Cum aleg îmbrăcămintea de iarnă pentru copil? Regula celor 3 straturi.

Combinezon Decathlon

Deși sunt născută vara, în luna lui August, îmi place mult iarna, cu tot cu gerul ei, cu zilele gri și scurte și cu nopțile cele mai lungi din an. Și o ador pentru magia sărbătorilor ei, pentru  zăpada scanteietoare, pentru săniuș și obraji roșii, pentru peisaje de vis și colinde, pentru fulgi de nea și bătăi cu bulgări.

Indiferent de anotimp sau de vârstă, copiii trebuie scoşi zilnic afară. Zăpada şi frigul nu sunt duşmanii copilului. Din contră. De multe ori, aerul rece este asociat cu un somn mai profund şi cu o creştere a poftei de mâncare. În plus, şansele ca un copil să contacteze un virus sunt mai mari dacă este plimbat în spaţii închise, aglomerate şi nearisite, decât dacă este scos la joacă în parc

Eu am fost printre copiii care erau scoși afară zilnic, asta și pentru că locuiam la curte și era cumva la îndemână, însă am fost unul dintre acei copii îmbrăcați mult prea gros iarna. Sigur mulți dintre voi știți cum:) : haine multe și groase, fular peste nas și gură, de arătam ca mascota de cauciuc de la Michelin. Și mă mișcam asemenea, adică încet și greoi. Asta a venit la pachet cu oareșce’ frustrare, în primul rând pentru că nu mă puteam mișca în voie și în al doilea rând pentru că nu mă lăsau să dau jos din haine, dacă îmi era cald . Mama, draga de ea, se temea să nu ne îmbolnăvim din cauza frigului, însă exact asta se poate întâmpla, copilul poate deveni mult mai sensibil la frig și se poate îmbolnăvi cu ușurință la cea mai mică expunere la frig. Pe mine, nu a făcut decât să mă transforme într-o friguroasă în următorii anii, cu picioarele și mâinile veșnic reci.

Când am plecat de acasă, mi-am făcut de cap și mi-am lepădat hainele precum baba Dochia în călătoria ei:) Ei, nu s-a întâmplat așa deodată, mi-au trebuit niște ani, niște cărți și multe, multe călătorii prin lume.

Acum îmi place să profit de zăpadă și nu îmi mai este teamă de frig, așa că am abandonat  demult “înfofoleala”.  Nu mai car cu mine grijile părinților mei, care m-au îmbrăcat cu multe haine, groase și călduroase, căciuli și fulare ca să nu mor de frig. După experiențele călătoriilor pe ghețari în Alaska sau în fiordurile Norvegiene , am aflat de la oamenii locului, despre principiul celor 3 straturi.

Regula celor 3 straturi se bazează pe un principiu simplu: apa transmite căldura de 30 de ori mai rapid decât aerul. Astfel, pielea umedă se răcește de 30 de ori mai rapid decât pielea uscată, iar atunci când vei transpira, vei resimți frigul la o intensitate prea mare pentru a te putea bucura cu adevărat de drumeții sau sporturi de iarnă.

Cu toate că hainele groase te vor proteja, într-o oarecare măsură, de frig, acestea îți vor afecta mobilitatea, iar experiențele tale pot fi mai puțin plăcute.

Am aplicat acest principiu și pentru Leti, de când s-a născut și astfel am scos-o afară la plimbare indiferent de vreme, iar în primii ani de viață și-a făcut somnul de prânz, afară pe terasă. Când a mai crescut am îmbrăcat-o întotdeauna ținând cont de activitatea fizică  pe care urmă să o facă.

 

Nu avem multe haine, nici noi și nici Leti. Nu îndemn la consumerism, doar strictul nescesar. Spre exemplu, acum pentru o excursie  la schi, avem așa:

 

Primul strat: Acest prim strat de îmbrăcăminte este cel care vine în contact cu pielea, așa că trebuie să fie conceput dintr-un material care elimină transpirația și să aibă o croială mulată pe corp. Pentru un confort termic sporit, dar și pentru o libertate mai mare de mișcare Leti folosește o bluză subțire de lână merinos

Bluza lana Joha

 

și fie o pereche de colanți freshwarm,

Colanti schi Decathlon

fie acești colanți/dres călduroși de schi.

Colanti schi Decathlon

Al doilea strat, intermediar: Stratul intermediar de îmbrăcăminte este cel care ar trebui să-ți asigure o temperatură constantă a corpului. Acesta trebuie ales îndeosebi atunci când temperaturile exterioare sunt foarte scăzute sau când vântul suflă cu putere. Pentru acest strat de îmbrăcăminte,  noi am găsit că cel mai potrivit este un polar, care îți va menține temperatura corpului și va asigura eliminarea transpirației.

Leti folosește de obicei o bluză polar cu fermoar, care poate fi ușor dată jos, dacă i se face prea cald. În genul acesteia:

 

Bluza polar Decathlon

Al treilea strat – Protecție împotriva elementelor exterioare : al treilea strat de îmbrăcăminte are rolul de izolare și protecție împotriva vântului, a ninsorii.

Am tot vorbit despre combinezoanele Letiției de iarnă, ultima dată nu mai târziu de acum 2 luni. Povestea este așa: de pe la 3 ani i-am cumpărat combinezoan de schi doar de la Decathlon. Motivul e simplu, ne-a convenit raportul preț-calitate. Pentru excursia asta la schi tocmai am comandat un combinezon schi Decathlon nou, suntem la a 3-a bucată, în aproximativ 5 ani. Ultimul, unul roz, l-a purtat două sezoane și acum într-un timp relativ scurt, de la o lună la alta, i-a rămas mic, așa că a trebuit să îi luăm unul nou.

Combinezon copii Decathlon

Combinezon copii Decathlon

 

De data aceasta m-am uitat mai bine la detaliile descriptive și am ales unul cu impermeabilitate “foarte bună”, spre deosebire de precedentul care avea impermeabilitatea doar “bună”. Adică, în termeni mai tehnici, primul avea un strat protector de 5000 mm și atunci când fie stătea prea mult în zăpadă, fie zăpada se transforma în zloată, apă pătrundea prin combinezon, până se udau și colanții de dedesubt. Cel pentru care am optat acum are un strat protector de 8000 mm și promite să nu permită înfiltrarea apei.

Combinezon copii Decathlon

Combinezon copii Decathlon

Combinezonul de schi Decathlon este o alegere ideală pentru schi, este practic și călduros, impermeabil și ermetic, pentru a progresa ușor pe pârtie. Acesta în particular are și un sistem Lock&Walk care permite ajustarea în lungime a pantalonului.

Combinezon copii Decathlon

Nu uitați să protejați capul, mâinile și picioarele de frig.

 

Mâinile și fruntea sunt cele mai expuse mediului exterior, așa că luăm cu noi și :

Căciula, nelipsita căciulă, care are și nume, by the way, “Puf” și care merge cu noi peste tot, deseori pe post de pluș

 

Caciula copii Decathlon

și în sfââârșit o pereche de mănuși impermeabile, prin care nu intră apă, bleumarin, că nu am mai găsit roz:)

Manusi copii Decathlon

Iar pentru picioare, nu uit niciodată să iau cu mine, câteva perechi de șosete lungi și călduroase, foarte bune pentru schi. Pentru copiii e bine să avem câteva cu noi, mai ales la zăpadă, se pot uda repede și îngheață mult mai ușor.

 

Sosete copii Decathlon

 

 

Gata:) Distracție plăcută afară, la zăpadă:)

Sunt Corina și

 

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.