Anul 2019 m-a purtat în câteva locuri în care visam să ajung de mult timp. Unul dintre ele este grandiosul, magnificul și inegalabilul Dubai. Situat pe o fâşie de coastă mărginit de deşert , orașul devine foarte fierbinte și uscat în zilele călduroase. Vremea mai plăcută durează de la sfârşitul lunii septembrie până la începutul lunii mai. Din Mai până în Septembrie, soarele este intens şi temperaturile pot atinge 45 ° C în oraş şi chiar mai mari în deşert iar umiditatea este de 60% -70%.
La o simplă căutare pe google poți să afli când este cel mai bine să mergi în Dubai. Eu NU am făcut această “simplă căutare pe google”, din două motive:
- nu sunt genul care face căutări de acest gen, îmi doream să ajung în Dubai de foarte mult timp și nu mă interesa când și cum, doar să ajung și
- am plecat când a avut soțul concediu:)
Adică la sfârșitul lunii August. Tot google spune (vezi mai sus) că August e una dintre cele 4 luni pe care ar fi bine să le eviți dacă vrei să mergi în Dubai? De ce? Pentru că este foarte cald. Eu am mai fost prin Africa, Asia, chiar și în peninsula arabă, canalul Suez, cââât de cald poate să fie? – m-am întrebat cu nonșalanță? Acum pot să vă spun cu certitudine: e foooarte cald, fierbinte, sufocant, ca și cum ai intra într-un cuptor. Nu aș recomanda nimănui, ni-cio-da-tă să meargă în vacanță în aceste luni (Mai – Septembrie). Nu am experimentat, decât poate în Valea Regilor, o asemenea căldură. Doar că în Valea Regilor am stat o zi, iar în Dubai 10!!!
Am supraviețuit, nu vă faceți griji:), dar nu mă mai prindeți pe acolo, pe timpul verii. Am supraviețuit și datorită faptului că arabii stau foarte bine pe aer condiționat, e peste tot, în hoteluri, mall, taxi, restaurante, toate reprezentând o alternativă pentru căldura de afară.
Așa, să începem cu începutul:
- Ce haine luăm?
Având în vedere experiența mea, eu aș spune că pe lângă costume de baie, fuste și topuri lejere, puneți și haine ușoare, din materiale naturale, de in sau bumbac, pălărie cu boruri largi, dacă vă place și creme de protecție solară.
Știu că pe multe site-uri se atenționează asupra decenței în vestimentație. Dacă mergeți să vizitați vreo moschee atunci da, există cod vestimentar obligatoriu, dar altfel nu am văzut nici o restricție, ba dimpotrivă. Dubai-ul are un flux extraordinar de turiști și expați, procentul de localnici fiind de doar 15 %. Deci, e ceva obișnuit să vezi oameni îmbrăcați precum acasă la noi, în Europa.
- Cum ajungem?
Rapid, aș spune – există un zbor direct București – Dubai cu o durată de doar 5 ore. Noi am zburat cu FlyDubai – o companie low-cost, dar chiar și așa biletele pentru 2 adulți și 1 copil (cu vârstă peste 6 ani) au costat 1000 euro.
- Unde am stat?
Mi-am dorit să stăm chiar pe Palm Jumeriah, autoproclamată “A opta minune a lumii”, celebra insulă care privită de sus seamănă cu un palmier stilizat, care a fost construit din porţiuni de uscat recuperate din mare precum și o serie de arhipelaguri artificiale. Este una dintre cele mai ambițioase evoluții imobiliare de pe pământ, care ne arată din nou că, în Dubai depășirea limitelor este “specialitatea casei”.
Așa că am stat vreme de 10 zile la Five Palm Jumeirah, un complex impresionant care asigură o serie de facilități uimitoare. Am fost atrasă de fotografiile de pe booking , în care am văzut un design architectural modern, o plajă privată, piscine, restaurante remarcabile și mi-am zis că asta-i pentru mine:)
E un hotel mare, nu e genul intim, pentru familii, la care noi ne-am cazat până acum. Aici sunt foarte mulți tineri puși pe distracție, petreceri la piscină sau în diverse cluburi din hotel, cu șampanie și muzică de club. Daaar nu am fost deloc deranjați. În cameră, nu se auzea nicio muzică, nimic. Sunt suficiente facilități și pentru familii cu copii, o piscină specială doar pentru ei (copilul nu ar mai fi vrut să iasă de acolo), cameră de joacă cu supraveghetori etc. Am fost foarte bine primiți și acomodați cu copilul în hotel, angajații foarte drăguți, zâmbitori, au venit în întâmpinarea nevoilor noastre mereu.
