Socată – rețetă super simplă, fără zahăr și fără drojdie

Socata - recomand cu drag

Socata este una dintre băuturile răcoritoare ale copilăriei mele, a generației de peste de peste 35, atunci când nu se găsea mai nimic prin magazine. Nimic de mâncare, nimic de băut. Atunci când bunicile și mamele noastre încă mai găteau și inventau rețete din “nimic”. În era băuturilor carbogazoase și a sucurilor îndulcite artificial, pline de coloranți, conservanți și aromatizanți, care se găsesc la orice colț de stradă pentru doar câțiva lei, nu știu cât de apreciată mai este acum socata și care sunt copiii care încă își mai doresc să o bea.

Cu speranța că mai sunt încă nostalgici, este sezonul socului așa că, vă prezint rețeta noastră de socată, numai bună să vă aducă aminte de copilărie și de gustul extraordinar al aromelor naturale. Sunt foarte bucuroasă să vă ofer această rețetă simplă, fără ”secrete”, zahăr sau drojdie.

Alegeți un borcan/recipient de sticlă, niciodată plastic.

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați. Recomand să evitați a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de mașini și poluate. Cele mai parfumate sunt florile de soc din păduri, așa că dacă aveți posibilitatea de a le procura, alegeți-le pe acestea. Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Lămâile folosite de noi sunt bio (nu sunt tratate), dar  le-am spălat în prealabil cu apă caldă și puțin bicarbonat de sodiu.

Noi am folosit:

 

  • 3 L de apă plata, filtrată
  • 7/8 flori medii de soc
  • 7 linguri de miere
  • Două lămâi bio

 

Mod de preparare:

 

  • în cei 3 L de apă punem prima dată mierea și amestecăm bine până se dizolvă, apoi punem sucul de la o lămâie, florile de soc și a doua lămâie tăiată rondele.
  • am pus capacul însă nu l-am închis complet pentru a lăsa socata “să respire”.
  • am lăsat-o apoi la macerat într-un loc cu soare timp de 4-5 zile, depinde cât de acidulată doriți să fie. Am amestecat în recipient dimineața și seara. După ce s-a scăldat bine în soare și  considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm  printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon, și o punem în sticle cu dop/capac pe care le depozităm în frigider sau în cămara de alimente în loc întunecos și rece.

 

Se servește rece.

 

* Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afecţiuni: digestive (au proprietăţi diuretice şi laxative), respiratorii (răceală, gripă şi bronşită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriţie (în cure de slăbire)

 

Sunt Corina și

 

Poate te intereseaza și

https://recomandcudrag.ro/2018/10/sirop-de-catina/

Comments

  1. Andra 25/05/2020 Răspunde

    Daaa, clar sunt o nostalgica!! :) Multumim frumos! Purcedem!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.