O iubesc mai mult decât pot spune cuvintele. E soarele meu, darul meu neprețuit. Mă trezesc să o văd cum “răsare” și adorm întotdeauna privind-o. Nu exagerez când spun că nu aș putea trăi fără ea și dacă ești părinte știi. Știi sigur că nu exagerez.
O hrănesc, o mângâi, îi cânt, o privesc cum crește, cum aleargă, se joacă. Nu am vrut să-i îngrădesc libertatea, nici nu aveam cum, spiritul ei e sălbatic și curajos, nu poate fi pus în colivie. Cu pletele în vânt, ochii migdalați și pielea veșnic bronzată, prietenă cu fluturii și melcii, e mai degrabă o Pocahontas a zilelor noastre. Bucuria ei e și a mea.
Aleargă pe tăpșane (și nu numai:) cu tălpile goale, aproape de iarbă și țărână, se cățără în pomi, sus, cu capul în nori, scormonește cu degetele în pământ după râme și viermuși, se scufundă în apă adânc și inima mea parcă se oprește pentru o clipă, de teamă.
Nu aș face nimic să-i pun viața în pericol, ce tâmpenie, nici nu pot să mă gândesc la așa ceva. O venerez. De aceea avem stabilite și limite de siguranță, pe care le aplicăm cu bunăvoință și fermitate: nu poți atinge un obiect fierbinte, prizele electrice nu sunt pentru explorat, nu ieși în fugă pe stradă și nu dispari de lângă mine când suntem afară.
Nu sunt genul panicos, ci mai degrabă precaut. Sunt lucruri pe care însă le iau în serios, unul dintre ele este siguranța mea și a copilului meu atunci când suntem în mașină. Încă din prima zi de când am plecat de la maternitate, am avut grijă să o pun în scoică și să o transport în siguranță acasă. Au urmat scaunele auto potrivite vârstei, nu am plecat niciodată fără să-i pun centură, șamd.
Nu spun o rugăciune și sper că ne ferește Dumnezeu de toate relele, nu “sper” că nu are ce ni se întâmpla în trafic pentru că merg încet oricum și nici nu mă bazez pe faptul că eu șofez bine și nu am accidente la activ. Asta pentru că viața noastră, dar mai ales a copiilor noștri e în mâinile noastre când suntem la volan, noi suntem singurii responsabili pentru siguranța lor.
Cred că e cât se poate de simplu, dacă circuli cu mașina, pune-ți copilul într-un scaun auto adecvat vârstei, greutății și înălțimii lui. Eu personal nu vreau să ajung vreodată în situația în care să mă gândesc că aș fi putut face ceva să evit un accident, dar nu am făcut. Sincer nu aș putea trăi cu gândul ăsta. Probabil că se pot face multe lucruri ca să putem evita un accident, dar după ce el s-a întâmplat nu mai putem face nimic. Putem face lucruri înainte, niciodată după. E momentul să ne gândim la ce putem face acum pentru a EVITA.
Sunt doar câteva luni de când micuța noastră are un nou scaun auto. Nu era timpul să îl schimbăm pe cel vechi, cel puțin nu din punctul meu de vedere, însă providența mi-a scos-o în cale pe Alice Mitu – medic specialist și expert certificat la Siguranța auto Copii si totul s-a schimbat de atunci. Am auzit-o vorbind la cursul Ghidul părintelui responsabil la volan, al academiei Titi Aur. A venit cu niște informații pe care eu nu le mai auzisem până atunci și care mi-au atras atenția în mod inevitabil.
M-am decis să ii fac imediat o vizită și așa cum deja începusem să știu și să înțeleg, scaunul auto pe care îl aveam în mașină nu era tocmai potrivit pentru copilul nostru în vârstă de 7 ani. Adevărul e că mereu am ales scaunul auto după bunul meu plac, urmăream să se încadreze în categoria de greutate, să aibă sistem de prindere isofix (specific autoturismului nostru) și apoi eram interesată de preț, culoare:), de material (să nu transpire vara în el) și cam astea erau criteriile. Nu mi-am închipuit, spre exemplu, că pot cumpăra un scaun auto din magazin și acesta să nu confere protecția necesară în cazul unui accident sau că poate deveni periculos atât pentru copil cât și pentru restul pasagerilor. Dar iată, tocmai am aflat că în mașina noastră foloseam un scaun auto de la un producător obscur, necunoscut pe piața internațională, dar mai ales care nu trecuse printr-o testare de impact. Acest lucru este îngrijorător.
O investigație efectuată anul trecut, în Marea Britanie, în câteva lanțuri specializate în vânzarea de produse pentru copii a arătat că la 98 din cele 100 de magazine investigate prin metoda „Cumpărătorul Misterios” consultanții de vânzări au vândut scaune auto fără să pună în prealabil câteva întrebări esențiale cum ar fi cele privitoare la vârsta copilului pentru care era căutat scaunul auto, la tipul mașinii pe care urma să fie instalat și fără să ofere montajul scaunului auto în autovehicul.
Ca rezultat al unor asemenea practici comerciale, un alt studiu a arătat că:
51% DINTRE TOATE SCAUNELE PENTRU COPII SUNT MONTATE INCORECT
În acest al doilea studiu, în care au fost examinate peste 1800 de scaune auto pentru copii, a reieșit faptul că 51% dintre toate sistemele de siguranță și scaunele pentru copii verificate erau instalate incorect. Această înseamnă că, oricât de bune calitativ sau testate la impact ar fi, nu asigură un transport în siguranță al copiilor, iar în cazul unei coliziuni, aceștia ar fi putut fi accidentați grav.
De aceea consider că este foarte importantă informarea corectă și onestă a părinților, astfel încât cel mai de preț lucru al lor, viață copilașului, să fie protejată cu adevărat.
