Trăim zile și situații fără precedent, în părți largi ale lumii viața publică a luat o pauză, la fel producția și consumul, în încercarea de a opri molima, din respect pentru fiecare viață în parte. Omenirea și-a amintit de demnitatea omului și de obligația de a o apăra și este solidară, indiferent de costuri.
Europa se izolează și introduce restricții majore de intrare în spațiul comunitar. Suntem solitari, poate că izolarea aceasta, în care suntem toți acum, ne ajută să ne adâncim în noi și să descoperim firescul și naturalul.
Rămânem împreună însă, chiar şi la distanţă. Acum mai mult ca oricând am timp să vorbesc cu toți prietenii mei. În dorința de a afla ce fac, cum e la ei, cum se simt, astăzi stau de vorbă cu prietenul meu Ion Posea, care locuiește de ceva timp în Australia.
Dacă pentru mulți dintre noi reîntoarcerea la normalitate, cu restaurante, baruri și mall-uri deschise, este încă un vis îndepărtat, o țară se apropie de acest scenariu ideal. Australia arată că epidemia poate fi controlată. Cum au ajuns la acest succes? Au luat măsuri dure de carantină din timp, au ascultat de oamenii de știință, au răspuns în timp record nevoilor din sistemul sanitar și au oferit ajutor rapid afacerilor afectate de pandemie. În plus, mesajele transmise populației au fost întotdeauna clare. Așa scrie presa.
Rezultatele sunt de necontestat: Australia, o națiune de 25 de milioane de locuitori, a raportat 6 675 de cazuri, 79 de decese și are o rată de infectare sub 1%.
1.Spune-mi câteva cuvinte despre tine, pentru cititorii blogului.
Hristos a înviat! Mă numesc Ion Posea, am 41 de ani și sunt din Brașov.
În Ianuarie 2015 m-am stabilit în Australia, țară pe care am vizitat-o pentru prima dată în 2003. Acum locuiesc în Melbourne cu “familia” mea adoptivă formată din două persoane pensionate și Dimi care lucrează în cadrul Colegiul Medicilor de Familie departamentul Sănătate Mentală. Cu noi deasemenea o avem pe Miți, pisica noastră care s-a procopsit cu un nume românesc.
2.Care este poziția Australiei în fața epidemiei de Coronavirus? Ce măsuri s-au luat: carantină, izolare?.
În general Australia este considerată o țară cu o cultură relaxată, de exemplu dacă ajungi la muncă cu 15 minute după inceprea programului se consideră că ai ajuns la timp sau chiar prea devreme. În același timp după program foarte mulți dintre ei se opresc la “hotel” (pub, bodegă la noi) pentru a bea bere și nu se pot rezuma doar la una. Acest “ritual” continuă acasă în fața televizorului urmărind un meci de fotbal Australian.
În acest context vreau să plasez și restricțiile aplicate pe timpul epidemiei de Coronavirus, adică cu caracter relaxat și/sau întârziat:)
Guvernul, în frunte cu prim-ministrul, au avut rețineri foarte mari cu privie la restricții acestea fiind introduse treptat. La început au fost interzise adunările publice cu un număr mai mare de o sută de persoane dar școlile, magazinele, mall-urile și restaurantele rămânând în continuare deschise, lucru care a create confuzie printre oameni.
Deși primele cazuri cu infectari au fost raportate pe 25 Ianuarie restricțiile au început să vină cu întârziere. De exemplu cursele de F1 programate pentru 15 Februarie au fost anulate doar în dimineața aceleiași zile după ce fanii s-au așezat în număr foarte mare la cozi pentru a participa la eveniment. Cam în aceeași perioada au fost interzise și zborurile din și spre zonele grav afectate ale Chinei de unde foarte mulți studenți care studiază la facultățile din Australia se pregăteau să revină pentru începerea unui nou an universitar. Această decizie a plasat Australia în recesiune economică având în vedere că industria educației fiind a doua cea mai mare sursă de venit cu studenți venind din China și majoritatea țărilor asiatice. La acel moment pierderile estimate se apropiau de 2 miliarde de AUD cu mult peste cele create de focurile de vegetație din ultimul timp.
Acum, începând cu 25 Martie, suntem în faza a treia care impune izolare completă la domiciliu cu excepția mersului la cumpărături, la doctor, la muncă și pentru exerciții fizice.
Adunările publice de orice fel sunt restricționate la un număr de două persoane acestea incluzând și activitățile menționate mai sus. Nu este necesară completarea unui formular pentru a ieși din casă și nu se recomandă purtarea de măști sau mănuși.
Pentru a stimula economia toate magazinele, mall-urile și restaurantele au opțiunea de a rămâne deschise ceea ce s-a și întâmplat bineînțeles cu măsurile de rigoare, o persoană pe patru metri pătrați de spațiu, păstrarea distanței de 1.5m față de alte persone etc. Restaurantele și cafenelele au voie să funcționeze doar în regim de take-away.
3.Mai mergeți la serviciu? Sunteți platiți integral?
