2020 epidemie de coronavirus în lume – români din Suedia

Coronavirus - romani din Suedia

Trăim zile și situații fără precedent, în părți largi ale lumii viața publică a luat o pauză, la fel producția și consumul, în încercarea de a opri molima, din respect pentru fiecare viață în parte. Omenirea și-a amintit de demnitatea omului și de obligația de a o apăra și este solidară, indiferent de costuri.

Europa se izolează și introduce restricții majore de intrare în spațiul comunitar. Suntem solitari, poate că izolarea aceasta, în care suntem toți acum, ne ajută să ne adâncim în noi și să descoperim firescul și naturalul.

Rămânem împreună însă, chiar şi la distanţă. Acum mai mult ca oricând am timp să vorbesc cu toți prietenii mei. În dorința de a afla ce fac, cum e la ei, cum se simt, astăzi stau de vorbă cu prietena mea Vera Caraman, care locuiește de ceva timp în Suedia.

În timp ce Europa se baricadează, Suedia rămâne cavalerul singuratic în lupta cu coronavirusul. În staţiunile montane din Suedia încă se mai poate schia.

Johan Giesecke, fost epidemiolog la Institutul național de control al bolilor infecțioase și actual consilier la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a încurajat chiar suedezii să iasă și să profite de soarele primăvăratic.

“Luați un prieten și mergeți la un metru unul de celălalt. Nu vă îmbrățișați vecinul. Aduceți un termos și așezați-vă pe o bancă. Este rău pentru sănătate să stați acasă”, a spus Giesecke, la televiziunea publică SVT.

Coronavirus - romani din Suedia

1.Spune-mi câteva cuvinte despre tine, pentru cititorii blogului

Mă numesc Caraman Veronica , am 41 de ani și locuiesc în Suedia de 13 ani împreună cu iubitul meu și fiicele noastre care au 18 și 10 ani. Deși fiica cea mare a fost câțiva ani la o școală privată am ales apoi atât ea cât și cea mică să continue la școli de stat. Cea mare este acum la liceu deja. Locuim într-o zonă de vile și deși stațiile de autobuz sunt la 400 de m de casă, la fel e și pădurea. Precizez asta pentru că este relevant. Poate răspunsurile mele legate de izolarea la domiciliu au legătură cu faptul că putem sta în curte dar și ieși în pădure oricând.

Desigur dacă locuiam la bloc situația era diferită.

 

2.Care este poziția Suediei în fața epidemiei de Coronavirus? Ce măsuri s-au luat: carantină, izolare?

 

Poziția Suediei este controversată și diferită de cea a României. La ora la care tot mai multe țări europene își carantinează populațiile pentru a stopa expansiunea pandemiei de coronavirus, Suedia a ales o altă cale, mai suplă, lăsând deschise grădinițele, școlile primare și spațiile publice cu capacitate sub 50 de persoane. Recomandările guvernului sunt totuși la fel ca în alte țări: muncă de acasă și distanțare socială. Tot ca la majoritatea europenilor, granițele suedeze sunt de acum închise pentru călătoriile considerate neesențiale

Au fost schimbate regulile pentru concediul medical, au apărut noi reguli pentru firme și restricții pentru spațiile publice.

Există numere la care putem suna pentru a fi sfătuiți dacă trebuie să luăm măsuri suplimentare în cazul în care considerăm că am putea avea virusul. Aici avem oricum niște aplicații unde putem să contactăm video/audio un medic de specialitate contra cost conform prețurilor standard. Suma maximă achitată pe un an este de 1150 SEK (swedish krona) după care orice consult este gratuit (inclusiv intervenții chirurgicale fără scop estetic). Pentru cei sub 18 ani și peste 85 ani este gratuit.

Orice activitate care implică mai mult de 50 de persoane a fost anulată, de aceea multe firme, restaurante și locuri publice au fost închise, dar pentru mulți, viața continuă în ritm normal.Este indicat ca toată lumea să respecte regula :spălatul mâinilor și dezinfectării atât cât se poate de mult. De tușit în cot așa se face oricum mereu aici. Ceva ce acum 12 ani mi se părea așa diferit.