La Siguranta Auto copii mi s-au oferit atât de multe informații încât acest articol ar fi unul prea lung ca să mai prezinte interes. Vreau totuși să va las câteva puncte esențiale după care vă puteți ghida dacă sunteți părinți în căutarea unui scaun/scoici auto:
- Scaunele auto pentru copii trebuie să treacă prin teste de simulare a unui accident, astfel încât să se verifice dacă scaunul este sau nu suficient de sigur pentru a fi vândut.
- Actualmente există 2 regulamente: ECE R44/04 și ECE R129 (cunoscut și că standard i-Size).
- Este important să aflăm de la vânzătorul scaunului auto prin ce testări a trecut scaunul respectiv și dacă, în mod suplimentar, acest scaun a fost testat și într-unul din cele 4 Teste de Impact:ADAC, WHICH, STIFTUNG WARENTEST SAU PLUS.
- Este important să mergi cu mașina și copilul și să probezi scaunul auto înainte de a-l cumpăra.
- Scaunul auto trebuie instalat cât mai ferm și ai stabil pe banchetă. Dacă centura mașinii este prea largă, atunci, scaunul nu va fi stabil pe banchetă.
- Asigurați-vă că centurile scaunului sunt drepte și nu fac cute.
- În special în cazul scoicilor, asigurați-vă că centurile mașinii sunt suficient de lungi pentru a permite instalarea corectă. În cazul în care centurile sunt prea scurte, folosiți o bază specială pentru instalarea scoicii pe banchetă.
- În cazul înălțătoarelor cu spătar, asigurați-vă că centura mașinii se tensionează atunci când copilul se apleacă în față. Dacă nu se întâmplă așa, încercați un alt scaun.
Și aș putea continua mult și bine, sunt informații care trebuiesc asimilate și puse în practică. Mă opresc însă aici și vă mai dau doar o singură informație care sigur, sigur vă va fi de mare ajutor: MERGEȚI la centrul de siguranță auto pentru copii. Dacă vă doriți o informare corectă, fără tente comerciale mergeți la ei.
Mă bucur că i-am descoperit, mai târziu ce-i drept, dar mai bine decât niciodată. Le-am urmat sfatul și am venit cu copilul și cu mașina pentru a proba scaunul auto. Bine am făcut deoarece nu fiecare copil se potrivește în fiecare scaun și nu fiecare loc se potrivește în fiecare mașină.
Pentru prima dată de când călătorește în scaunul auto, cineva a fost interesat și de înălțimea copilului nu doar de greutatea lui, a fost încurajată să probeze diverse scaune și apoi un consultant cu program special de certificare la nivel internațional în domeniul siguranței auto a copiilor, ne-a arătat cum funcționează scaunul și ni l-a montat în mașină. Oau, cum de nu am aflat de existența lor până acum.
Dacă sunteți în căutare de un nou scaun auto sau aveți întrebări despre cel pe care îl dețineți, mergeți la ei. Veți găsi acolo răspunsuri la toate întrebările privind siguranța celor mici în mașină:
- Ce scaun alegem pentru nou-născut?
- Când schimb scaunul auto al celui mic?
- Oare am instalat corect scaunul auto?
- Cum îmbrăcăm copiii iarnă în mașină?
- Copilul meu nu vrea să stea în scaunul auto, ce fac?
Siguranța Auto Copii a apărut din dorința de a oferi cele mai bune servicii de consultanță, montaj și instruire în materie de scaune auto copii.
Specialiștii Centrului Siguranță Auto Copii au misiunea de a vă ghida printre multitudinea de termeni și prescurtări pentru scaunele pentru copii (de exemplu, Isofix, Rear Facing, Top Tether, i-Size etc.), dar, de asemenea, se asigură că scaunul auto ales se potrivește perfect cu mașina și copilul dvs. Motto-ul lor este: „ Recomandăm doar ceea ce se potrivește și a fost testat de către specialiștii noștri.”
Centrul Siguranță Auto Copii este singurul loc din țară care deține o impresionantă baza de date referitoare la compatibilitatea variatelor scaune auto cu diverse mărci, modele de autovehicule.
Toate scaunele auto prezente în Centru Siguranță Auto Copii România au fost selectate dintre modelele care au obținute rezultate bune la testele de impact și care au fost testate și de specialiștii lor în privința ușurinței de instalare, utilizare și întreținere.
Siguranța Auto Copii are ca misiune următoarele:
- Informații corecte și actuale privitoare la siguranța auto a copilului în mașină
- Consultanță pentru alegerea scaunului auto potrivit pentru copilul tău și mașina pe care o conduci
- Testarea ,instalarea sau închirierea scaunelor auto
- Instruirea părinților privind re-instalarea scaunului în mașină
- Instrucțiuni generale de siguranțăpentru transportul copiilor în autovehicul
- Închiriere scaune auto pentru copii.
Mă bucur că i-am găsit și că vă pot da mai departe informații prețioase despre ceea ce înseamnă siguranța copiilor noștri în mașină.
Sunt Corina și
Mi-a placut mult articolul, felicitari! E foarte detaliat si cred ca avem nevoie sa scriem cat mai mult despre siguranta copiilor nostri. Pentru noi a fost un soc cand am venit in Emirate si am aflat ca scaunele de masina nu sunt obligatorii dupa varsta de 3 ani.
Adaaaa:))) Ce ma bucur sa aud de tine, multumesc pentru comentariu. Este un articol "muncit", asa ca, felicitarile tale au venit la momentul potrivit:) Pentru mine, cursul pe care l-am facut la Academia Titi Aur a fost socant, surprinzator, neasteptat, dar si deschizator de minte si suflet, asa ca sunt la randu-mi surprinsa de regulile Emiratelor.