Sunt o mulțime de discuții pe marginea subiectului lapte. E bine să îl consumăm? E benefic? Dar copiilor, lor le oferim lapte? Argumentele sunt desigur pro și contra. Pe de o parte sunt argumentele conform cărora laptele este un aliment greu digerabil și formator de aciditate , pe de altă parte sunt argumentele care spun că laptele este sănătos, plin de vitamine și hrănitor. Nu vreau să intru în detalii și discuții în contradictoriu, fiecare trece prin propriul filtru informațiile primite, citite, căutate și decide în consecință.
Aș dori să încep cu mărturisirea că, eu consum lapte. Nu abuzez de lapte, adică nu consum zilnic, dar îmi place, îl consum cu plăcere.
Actualmente, în lume, intoleranța lactozei din laptele de vacă aduce lactatelor aceeași defavoare pe care intoleranța la gluten o aduce pâinii. Se îngroașă rândul celor care nu mai pot consuma lapte, pentru că sunt alergici. Eu cred că acest lucru se întâmplă din două motive:
- Consum excesiv
- Consum de lapte mult prea procesat, semi- degresat și/sau degresat, omogenizat, transformat și/sau modificat cu vitamine sintetice. Lapte provenit de la vaci hrănite cu cantități disproporționate de grâne; lapte care conține hormoni de creștere.
Pentru că pe rafturile magazinelor sunt disponibile numeroase sortimente de lapte, haideți să alegem conștient și responsabil, pentru noi și pentru sănătatea copiilor noștri. Nu tot laptele e la fel. Păi cum așa? Hai să povestim:)
Ce lapte NU cumpăr :
- Eu nu aleg niciodată, dar niciodată, lapte cu termen de garanție lung. Adică cel care rezistă cel puțin 6 luni pe rafturi, fără refrigerare și care în tot acest timp nu își modifică culoarea, gustul și nici textura. Se spune că nici valoarea nutrițională nu și-o schimbă, dați-mi voie însă să mă îndoiesc de acest lucru:). UHT (ultra high temperature) se numește procesul prin care acest lapte este păstrat în cutii, o ultrapasteurizare, un tratament termic la temperatură ultraînaltă, prin care desigur se distrug toate bacteriile și sporii, înlăturând orice pericol, dar transformându-l în același timp în orice, dar nu într-un aliment viu, de care organismul să poată beneficia.
- Nu bem deloc lapte semi- degresat sau degresat. Alegem întotdeauna lapte integral, adică laptele întreg, cu conținut natural de grăsimi, care poate varia undeva între 3,5 și 4,1 % și este varianta cea mai apropiată de laptele proaspăt muls. Adică bem laptele așa cum a fost el lăsat pe pământ, cu grăsimi, că dacă ar fi fost mai bun fără grăsimi, așa l-ar fi făcut vaca sau capra sau etc. Și în plus laptele integral are un gust foooarte bun, cel degresat parcă e un lapte dizolvat cu apă. În familia noastră alegem atât cât putem alimente integrale pentru consum, alimente cât mai puțin atinse de tehnologie și standardizare.
- Spune NU laptelui de vacă – în special pentru copiii care au dezvoltat intoleranță la lactoză sau suferă de diverse alergii. Poți alege laptele de capră, care ca și structura chimică este cel mai apropiat de laptele matern – are un conținut mai ridicat de proteine, dar un nivel mai scăzut de cupru și fier. Comparativ cu laptele de vacă are o reacție alcalină, un conținut mai scăzut de lactoză, fiind astfel mai ușor de digerat și cu mai puțini alergeni. Totodată are un conținut mai ridicat de calciu, vitamina B6, vitamina A, potasiu, niacin, cupru, seleniu și acizi grași esențiali. Compoziția nutritivă a acestuia se schimbă, de asemenea, în funcție de sezon, fiind mai nutritiv iarna și primăvara devreme.
Lapte recomandat pentru întreagă familie, dar mai ales pentru copii. Ce lapte bun și hrănitor cumpărăm?
Cea mai bună alegere – prima mea alegere este întotdeauna laptele de capră de la Artesana. Este un lapte cum nu prea o să mai găsiți pe piață, e neomogenizat și minim procesat, astfel încât formează, în mod natural, un dop de smântână. Cred că nu am mai văzut din copilărie dop de smântână la lapte. Nu este un lapte standardizat, este pasteurizat la temperatură joasă. Provine de la capre care pasc pe pășuni extinse, acolo unde sunt cele mai fericite. Bonus: se comercializează în sticle de sticlă.
Așadar, pentru că nu este un lapte omogenizat sau standardizat și este pasteurizat la temperatură joasă, acesta își schimbă puțin și textura, devenind mai lichid vara, atunci când laptele este puțin mai slab, și mai cremos în sezonul rece. Și tocmai pentru că este foarte puțin procesat are un termen de valabilitate mic, în jur de o săptămâna.
Eu îl cumpăr din Mega Image, Cora sau Auchan.