 

3.Mai mergeți la serviciu? Sunteți plătiți integral?

 

Noi încă mergem la muncă. Soțul este profesor de sport pentru clasele 7-9 iar în Suedia doar liceele și facultățile sunt închise (copii ce își pot purta singuri de grijă la nevoie). Eu mă pregătesc de un examen de licență și totul e mutat în mediul online deocamdată. Muncesc deasemenea dar, pentru că lucrez cu contabilitate digitală la nevoie pot munci de acasă. Suntem un grup de 6 persoane care ținem aproximativ 188 de firme și e important pentru o bună colaborare între noi să fim împreună atâta timp cât nici unul nu prezintă nici un simptom.

Cei al căror loc de muncă a fost închis, în cazul în care erau anjagați permanenți primesc salariul standard fără sporuri iar cei ce sunt bolnavi sunt plătiți de casa de asigurări din prima zi fără a necesita adeverință medicală. Înainte regula spunea că primele 2 săptămâni sunt răspunderea angajatorului iar după 7 zile este necesară o adeverință. Cei ce stau acasă cu copii bolnavi primesc mereu cam 80% din salariu. Asta e regula mereu.

Desigur situația cu procentul salarial diferă în funcție de firme și e greu pentru cei ce erau de exemplu angajați cu ora/fără contract permanent. În schimb au deschis diverse firme ca de exemplu fabrica de echipamente pentru spitale și oferă salariu și sporuri celor ce pot ajuta.

 

4.Ce fac copiii, mai merg la școală? Dacă nu, ce fac acasă, au teme?

 

Pentru cei mari există varianta online, toate lecțiile se țin la orele obișnuite atât că fiecare stă acasă la el. Chiar și ora de sport este obligatorie.Cei mici încă merg la școală. Unele școli au oferit posibilitatea de a sta acasă fără a se înregistra absențele dar, părinții își iau obligația că urmăresc online și urmează orarul/planul de lecții. În cazul în care copiii au cel mai mic simptom, sunt ținuți acasă.

 

5. Dacă sunteți în izolare, ce faceți, cum vă petreceți timpul? Cum percep copiii această perioadă?

 

Acum nu suntem dar desigur că este diferit acum. Fiica cea mare adoră chiar că se poate trezi cu puțin înainte de începerea orelor cât să pregătească un mic dejun la timp. În rest își planifică ziua în funcție de ce lecții are de făcut. Noi obișnuim să petrecem oricum foarte mult timp acasă împreună așa că în caz că trebuie să ne izolăm toți bănuiesc că o să ne adaptăm ușor. Obișnuim să ne jucăm mult împreună, toate în familie suntem creative plus că de două zile avem un iepuraș deci până și puținul timp petrecut online a cam dispărut.

Pentru copii e diferit pentru că au renunțat la sport și aici obișnuiau să petreacă foarte mult timp în natură cu prietenii. Dar sunt mari și înțeleg că pentru a-i proteja pe ceilalți este bine să urmăm regulile. Cât timp am fost bolnavi am avut grijă unii de alții. Cred că izolarea e grea atunci când nu sunt toți sănătoși. Altfel încercăm să lăsăm timul liber așa cum se numește: liber, să ne bucurăm unii de alții văzând partea plină a paharului. Cred că pentru cei care au o relație armonioasă în familie trecerea se face fără efort. În schimb este greu pentru cei care au situații grave acasă, există numere unde pot suna pentru sprijin dar sincer oare câți o fac?

 

6.Care este atmosfera generală, ce spun oamenii, cum resimt aceste vremuri? Cum îi vezi, cum îi simți?