În general ne este recomandat să muncim de acasă, dacă se poate. Eu am fost la muncă cam până pe 15 Martie, sunt șofer de Uber, veniturile mele au scăzut drastic, aș putea spune chiar până la 90%. Având în vedere că locuiesc cu două persoane în vârstă am decis să nu mai muncesc pentru o perioadă nedeterminată pentru a evita infectarea mea și a lor.
În încercarea disperată de a menține economia țării funcțională pentru o perioada cât mai îndelungată, guvernul a anunțat un stimulent financiar de 750AUD (2000RON) pentru pensionari și toate persoanele asistate social.
Deasemenea toate persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau le-a scăzut veniturile cu mai mult de 30% vor beneficia de asistență financiară din partea statului pentru o perioadă de maxim 6 luni, categorie în care mă regăsesc și eu. Toate aceste măsuri până acum sunt în faza de proiect asta însemnând că nu s-au aplicat încă, așteptăm clarificarea lor, să devină lege și să ne primim banii.
4. Ce fac copiii, mai merg la școală? Dacă nu, ce fac acasă, au teme?
Australia este împărțită în 6 state fiecare cu un premier care este reprezentantul guvernului în teritoriu, un fel de prefect la noi. În fiecare stat legile sunt diferite iar deciziile importante sunt luate de premier. În acest caz anumite state au închis școlile iar altele nu.
Noi aparținem de statul Victoria, care este la sud, școlile s-au închis înainte de venirea vacanței de Paște iar săptămâna trecută când a început noul semestru, copii au trecut la învățământul online. Până în prezent nu există un program la nivel național sau statal de educație, școlile au implementat platforme de învățământ online la propria lor discreție. Unii copiii, în funcție de vârstă au nevoie de ajutorul părinților pentru a se obișnui cu noile aplicații online dar majoritatea se descurcă singuri. Elevii primesc instrucțiuni și teme de la profesori nefiind nevoie să fie prezenți online pe toată durata zilei. Fiecare dintre ei au o perioadă de timp alocată cu profesorii pentru a clarifica neînțelegeri sau greutăți pe care le întâmpină.
Copiii în general sunt foarte flexibili și se adaptează rapid. Starea lor de spirit este bună și se bucură de timpul petrecut acasă cu părinții.
Pentru lucrătorii din sistemul medical și pentru cei care merg la muncă au rămas școli deschise dar prezența este foarte mică, părinții găsind alte modalități pentru copii de a sta acasă, de exemplu cu bunicii.
5.Dacă sunteți în izolare, ce faceți, cum vă petreceți timpul? Cum percep copiii această perioadă?
Da! Suntem în izolare, avem noroc că locuim la casă și putem ieși prin curte. Eu de exemplu până acum nu am avut niciodată timp să tund sau să ud iarba. Acum mă bucur de timp și fac și aceste lucruri.
Până în Decembrie am fost și eu la școală, am făcut un curs de un an, un fel de postliceală, iar acum că am timp mai revizuiesc din materia învățată, mă pregătesc pentru viitorul meu loc de muncă în IT deși șansele sunt minime având în vedere situația actuală. Speranța moare ultima.
În rest gătim, că avem timp, am făcut chiar și cozonac de Paște, pâine, iar zilele astea facem iaurt în casă.
Am epuizat toate serialele și filmele de pe Netflix așa că m-am apucat de sport în garaj, cu resursele pe care le avem și mai alergăm și prin jurul casei.
6.Care este atmosfera generală, ce spun oamenii, cum resimt aceste vremuri? Cum îi vezi, cum îi simți?
În general atmosfera este calmă, chiar plăcută. M-am regăsit pe mine însumi și m-am reconectat cu prieteni cu care nu am mai vorbit de multă vreme, un sentiment de comunitate chiar dacă este ea și virtuală. Da!!! Chiar pot spune că îmi prinde bine la izolare.
Deși petrec foarte puțin timp în afara spațiului de locuit văd o schimbare bună în oameni. Înainte mergeam pe stradă și aveam impresia că oamenii se uită prin mine fără a mă băga în seamă, probabil prinși de griji și gânduri. Acum majoritatea oamenilor zâmbesc și salută chiar dacă cumva ne ocolim incercand să păstrăm distanța socială de 1.5 metri, acest lucru mă bucură enorm.
Pot spune sincer că această “palmă” ne-a trezit la realitate pe mulți dintre noi și acum ne interesează mai mult aspectul social decât cel material. În tot acest rău este și ceva bun până la urmă.
Și să nu uit, chiar dacă sunt la 15000 km de casă, familie și prieteni, acum mă simt mai aproape de ei și de Romania având timp să vorbim și să reflectăm împreună la această situație.
7.Sunt magazinele suficient de aprovizionate? V-ați făcut provizii?
