Ca în orice casă sau apartament de bloc, am reușit și noi să strângem oareșce chestii de-a lungul anilor. Eu zic că nu prea multe, dar depinde și la ce și cine te raportezi. Peste toate astea sunt câteva chestii pe care nu le vei găsi niciodată la noi în casă și am să povestesc mai jos si de ce.
1. Cuptorul cu microunde – știu că e foarte la îndemână, simplu și super rapid să gătești/încălzești/dezgheți la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde a devenit un obiect de uz casnic parcă obligatoriu în orice bucătărie din lume. Aceste cuptoare sunt rapide, convenabile, economice și se potrivesc de minune stilului de viață modern și rapid. În America și Anglia e deja obicei și comoditate să cumperi mâncare semipreparată să o pui rapid în cuptorul cu microunde și e gata cina. Pentru că nu suntem adepții acestui stil de viață, pe fast forward, dar și pentru că sunt controverse privind folosirea cuptorului cu microunde, noi nu am cumpărat niciodată unul. Poate că ați auzit de pericolul rezultat din faptul că din aceste cuptoare se scurg radiații electromagnetice chiar și atunci când nu sunt pornite. Trebuie să recunoaștem că acest risc era mai mare cu modelele vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevărul e că oricum există scurgeri, recunoscute și de instituțiile de specialitate, prin geamul de privit, însă se spune că nu sunt în cantități periculoase. Și apoi, au existat discuții și asupra faptului că alimentele trec prin niște schimbări chimice, ca urmare a străbaterii lor de microunde, așa că am spus “pas”. Presupun că deja mai toată lumea știe acum că hrana pe care o mâncăm are legătură directă cu sănătatea noastre fizică, mentală și spirituală. Alimentele ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de felul în care au fost crescute, recoltate, păstrate, manipulate, preparate și bineînțeles, gătite.
Soluție: Consumați mâncare gătită de voi, cu produse proaspete, integrale. Gătiți și încălziți în cuptorul clasic.
2. Dezodorizante de orice fel ( de cameră, mașină sau baie) – din dorința de relaxare sau pur și simplu pentru a avea o casă frumos mirositoare, apelăm deseori la odorizante sau lumânări parfumate. Dincolo de efectul plăcut de moment, acestea pot ajunge să fie periculoase pentru sănătate, deoarece conțin substanțe chimice toxice, precum ftalați, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen și parfumuri sintetice. Dacă sunt inhalate, aceste substanțe ajung la nivelul plămânilor și în sânge și pot duce la apariția unor simptome cum ar fi:
- greață și vărsături;
- dureri abdominale;
- dureri de cap;
- dermatite alergice;
- lăcrimare;
- senzație de sufocare;
- tuse
Dacă aveți copii, dacă sunteți însărcinate sau aveți animale de companie, vă rog eu mult NU cumpărați astfel de “parfumuri”, ele doar maschează mirosurile neplăcute, eliberând toate substanțele chimice de mai sus.
Soluție: eu prefer mirosul florilor în casă, a bujorilor, zambilelor, liliacului, freziilor, crinilor, niciun parfum nu poate reda mirosul cu care natura a înzestrat aceste flori. Le pun peste tot prin casă, în bucătărie, baie sau pe birou. Nu este doar pentru simțul olfactiv, dar și pentru cel estetic, sufletesc și spiritual.
Și ca o ultima soluție, aerisirea cu fereastra larg deschisă este mereu o opțiune la îndemâna oricui.
3. Tigăi și/sau vase de Teflon – Încă de la apariția tigăilor de teflon au existat controverse legate de toxicitatea/nontoxicitatea acestui produs. Din punct de vedere chimic, spun specialiștii, teflonul este inert și nontoxic, la temperaturi mai joase, dar începe să degaje produși toxici de la 230 de grade Celsius în sus – adică temperatura la care ajunge o tigaie pusă pe foc, după două-cinci minute. Diverse experimente au arătat că, peste 350 de grade Celsius, tigaia produce emisii cu efect mortal asupra păsărilor de companie (canari, peruși, papagali etc.), deoarece acestea (gazul, particulele emise) se fixează în plămâni, producând ceea ce se numește “febra polimerilor” (precum gripa la om). Unele studii arată că odată cu îmbătrânirea vaselor de teflon, cantitatea de ingrediente chimice eliberate crește, ele ajungând din ce în ce mai mult în alimente. Deci, dacă mai aveți în casă tigăi vechi de teflon, nu doar respirați fumul toxic degajat, ba mai mult ingerați de fapt substanțele toxice care se strecoară în alimente. Acest lucru poate face contaminări periculoase, atât în mediul în care trăiești cât și în dieta ta.
Soluție: Recomand folosirea tigăilor din fontă sau inox
4. Balsamul de rufe – Nu folosesc balsam de rufe și nu am folosit niciodată pentru hainele copilului. Balsamul se folosește în general pentru că este foarte concentrat și parfumat și elimină mirosurile grele de alcool, de transpirație sau de tutun. În plus, hainele sunt mai moi, mai delicate și se calcă mai ușor. De dragul acestor calități, multe femei pun prea mult balsam în mașina de spălat, să aibă rufe cât mai pufoase și frumos mirositoare, dar există și efecte adverse. Oricât ar fi de catifelat și parfumat, trebuie să ții cont de faptul că balsamul de rufe este un amalgam de substanțe chimice, multe dintre ele toxice. Nimic nu este natural și inofensiv în structura lui chimică. Alcoolul benzilic, ftalații, etanolul, camforul sau cloroformul rămân în haine și sunt absorbite de piele. Pe termen lung, multe dintre aceste substanțe provoacă iritații, boli de piele sau afecțiuni ale căilor respiratorii, în special la copii. Poți avea deseori migrene, ochi iritați sau nasul înfundat dacă dormi noapte de noapte în lenjerie tratată cu balsam de rufe prea concentrat.
Soluție: Hainele pot fi moi și delicate dacă le clătești cu puțin oțet
5. Săpunuri și/sau șervețele antibacteriene – Săpunul antibacterian distruge 90% din bacteriile patogene de la suprafața pielii. În același timp însă, omoară și flora saprofită, cea care ne protejează de unele boli. Acesta este motivul pentru care noi NU folosim deloc aceste produse.
Săpunurile antibacteriene conţin o substanţă numită triclosan, care ar putea să perturbe sistemul endocrin, deasemenea ele pot favoriza apariţia unor bacterii rezistente la antibiotice. Și nu în ultimul rând sunt nocive pentru mediu în condiţiile în care triclosanul ajunge practic în staţiile de epurare şi, chiar dacă e într-o o cantitate mică, substanţa persistă.
Soluție: te sfătuiesc să te speli pe mâini cât mai des cu putință. Nu felul săpunului previne răspândirea bacteriilor, ci modul în care te speli pe mâini. Indicat este să te speli cu apă caldă până îți simți mâinile curate, fără a uita de spațiile dintre degete, încheieturi și unghii. Citește cu mare atenție eticheta înainte de a achiziționa produsul. Ai grijă ca săpunul să nu conțină: triclosan, riclocarbon, clor, amoniac sau eteri de glycol.
Este indicat să optezi pentru săpunurile cu ingrediente naturale: ulei de măsline, miere, gălbenele, ulei de morcovi, glicerină, uleiuri volatile. Vei constata că săpunul cu miere hidratează pielea, fiind tolerat foarte bine.
Sunt Corina şi
Comments