 

E greu să generalizez.Desigur că nici aici nu este situația roz. Spitalele au rechemat la muncă și angajații temporari plus cei pensionați.Deși sunt în grupa de risc pot de exemplu, să dea sfaturi online iar cei tineri să se ocupe de pacienți. În anumite suburbii imediat ce a fost mediatizat virusul au fost golite rafturi întregi dar situația e redresată ( cel puțin înzona unde locuiesc și în centru). Singurul produs care lipsește este dezinfectantul pentru că firmele producătoare au ca prioritate spitalele.

În rest părerile sunt împărțite. Situația e grea desigur pentru cei din grupele de risc și deasemeni pentru cei cu venituri mici, situații precare, mulți membrii ai familiei în spații mici etc.

 

7.Sunt magazinele suficient de aprovizionate? V-ați făcut provizii?

 

Nu am făcut mari provizii, încerc să urmez regulile bunului simț. Da, am de rezervă un pic din fiecare și recunosc că niciodată nu aveam mai mult de 2 pliculețe de drojdie uscată în casă. Acum am deși există încă în multe magazine(depinde de zonă).

 

8.Cum se circulă? Au oameni măști, mănuși?

 

Transportul în comun are program de weekend pentru că mulți stau acasă.

Din câte am înțeles măștile sunt pentru cei care sunt bolnavi și îi protejează pe cei din jur. Aici regula spune că trebuie să stai acasă cel puțin încă două zile după ce nu ai mai avut nici un simptom. În schimb am văzut 3-4 persoane cu mască care aveau alte naționalități iar multe magazine oferă de exemplu câte o mănușă de plastic pentru a nu atinge produsele.

 

9.Mai ai membrii ai familiei în România? Ei cum sunt? Ți-e teamă pentru ei? Cum ți se par măsurile impuse în Ro, le gasești utile?

 

Am familia dragă în România și desigur că mă tem. Stau în casă, au făcut provizii cât de cât. Despre măsurile din România, nu doresc să deschid subiectul. Mi se pare complet greșit cum au putut trece la vamă fără a fi ținuți în carantină atâția oameni care au venit din zone de risc. Știu care era situația spitalelor încă înainte de Corona, știu câți nu respectă regulie deci ar fi multe de spus. Din respect pentru cei din grupele de risc ar trebui să se stea acasă. Mulți din păcate trebuie să se expună enorm de mult fără a avea opțiuni.

 

10.Ce părere ai tu despre toate acestea? Cum crezi că se va încheia această perioadă?

 

Părere ? Noi am respectat regulile de igienă și cu toate astea cred că toți am avut virusul. A început cu febra 39-40 care scădea doar la Paracetamol, a continuat cu dureri mari musculare, frisoane, tuse ciudată pentru noi cei mari dar a trecut repede.În două zile și jumătate pentru cea mică de exemplu. Am stat acasă cât a fost necesar.Am sunat la numărul de urgență când am fost îngrijorată și desigur nu pot ști cu certitudine dacă a fost Corona pentru că nu am fost testați .Ne bucurăm că nu au apărut complicații.

Nu am crezut că o să trăim așa vremuri, mă așteptam la o abordare diferită pe plan mondial. Mă aștept ca toți să încerce să fie responsabili, plini de compasiune și altruism dar știm că din păcate e doar un vis. Ar fi minunat dacă mai mulți părinți ar constietiza cât de prețios e timpul și ar petrece timp de calitate cu cei mici. Poate pentru că trăiesc aici nu sunt adepta sistemului “casă dar fiecare online separat” și nici adepta creării unei liste de îndatoriri a celor mici în caz că stau în casă. Da, trebuie să își facă temele dar trebuie să vadă și partea bună a flexibilității. Mai multă odihnă, discuții mai lungi, îmbrățișări mai multe, creativitate fără efort finaniciar etc.

 

Desigur am răspuns din punctul meu de vedere. Respect multe alte păreri și ca orice altă persoană mă tem pentru ce ne rezervă viitorul, mă tem pentru siguranța celor dragi și pentru cât timp o să fie necesar să se redreseze totul. Dar cu credință, răbdare și iubire acceptăm totul ca o lecție de viață.

 

Sunt Corina și

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.