Magazinele sunt foarte bine aprovizionate, la fel ca înainte de pandemie. A fost o perioadă la începutul perioadei de izolare, când de pe rafturi au lipsit anumite produse precum: faimoasa hârtie igienică, produse de dezinfectat, paste, conserve, făină, carne tocată și drojdie. Acum sunt rafturile pline dar la anumite produse (cele menționate mai sus) există o limita de 2 produse pe client.Stocuri ne-am făcut la începutul perioadei de izolare neștiind cum o să evolueze situația dar acum le-am epuizat și cumpărăm doar ceea ce avem nevoie pentru maxim o săptămână.
La știri, că veni vorba de stocuri, a fost un reportaj despre o persoană care a vrut să returneze 112 baxuri de hârtie igienică dar i s-a refuzat, acest lucru fiind cosiderat un abuz. Tot așa la începutul pandemiei erau știri la TV când se bătea lumea pe un singur pachet de hârtie igienică.
8.Cum se circulă? Au oameni măști, mănuși?
De circulat se mai circulă. În ultima vreme s-a intensificat traficul pe șosele dar nu mai mult de două persoane în mașină. Ceea ce mă bucură tare mult e să văd o populație mai activă, foarte multă lume aleargă, merge pe bicicletă, într-un cuvânt face sport.
Poliția a acționat și amendat de foarte multe ori chiar abuziv persoanele care încalcă recomandările făcute de autorități. Unele amenzi au fost contestate și anulate. În mare parte oamenii respectă noile reguli de conduită dar mai sunt și excepții unde se adună la grătare în număr mare prin curți dar sunt raportați de vecini și sancționați cu amenzi usturătoare.
Mijloacele de transport în comun și-au redus frecvența cu care circulă iar acest lucru este justificat, multe autobuze circulă goale, chiar acum câteva zile am numărat persoanele care erau într-un tren și erau mai puțin de 8 persoane la 10 vagoane.
Populația Australiei este variată, o țară de imigranți, cu oameni veniți din toate colțurile lumii dar comunitățile de asiatici sunt mai numeroase având în vedere apropierea de Asia și aceștia poartă măști și mănuși, o făceau chiar și înainte de pandemie. Aș spune că procentajul celor care poartă măști este sub 25%. Eu când ies la cumpărături port o mască pe care am plătit 7AUD adică 20LEI.
9.Mai ai membrii ai familiei în România? Ei cum sunt? Ți-e teamă pentru ei? Cum ți se par măsurile impuse în România, le găsești utile?
Aproape toată familia mea este în România cu excepția uneia dintre surorile mele care locuiește în Scoția. Până acum toată lume este bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Este o perioadă de confuzie pentru toți nu doar pentru cei de acasă, avem zile bune și zile mai puțin bine, în mare parte influențați negativ de avalanșa știrilor care câteodată pot fi covârșitoare.
Surorile mele care locuiesc în România încă mai muncesc, program normal sau chiar prelungit câteodată, deasemenea și tatăl meu care este șofer de TIR. Sora mea cea mare este asistent medical la spitalul, ați ghicit, de boli infecțioase iar cu această ocazie doresc să-i mulțumesc. Deasemenea le mulțumesc și colegilor ei din sistemul medical românesc pentru eforturile și sacrificiile pe care le fac pentru ai ajuta în cel mai omenesc mod posibil pe cei afectați de COVID19 și nu numai, în ciuda dificultăților și lipsurilor pe care le întâmpină.
Am încredere în sistemul medical românesc și în guvern, în ciuda faptului că sunt lipsuri majore, dar dacă ne uităm la ultimii 30 de ani cred că acum este momentul când, ca și națiune suntem uniți chiar și la nivel politic, această situație a scos la suprafață ceea ce este mai bun în noi. Lumea în România a înțeles că aceste restricții sunt benefice tuturor și cu cât respectăm aceste noi recomandări și reguli cu atât mai bine pentru noi și cei dragi. Ca peste tot sunt excepții de la regulă dar partea bună este că acestea sunt izolate.
Apreciez modul în care autoritățile au făcut față acestei situații și consider că măsurile luate au fost prompte, la timp și rezonabile în comparație cu alte țări. Am convingerea că România a făcut totul cu gândul la oameni și nu la beneficii politice și financiare, lucru pe care toți îl apreciem.
10. Ce părere ai tu despre toate acestea? Cum crezi că se va încheia această perioadă?
O să fiu cât se poate de scurt. Consider această perioada ca un restart dat unui calculator după ce s-a supraîncălzit. Așa văd eu lumea acum! Eram supraîncalziți de un sistem economic global corupt și abuziv, încurajat de consum, care avea nevoie de un nou început. Natura își face datoria și ne pune înapoi pe traectoria cea bună, toate au o limită.
Speranța mea este ca în viitor să ne exercităm dreptul de a avea o voce și a face alegerile cele mai bune pentru noi și generațiile viitoare. Totul începe cu noi înșine, nu mai putem aștepta ca alții să facă primul pas, acum este timpul, este șansa noastră, a tuturor, să fim mai buni.
Sunt Corina și
Citește și
https://recomandcudrag.ro/2020/04/2020-epidemie-de-coronavirus-in-lume-romani-din-sua/
Comments