Ierni mai frumoase decât în copilărie va fi greu să mai găsim, oriunde-am călători. Oriunde am căuta. Sunt iernile acelea când ne prindea seara pe derdeluș, cu hainele și încălțările ude leoarcă. Aveam două perechi de pantaloni pe mine, una din bumbac, ca un fel de nădragi, care nu-mi plăceau de fel, dar mă obliga mama să-i port, avea și dreptate draga de ea, altfel aș fi murit de frig. Și pe deasupra lor, un pantalon de tricot subțire, crem, îmi amintesc bine culoarea pentru că erau singurii pe care-i aveam.
Nu stăteam prea bine nici la capitolul încălțări: aveam o pereche de “cizme” din piele, cu vârf rotunjit, roșii, nu știu de unde făcuse mama rost de ele. Păcatul lor era că erau finuțe, cu o talpă subțire, mai degrabă de mers cu ele toamna/primăvara, când era uscat pe afară, nicidecum la joacă, în zăpadă. Și nu aveam deloc mănuși, nu îmi amintesc de ce, nu se găseau, nu aveam bani, chiar nu mai știu, cert e că nu aveam. După ce ne băteam cu bulgări o zi întreagă, veneam acasă cu mâinile umflate și roșii, nici nu mi le mai simțeam.
Si după o zi întreagă de mers prin zăpadă până la genunchi, de urcat pe derdeluș de zeci de ori, cu sania la vale și de rostogolit prin nămeți, ajungeam acasă aproape anesteziată, nu mai simțeam nimic. Degetele de la picioare, parcă nu fuseseră acoperite de încălțări deloc, reci, albe, cu vasele de sânge contractate, fără flux de sânge cald în piele. Nădragii de dedesubt uzi leoarcă, iar pantalonii de tricot subțiri, de deasupra plini de zăpadă înghețată, lipită de material, precum chiciura pe crengile copacilor.
Pe seară, ne întorceam îmbibați de umezeală și extenuați, dar fericiți acasă. Era întuneric afară, la fel și în apartamentul nostru, de la etajul 1, dintr-un bloc din Militari. Pe masă pâlpâia timid flacăra unei lumânări și asta ne servea drept bec. Draga de mama, nu știa ce să facă mai repede când ne vedea cu obrajii roșii și cu buzele vinete. Ne ajuta să ne dăm jos hainele ude pe care mai apoi le usca la cuptor:) Încălzea cuptorul, pe gaz, deschidea ușa și le atârna cum putea acolo. Ne încălzeam și noi lângă cuptorul deschis. Era singura sursă de căldură din casă. Caloriferele fuseseră golite de tata, ca nu cumva să înghețe apa în ele și să plesnească țevile. Așa de frig era. După ce ne dezbrăcam de multele haine de stradă ne îmbrăcăm cu și mai multe haine. De casă. Asta era realitatea unor vremuri întunecate și friguroase, din regimul comunist. Vă spun însă sincer, îmi aduc aminte de ele, dar nu cu părere de rău, cu nostalgie mai degrabă. Poate și pentru că copiii, nu trăiesc la fel precum adulții, vremurile grele. Aveam iubirea nemărginită a mamei și asta însemna totul, nu mai simțeam frigul, aveam sufletele încălzite de fericire. Cerul ne privea cu ochi de stele și iarna era, anume pentru noi, copiii, doar frumoasă, nu și friguroasă.
Sunt fericită că sunt și eu mamă, la rându-mi și slavă Domnului nu sunt nevoită să trăiesc zilele pe care le-au dus părinții mei. Acum când vine iarna mă bucur din nou, ca un copil. Acum sunt haine pentru copiii noștri, cu protecție termică, rezistente la apă și vânt, impermeabile șamd.
Pentru că avem un copil căruia îi place realmente joaca în natură și așteaptă zăpada toooot timpul anului, iată cum îi asigur căldură și confort la joacă. Când era mai micuță, i-am cumpărat prima dată combinezonul aceasta, foarte frumos din punct de vedere estetic, călduros, confortabil și tocmai bun de tăvălit, de la Decathlon. La joacă în zăpadă, la schi, patinoar, săniuș, genul acesta de salopetă overall, este ge-ni-al. Nu-i intră zăpadă pe la spate, în zona aceea de la îmbinarea dintre pantalon și geacă, nu-i se ridică hainele, se poate juca liniștită, cu hainele uscate și calde.
Din păcate modelul acesta, nu mai e de găsit, dar a fost înlocuit cu ACEST MODEL, asemănător ca preț și calitate
După ce l-a purtat vreo doi ani și i-a rămas mic, ne-am hotărât să-i luăm altul, tot de la Decathlon. Am găsit un combinezon de la Wed’ze și de data aceasta și-a ales singură culoarea– roz – păi, cum altfel. Eu m-am uitat după alte detalii și am avut 3 condiții pe care combinezonul de la Wed’ze le-a bifat cu succes:
- Impermeabil – are un strat protector dintr-un material impermeabil, aflat pe partea internă a materialului exterior. Acesta împiedică pătrunderea apei în material, însă evacuază transpiraţia. Astfel, pielea rămâne uscată în timp ce copilul se tăvălește prin nămeți sau schiază.
- Călduros și ușor – Are izolare termică cu vatelină pentru a menține căldurA corporală.
- Facil de îmbrăcat și dezbrăcat – are închidere cu fermoar, ușor de manevrat de către copii.
Și gata, treaba mea e gata. Cu bucuria că am reușit să-i transmit copilului dragoste pentru joaca afară, în natură, nu lipit de vreun ecran, o las să își trăiască visul copilăriei, iar copilăria fără poveste și joc, nu există.
Pentru haine și încălțăminte bune de joacă de-aia adevărată, cu noroi, nisip, frunze, zăpadă, ploaie și vânt, mereu am cumpărat de la Decathlon.
Și mereu am fost mulțumită de raportul calitate – preț practicat de magazin.
Iarnă frumoasă să avem, cu zăpadă și bătaie cu bulgări.
Începând de azi și până în decembrie, Decathlon a lansat Sezonul Cadourilor, cu diverse idei de cadouri pentru copii, pentru ea, pentru el si accesorii. Anul acesta de Crăciun, oferă sport în dar.
* Disclosure: acest articol conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă, mulţumesc.
Sunt Corina și
Comments