Timp, avem nevoie de timp. Cine mai are timp?

Timp. Cine mai are timp?

Știu, știu deja de câțiva ani: timpul e cea mai importantă resursă a mea. Nu știu mereu să-l folosesc cu măsură, așa că se întâmplă să fac risipă, cam ca atunci când pui prea multă sare în mâncare. Fără să vrei:) De cele mai multe ori însă, timpul mi-e prieten și îl folosesc cu recunoștință, respect și acceptare.

 

Nu cred că am întâlnit până acum pe cineva care să nu se plângă de prea puțin timp. Nu ne mai ajung 24 de ore, suntem în contratimp mereu. Din păcate, societatea în care trăim (adică tot noi) și în care singuri ne angrenăm, creează acest vortex din care la un moment dat nu mai putem ieși. Sau ieșim prea șifonați, veșnic obosiți, nemulțumiți.

 

Vrem timp. Mai mult. Și ce am face cu timpul, dacă l-am avea? Sigur, sunt pe aici, câteva mămici super obosite, care ar dormi mai mult, sau niște tătici simpatici care ar petrece ceva timp cu prietenii, la o bere. Și apoi? Ce ați face cu timpul liber? Cu mult timp liber?

  “Lucrul cel mai dificil pentru om este să-şi organizeze timpul liber” – Goethe –știați?

Timpul liber poate să ne fie atât prieten, cât şi duşman, depinde doar de noi ce îl facem să devină. El poate fi spaţiul libertăţii, al alegerilor neconstrânse prin care ne croim viaţa spre mai multă sănătate, împlinire, fericire sau dimpotrivă spre stagnare, regres, viciu sau boală.

Cei mai mulți își petrec timpul liber, în fața unui ecran, online.  Oamenii vor timp și apoi nu mai știu cum să îl omoare, ce paradigmă:)

Deci, ar cam fi timp, depinde cum îl gestionăm, fiecare în parte. Depinde doar de noi cum îl organizăm. Modul în care ne așezăm prioritățile ne ajută să avem TOT TIMPUL DIN LUME, pentru orice.

Uite eu îndrăznesc să spun că AM timp. Ok, mai am și eu momente de “Nu am timp” dar în general am. Și cred că toți avem.  Și dacă nu avem, e pentru că nu vrem să avem. Sunt oameni cărora le place să fie ocupați, tot timpul “în priză”.

 

Ni se pare adesea că nu avem suficient timp pentru toate lucrurile pe care trebuie să le facem. De fapt, nu gândul că timpul trece ne obsedează, ci impresia că nu îl petrecem suficient de bine, făcând ceea ce ne place, ceea ce iubim, ceea ce ne pasionează.

 

Iată câteva sugestii, de care eu personal țin cont, în încercarea de a avea mai mult timp pentru lucrurile care contează:

  • Mă trezesc la aceeași oră (aproximativ). Exclus pentru mamele cu copii mici. Am un ritm, o rutină și astfel câștig mai mult timp, în special dimineața, sunt mai odihnită și pot să îmi petrec timpul cu folos, bine dispusă. Există un ritm și o curgere a vieții, iar noi suntem parte din ea.
  • Prioritizez – nu îmi stabilesc obiective zilnice nerealizabile, îmi propun un număr decent de probleme pe care trebuie să le rezolv .
  • Mă pun pe mine, mereu în topul listei de priorități: fac gimnastică zilnic (acasă, nu la sală), postesc intermitent, mănânc destul de sănătos, citesc, scriu, mă joc cu copilul, râd. Asta nu mă ajută să câștig timp, însă mă ajută să petrec timp de calitate. Dacă mă simt bine, sunt mai puțin stresată, mai eficientă și mai veselă.
  • Nu mă las distrasă- ok, glumesc:)) Nu sunt chiar așa de disciplinată. Mă las și eu distrasă de diverse chestii, mai ales de Facebook:) și atunci se întâmplă să pierd cea mai mare a timpului
  • Sunt punctuală – în primul rând nu îmi place să întârzii, mă agită și mă face să simt că sunt în contratimp. Și în al doilea rând, în semn de respect pentru cei cu care mă întâlnesc. Nu îmi place să le irosesc timpul, e un fel de apreciere că ești aici, acum, doar pentru mine. Este un mod de a arată că îmi pasă de fapt. Se întâmplă deseori să nu primesc același lucru înapoi, și atunci prefer să răresc aceste întâlniri sau să le opresc de tot. Timpul meu e prețios, îl ofer cu drag celor ce apreciează asta.
  • Nu acumulez lucruri, obiecte, cărți, haine. Am de toate, dar încerc să nu strâng prea multe, în acest fel nu pierd prea mult timp făcând curat, aranjând, împăturind etc.
  • Încerc să trăiesc timpul, clipa, să fiu acolo când timpul se întâmplă, în prezent. Timpul oricum se scurge, așa cum îi stă lui în obicei:)

Așadar, să avem un timp frumos, mereu.

The bad news is time flies. The good news is you’re the pilot.

Sunt Corina și

;

 

 

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.