A doua alegere – la fel de bun este și laptele de capră de la Origini – integral și proaspăt muls la Ferma lui Ţane. Acest lapte natural provine de la capre crescute cu iarbă grasă şi fân. Laptele proaspăt recoltat este fiert şi răcit lent şi apoi pus în sticle, totul cu câteva ore înainte de fiecare livrare!!!! Ambalat în sticlă de sticlă și cu termen de valabilitate mic.
Au un magazine fizic în Bucuresti, dar îi găsiți și online, toate detaliile AICI
A treia alegere (de compromis): laptele provenit de la capre crescute cu grijă și care beneficiază de hrană proaspătă și atent selectată nu este disponibil tot timpul anului, așa că, atunci când niciuna din variantele de mai sus nu sunt disponibile, cumpăr laptele de capră de la Olympus. Pe el îl găsesc mai des decât pe cele de mai sus, dar din păcate este mai procesat, în sensul că este omogenizat și pasteurizat la temperatură înaltă, devenind în acest fel mai longeviv pe rafturi, cu o valabilitate de aproximativ o lună. Desemenea este vândut într-o cutie Tetra Pak , care se încadrează la categoria ambalajelor nerecurperabile. Este însă un lapte foarte gustos și ușor digerabil. O variantă acceptabilă, în lipsa primelor două.
Se găsește în aproape toate hypermarketurile și supermarketurile din țară.
Din păcate sunt mulți cei care nu pot consuma lapte de capră pentru simplu motiv că nu le place gustul. Mulți spun că ar avea un gust specific, mie, spre exemplu, nu mi se pare chiar deloc.Pentru ei, dar și pentru ocaziile când aveți neapărat nevoie să faceți un orez cu lapte sau un oatmeal bun la micul dejun, și nu găsiți lapte de capră în comerț, vă ofer câteva variante de lapte de vacă bun de pe piață.
Prima variantă – este laptele bio de la Artesana – este un lapte pasteurizat la temperatură blândă, răcit repede și pus în sticlă de sticlă, ca să își păstreze cât mai multe dintre vitamine și minerale. E 100% un lapte românesc, integral (cu grăsime 3,7%), neomogenizat, provenit din agricultură ecologică.La fel ca laptele de capră, are termen mic de valabilitate, până la o săptămână.
A doua variantă – laptele de vacă integral, proaspăt mult la Ferma lui Ţane. La fel ca și la laptele de capra, acest lapte provine de la vaci crescute cu iarbă și fân. Ce îmi place cel mai mult la laptele de la Origini este că este muls și fiert în ziua livrării, lăsat la răcit şi apoi pus în sticle cu câteva ore înainte de fiecare livrare. Felicitări, îmi place mult de voi.
A treia variantă – Laptele de vacă de la Lăptaria cu Caimac – Este un lapte integral, nestandardizat, cu grăsime variabilă, între 3,8 și 4,1%. Fiert la temperatură scăzută de pasteurizare, și doar timp de câteva secunde, pentru a păstra toate substanțele nutritive naturale. 100% natural, fără lapte praf sau alți aditivi și numai din ferma lor proprie. Laptele de la Lăptăria cu Caimac, vine la tine în sticlă de sticlă.
*Câteva lucruri bune de știut despre companiile prezentate mai sus:
Origini – Realizăm artizanal produsele Origini din materie primă crescută de noi cu cereale, fân şi lucernă de pe terenurile proprii şi suplimentată de la vecini. Folosim procese manuale şi reţete proprii, construite de noi după ceea ce se întâmpla în bucătăriile de odinioară. Prin modul în care facem lucrurile încercăm să aducem echilibru între ritmul alert în care trăim şi hrana sănătoasă: produse naturale, cât mai hrănitoare ajung în casa sau biroul tău din imediata vecinătate, pe cel mai drept şi scurt drum.
Artesana – o companie românească care își propune să răspundă gusturilor rafinate ale consumatorilor din România, prin oferirea unor produse alimentare naturale, tradiționale, ecologice, fără adaosuri de aditivi chimici dăunători organismului și de calitate superioară. “Respectăm toate normele internaționale cu privire la protecția mediului și suntem atenți la impactul pe care îl avem asupra comunității. În plus, aderăm la principiile comerțului corect (Fair Trade), astfel că toți furnizorii noștrii de lapte primesc prețul corect pentru munca lor”
Lăptăria cu Caimac – “Brandul de lactate de specialitate 100% românești, naturale și integrale, adaptate cerințelor și posibilităților lumii de azi. Ne implicăm în întregul proces: cu propria noastră fermă și cu animale hrănite din culturi proprii, avem atât mijloacele, cât și dorința de a produce lactate de calitate, sigure, nutritive și fără adaosuri inutile. Gustoase precum cele de la țară sau de la piață, dar sigure cum numai o fabrică performantă poate oferi. Îngrijim cu dedicare animalele, creăm cu pasiune gusturi noi, păstrăm standardele cu rigurozitate și credem că viața e mai liniștită când alegi faptele bune și-un pahar de lapte cald.”
Acum că ați aflat toate informațiile de care (poate ) veți avea nevoie, spor la cumpărături conștiente și responsabile.
Sunt Corina și
Comments