Postul are vreun folos?

1118-coverNEW_R2

Prin locurile pe unde am copilărit eu, oamenii cei mai în vârstă, țineau toate posturile de peste an. Nu mâncau carne, ouă și lapte, nu spălau rufe când în calendar era cruce cu roșu, și mergeau la biserică la denii și spovedanii. Lucrurile astea erau  respectate cu sfințenie și nimeni nu le încălca, pentru că “era păcat” și pentru că “te vedea Dumnezeu”. Asta m-au învățat bunii mei, despre post. Se știa că, dacă faci toate astea, vei ajunge sigur în rai, iar Dumnezeu va vedea ce om bun ai fost.

Cred că mi-ar fi plăcut să știu mai multe de la ei despre post, sau poate că nici ei nu știau mai mult. Mi-ar fi plăcut să știu , spre exemplu, că postul nu înseamnă doar abținere de la hrana materială ci mai ales abținere de la gânduri, vorbe și fapte ce ar putea aduce suferință altora, lumii sau chiar nouă înșine

Nu mi-a vorbit nimeni despre toleranță, recunoștință și generozitate. Despre cum aș putea în perioada postului să dăruiesc mai mult, să am gânduri mai frumoase și vorbe mai bune. Să mă bucur pentru ceea ce am și pentru ce sunt .

Că mai presus de ” să nu mănânci aia, să nu bei aia, să nu faci aia”postul reprezintă o stare luminoasă a minții și o stare de seninătate a sufletului și a simțurilor copleșite de har, de bunătate, de pace și cumpătare. Postul alimentar are și o valoare spirituală doar atunci când este împodobit cu faptele, gândurile și vorbele noastre bune, cele mai bune. Nu Dumnezeu are nevoie de postul nostru ci noi avem nevoie de el.

Dacă mă aprind prea repede în trafic, sau la piață, sau la coadă la nu știu ce, dacă-i judec pe alții pentru ceea ce fac, bine sau rău, dacă-i bârfesc, socotindu-mă mereu superioară și înțeleaptă , degeaba țin post. Postul la suprafață e degeaba, el trebuie să înceapă întotdeauna din interior, din gânduri și simțiri.

Anul acesta voi posti . Voi posti la vorbe în plus, mă voi adresa celor dragi mai blând, fără cicăleală, voi fi prima care zâmbește când intră într-o încăpere, voi fi mai înțelegătoare și mai tolerantă, iar în momentele grele îmi voi repeta, ca o mantră “Gânduri bune, vorbe bune, fapte bune” – o replică pe care am auzit-o intr-un film și pe care mi-am însușit-o.

Post cu folos să aveți.

Sunt Corina si

Comments

 1. Andra aprilie 16, 2019 Răspunde

  Good words, good thoughts, good deeds... Indeed! :)

 2. Marius aprilie 21, 2019 Răspunde

  Eu zic ca postul e despre sanatate si atat. Un fel de detoxifiere pentru cei mai neinitiati. :)

  • Recomand cu Drag aprilie 21, 2019 Răspunde

   Da postul poate fi despre sanatate si atat, dar acela nu e postul la care eu ma refer in acest articol, adica postul crestinesc, religios.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.