#MieÎmiPasă – e unul din motivele pentru care scriu acum, pe acest blog, este proiectul meu de suflet, despre care scriu mereu cu bucurie și entuziasm. Mie îmi pasă și de ceva timp o fac în mod conştient, izvorăşte din dorinţa de a face mai bine, pentru noi şi pentru copiii noştri. Îmi pasă de oamenii de lângă mine, de planeta asta, de aerul pe care îl respirăm, de viitorul copiilor noștri. O fac, pentru că în primul rând mă face pe mine să mă simt bine, împăcată, cu gândul că m-am străduit să fac ceva. Fac și eu ce pot în pătrațelul meu, în zona mea, I do my part – cum ar spune americanul. Sunt gesturi mici, unii spun că prea mici ca să conteze. Însă pentru mine nu e important ce cred ceilalţi despre ceea ce fac eu, îmi pasă însă foarte mult de ceea ce cred eu despre ceea ce fac, așa că îmi aduc mica și umila mea contribuție la binele comun..
Nu fac risipă la apă, mâncare, curent electric, plastic, haine, obiecte. Spune stop risipei alimentare, Fără pungă, vă rog, Planificarea meselor salvează timp, bani și…aer, Pâine și mâine sunt câteva din articolele mele pe această temă. Scriu despre aceste lucruri și o voi mai face, scriu cu ușurință pentru că izvorăște din pasiune, mai delicat mi se pare atunci când trebuie să transmit aceste obiceiuri fetiței mele. Adică, atunci când apa curge la robinetul de la baie și ea nu mai e acolo de mult, când gătesc ceva toată dimineața și în câteva minute poate ajunge la gunoi pentru că acum nu îi mai e foame, atunci când rupe toate foile din caiet pentru că voia să facă un evantai. Ei abia aici vorbim despre intelepciune:) Înțelepciunea de a face lucrurile cu tact și răbdare, nu atunci pe loc, când îmi vine să-i trântesc celebra frază, bine cunoscută în rândul părinților: “Alții nu au ce mânca și tu faci mofturi ” sau la fel de celebra “Sunt copii în Africa care mor de foame, ar trebui să fi recunoscătoare pentru ce ai”.
Adevărul e că, copiii învață de la noi, nu îmi fac griji, știu că mai devreme sau mai târziu va prelua din obiceiurile noastre, va face ceea ce vede la noi. M-a preocupat însă întotdeauna să ii arăt și ce se întâmplă cu alți oameni, cu alți copii de prin alte părți ale lumii și nu numai. Nu doar în alte țări, undeva departe în lume sunt copii care suferă de foame, există copii în mediul rural din România care nu ajung la şcoală pentru că sunt flămânzi, nu au cele necesare şi nimeni nu-i încurajează să meargă la școală. Devin astfel adulţi fără pregătire, cu şanse de angajare reduse, care îşi formează familii cu aceleaşi probleme, generaţie după generaţie. Foame. Sărăcie. Abandon școlar. Subiecte delicate și posibil greu de abordat în discuțiile cu copiii, însă sunt de părere că este necesar să avem aceste discuții, pentru a trezi în ei empatie, recunoștință și dorința de a contribui la rândul lor, după puteri, la rezolvarea unei situații inacceptabile. Niciun copil nu ar trebui să ştie ce înseamnă foamea.
Cel mai bine e să vorbim cu copiii despre aceste lucruri când suntem calmi, să nu vină niciodată ca un reproș. Dacă nu știți cum să începeți vă pot da o mână de ajutor.
De curând am descoperit această serie de 4 cărți la Cartemma. Colecția de cărți “Copiii din lumea noastră” e de un real ajutor atunci când încerci să răspunzi la întrebările copiilor sau să îi liniștești daca sunt îngrijorați cu privire la problemele din lumea noastră.
Și acolo unde marile probleme nu pot fi exprimate în cuvinte, ilustrațiile sensibile ale acestor cărți vor ajuta copiii să înțeleagă diferite situații cu care oamenii se confruntă.
Sărăcia și foametea – Majoritatea oamenilor au suficienți bani pentru a putea trăi într-o locuință călduroasă și confortabilă. Au apă curată de băut, dar și pentru spălat și gătit. Își pot permite medicamente și pot plăti medici care să îi ajute dacă se îmbolnăvesc. Însă oamenii săraci trăiesc uneori în case neîncălzite sau pline de umezeală. Unii pot chiar să nu aibă casă și sunt astfel nevoiți să locuiască pe străzi.
O carte din care copiii vor afla de ce suferă oamenii de sărăcie și foame, despre ce înseamnă să ai lipsuri materiale, dar și despre cum pot ajuta chiar ei oamenii săraci sau înfometați.
Refugiații și emigranții – Casa noastră este locul în care petrecem timp cu cei dragi, mâncăm mâncarea preferată, ne jucăm cu jucării și dormim într-un pat moale. Uneori, oamenii își părăsesc casele deoarece este prea periculos să rămână acolo din cauza unui război, a unui dezastru natural sau a terorismului. Acești oameni poartă numele de refugiați.
O carte din care copiii vor învață cine sunt refugiații și emigranții, de unde vin ei, cum călătoresc, încotro se îndreaptă, dar și despre cum poți ajuta chiar tu pentru a le face trecerea mai lină catre o viață nouă, acestor oameni greu încercați.
Rasismul și intoleranța – lumea noastră este formată dintr-o mulțime de oameni diferiți. Ne plac mâncăruri diferite, facem sporturi diferite și avem pasiuni diferite. Majoritatea oamenilor trăiesc împreună în pace și încearcă să se poarte cu respect și blândețe unii cu alții. Din nefericire, unii oameni nu îi tratează întotdeauna corect pe ceilalți și pot să fie chiar răutăcioși cu cei pe care îi consideră diferiți.
O carte din care copiii vor afla ce este rasismul, ce este intoleranța, cum apar prejudecățile, dar și despre tot ceea ce ne unește, despre siguranță și diferențe care trebuiesc respectate și despre cum poți ajuta chiar tu la schimbarea atitudinilor greșite.
Conflictele globale – Oamenii nu se înțeleg întotdeauna bine. Iar atunci când nu se înțeleg apar conflictele. Câteodată ei se luptă sau încearcă să își facă rău unii altora.
Această carte îi va ajuta pe copii să înțeleagă mai bine de ce au loc conflictele și cum îi pot ajuta chiar ei pe cei afectați. Vor afla despre ce se întâmplă în timpul conflictelor, despre cine oferă ajutor, despre siguranța tuturor, dar și despre evitarea conflictelor și despre cum îi putem înțelege pe ceilalți.
Acest set minunat de 4 cărți, îl puteți găsi la editura Cartemma, redus în acest moment la 50%. Este un set de cărți educative, pentru copii cu vârstă între 5-7 ani, care pot fi citite chiar și de micii cititori, începători în ale cititului.
PS: După ce am citit cartea Sărăcie și foamete, micuța noastră a vrut să-și lase și ea impresiile aici, așa că iată rândurile scrise chiar de ea, la tastatura calculatorului: “Unii copii nu au tot ce le trebuie, de exemplu haine pături perne sau alte chestii, unii copii sau adulți locuiesc chiar pe stradă, dorm chiar fără măcar o pernă dar există niște cutii în care unii oameni pun haine și așa oamenii pot să se îmbrace”
Sunt Corina și
Comments