Micul dejun FA-BU-LOS, extrem de variat și proaspăt. Camere frumoase, luxoase, cu paturi generoase, asternuturi din bumbac egiptean si halate moi, pufoase.
- Cu ce ne-am deplasat?
Dubai nu este o destinație de “descoperit la picior,” nu este un oraș de explorat pe jos. Asta pentru că distanțele sunt mari și…….e foarte cald:) În Emirate toată lumea conduce, așadar turiștii închiriază de obicei mașini. Noi nu ne-am simțit pregătiți să conducem pe autostrăzi întortocheate de 8 benzi pe sens și nici nu aveam de gând să stăm prea mult în mașină așa că am folosit taxiul atunci când am avut diverse drumuri de făcut. Dubai-ul este un oraș construit în jurul autostrăzilor, așadar n-aveți cum să mergeți pe jos să vizitați. Distanțele sunt de zeci de km. Taxiul este o varianta, care personal nu mi s-a părut foarte ieftină, dar nu am avut altă opțiune.
Dacă vă cazați chiar pe Palm, așa cum am făcut noi, puteți să va distrați foarte bine doar pe el, fără să fie nevoie să părăsiți insula. The Palm are o infrastructură bine dezvoltată – cu străzi, tuneluri și transport public. Puteți avea acces cu ușurință la diverse hoteluri, restaurante și atracții de pe insula folosind taxiul sau puteți, de asemenea, urca la bordul Palm Monorail – trenul pe o șină, care ajunge până la Atlantis, situat în vârful palmierului.
Impresii “la cald” (la propriu:) – mi-am dorit de mult timp să ajung în Dubai, mă atrăgea opulența și farmecul acestei lumi arabe. Odată ajunsă acolo am observat și câteva chestii care nu au fost chiar atât de “fermecătoare”.
- Dubaiul se ridică în mijlocul deşertului, creat din nimic. Un oraş nou într-o continuă expansiune, unde se construieşte permanent, pentru că cererea de spaţii de locuit şi birouri este uriaşă. De la an la an apar clădiri noi şi impunătoare, şosele supraetajate şi atracţii turistice, menite să menţină ascensiunea privind gradul de vizitare. Daaar, când mergi în vacanță, parcă nu asta vrei să vezi, auzi sau să respiri. La tot pasul șantiere într-o continuuă construcție ,cu tot ce ține de asta: aer poluat cu o gama largă de compuși chimici (particule de praf, molecule de carbon negru,noxe) și zgomot ambiental dăunător.
- Este o destinație scumpă, din toate punctele de vedere. Nu mi s-a părut nimic ieftin.
La polul opus:
- Aș putea spune că, deşi face parte din lumea arabă, oraşul este foarte sigur. Şi nu mă refer la atentate sau incidente armate. Lipsesc chiar şi banalele furturi. Autorităţile sunt extrem de intransigente din acest punct de vedere, legile fiind foarte aspre
- M-am bucurat să găsesc mici oaze de verdeață cu palmieri, curmali, arbuști de lămâiță și plumeria; spații verzi cu locuri de joacă pentru copii, aproape peste tot, printre clădiri, blocuri și birouri.
- Oportunitate de a mânca fructe exoctice cu adevărat gustoase: mango –am găsit în supermarket 4-5 soiuri , papaya, nuca de cocos și apa de nuca de cocos – atât de necesară pentru o hidratare adecvată căldurii copleșitoare din Dubai.
Stați pe aici, vor urma detalii despre ce am mâncat și pe unde ne-am mai plimbat în Dubai. Va urma:)…….
Sunt Corina și
Sursa foto: Five Palm Jumeirah
Pozele par toate rupte dintr-o poveste :-D
Da,da,si mie mi se par super impresionante.