezat pe pirostriile aprinse. Purta bluza ei, cu nasturi în față, albă cu flori mici, galbene și mânecile suflecate. Pe cap avea un turban, făcut dintr-o basma veche, îngălbenită, strâns bine să nu-i cadă vreun fir de păr în săpun. E prima femeie pe care am văzut-o făcând săpun, cred că și ultima.  Nu aveam șampon, balsam și nici săpun, așa că mamaie făcea ea. Săpun. Bucăți mari galben-verzui, cu miros de leșie și plante din flora spontană, pe care le folosea toată familia la spălat pe păr, pe tot corpul și deseori și pentru rufele murdare.  Nu aveam un săpun special pentru față, unul pentru mâini și altul pentru corp. Aveam UN săpun. Bun la toate.

 

Sapun de casa

Nu mai țin bine minte rețeta în măsuri, dar îmi aduc aminte ingredientele: untură de porc, sodă caustică, apă, plante de sezon: pelin, rozmarin, mentă, levănțică și sare. Le punea pe toate în cazanul mare și le amesteca continuu până dădea în clocot și lichidul devenea vâscos. După vreo 2h sau poate și mai mult, oprea focul și lăsa cazanul la răcit, până a doua zi când tăia săpunul în bucăți și apoi îl lăsa la uscat în aer liber, către soare. După o săptămână se putea folosi.

Mamaie nu mai e, nici grădina ei, nici casa și nici cazanul mare, negru. Nu mai avem nevoie acum de săpunul lu’ mamaie. Și cine mai pierde timp acum să facă săpun? Acum când e săpun peste tot, în toate supermarketurile, farmaciile și magazinele de la colțul străzii.

 

Irina. Ea își petrece timpul făcând săpun. Dar nu ca mamaie, Irina vine cu multă pasiune, cu dragoste pentru natură și cu dorința de a oferi și altora alternative naturale la cosmeticele industriale. Știu că mai sunt oameni preocupați de această îndeletnicire, de a face săpun, însă nimeni ca Irina. Să vă spun de ce:)

 

Am ales să cumpăr, de câțiva ani buni De la Irina din câteva motive, foarte importante pentru mine:

 

  • Își  adună singură plantele, din grădina ei magică, sălbatică din Stanciova. A învățat singură să cunoască și să recunoască plantele, să le folosească în sinergiile potrivite pentru ca ele să își mărească puterea de vindecare. Ea le adună, le usucă și apoi le folosește în săpunuri, alifii sau balsamuri pentru buze.
  • Ingredientele folosite sunt locale, tradiționale, organice și disponibile. Pe cât se poate. Se asigură că ingredientele folosite sunt sigure pentru sănătate și de aceea le alege cât mai curate și firești. Astfel că, veți găsi la ea ingrediente 100% naturale, fără aditivi sintetici, blânde și hipoalergene, minim procesate.
  • Se focusează pe sustenabilitate și grijă pentru Pământ, astfel că toate produsele ei sunt 100% biodegradabile și prietenoase cu mediul, iar ambalajele sunt refolosibile, reciclabile și/sau compostabile. Săpunurile, spre exemplu, sunt ambalate cu o etichetă simplă, tipărită pe hârtie reciclată. Etichetele sunt în sine tipărite în serie mică.
  • Și nu în ultimul rând, îmi place să cumpăr produse De la Irina, pentru că sunt create și păstrate la scară mică, înmagazinând astfel vibrația ei energetică înalta.

 

Pielea este învelișul protector al corpului. Este cel mai mare organ al corpului, un organ remarcabil, complex și indispensabil vieții. Asigură o mulțime de funcții biologice: de protecție împotriva factorilor de mediu, a microorganismelor, a radiațiilor ultraviolete, de regulator termic, de comunicare tactilă. În calitatea sa de “protector” al organismului, pielea este capabilă să absoarbă toți nutrienții care sunt aplicați topic, dar și compușii sintetici care sunt prezenți în săpunuri și loțiuni, care, în cel mai bun caz, nu au nici o acțiune asupra pielii, dar, de multe ori se dovedesc a fi toxici sau iritanți.

Deci, și în cazul pielii mai puțin, înseamnă mai mult. Majoritatea produselor din comerț, cele produse pentru mass market NU sunt benefice pielii. La fel ca alimentele procesate, bine cunoscutele junk food, există pe piață la fel de multe produse cosmetice junk precum cele alimentare.

Pielea trebuie doar curățată și hrănită. Eu am renunțat la produsele chimice, la loțiuni, la complicații. M-am eliberat de capcanele industriei cosmetice pentru că pielea, ca și sistemul digestiv, absoarbe tot ce ii dăm și transferă substanțele respective în sânge. Anumite produse cosmetice ne otrăvesc și ne poluează organismul.

Pentru curățarea pielii am la baie un singur produs, săpunul De la Irina, cu care mă spăl pe față și pe tot corpul. Un singur săpun, care nu lasă în urmă nimic după ce se termină, nicio sticlă de plastic, niciun ambalaj. Îmi place senzația asta de minimalism, de puțin, e eliberator.

 

Le alternez și printre preferatele mele sunt:

 

  • Calendula Săpun cu gălbenele, fără uleiuri esențiale—potrivit pielii sensibile

Sapun calendula De la Irina

Un Săpun simplu, durabil, luminos

Pe bază de infuzie concentrată  (Calendula officinalis) și macerat uleios de gălbenele din Banat. Maceratul uleios de gălbenele este cunoscut ca fiind antiinflamator, bactericid, cicatrizant, antiiritant, calmant și dezinfectant. Totodată este un filtru UV natural.

Este eficient în tratarea cuperozei, pielii sensibile, uscate, buzelor uscate și crăpate și acnee.

Calmează mâncărimile pielii.

  • Mușețel – gândit să curețe blând, fără să usuce pielea.

Sapun Musetel De la Irina

Excesul mare de grăsime (de shea, de migdale și de mușețel) hrănește și protejează epiderma după spălare. Singurul miros al acestui săpun este cel al florilor de mușețel și al uleiurilor. Creat inițial pentru mămici și copii mici, s-a dovedit a fi potrivit oricui își dorește îngrijire blândă, fără uleiuri esențiale sau alte substanțe sensibilizante.

 

  • CÀ-PHÊ un săpun puternic exfoliant și bogat în tot ce oferă cafeaua: limpezime a minții, energie, aromă.

Sapun Caphe De la Irina

Cafeaua măcinată conținută în săpun oferă un gomaj energizant pielii în timpul dușului, stimulează microcirculația sanguină și îndepărtează celulele moarte.

Puneți-vă ordine în gânduri și în sala de baie:) Când avem grijă de corpul nostru, avem grijă și de mintea noastră; și abia atunci putem începe să avem grijă de ceilalți. Tot ce se întâmplă se petrece mai întâi în plan mental. Gândiți pozitiv, îmbogățiți-vă cunoștințele, zâmbiți și…aveți încredere.

 

Sunt Corina și

Sursă foto: cu mulțumiri De la Irina

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.