Nu știu exact cum arată o clasă de grădiniță din sistemul tradițional, nu am fost niciodată într-una. Când eram mică, mama a decis să nu merg la grădiniță, am intrat direct în clasa I-a când aveam 7 ani, iar ca adult nu am vizitat nicio grădiniță, cu excepția celei de care vă povestesc astăzi. Așa că nu pot face comparații, decât din auzite, dar pentru că nu ar fi tocmai corect, mă abțin.
O clasă de grădiniță Waldorf este gândită și “construită” să arate cât mai asemănător cu mediul familial, de acasă: cu perdele lungi, văluroase, preșuri sau covorașe, o masă cu scaune de lemn. Spațiul este organizat simplu, practic și estetic, astfel că stimulează interesul copiilor pentru joc. Arhitectura adecvată: arcade, bolți, obiectele simple dar sugestive, mobilierul, culorile pastelate oferă copilului un înveliș protector evitându-se astfel o stimulare (vizuală) supradimensionată.
Nu există televizor, tablete, telefoane sau orice alt gen de suprafață interactivă. Nu vom găsi aici jucării din plastic, păpuși Barbie, roboți, lego , figurine sau plușuri.
În dotarea grădiniței Waldorf intră un mare număr de obiecte din materiale naturale, ce se folosesc nemijlocit la activitățile individuale sau în grup, și care sunt dispuse pe centre de interes în cadrul încăperii. Spre exemplu:
- Un spațiu mare îl ocupă căsuța păpușilor, unde păpuși simple din pânză sau croșetate din lână, cu fizionomia feței doar sugerată stau așezate în pătuțuri sau la măsuță. Pentru copiii mai dinamici stau la îndemână mașinuțe, trenulețe, tractoare din lemn și alte materiale pentru construit din lemn: crengi, butuci de diferite mărimi și grosimi, rădăcini, pietre, scoarță de copac etc. stimulându-i pentru a crea diferite situații de joc.
- Într-un alt spațiu pot fi amplasate jucăriile-animale din lemn, animalele tricotate sau confecționate din pâslă de către educatoare și părinți, care le pot sugera copiilor “ferma de animale”.
- Pe rafturi stau coșuri împletite din nuiele cu diverse materiale adunate din natură: scoici, conuri de brad, castane, ghinde, semințe, pe care copiii le folosesc în jocuri libere sau dirijate. La dispoziția copiilor stau coșulețe cu ceracolor, pensule, acuarele, hârtie, ceară de modelat, ață colorată, lână netoarsă, mărgele din lemn. Instrumente precum ace, foarfece, cuțit cu vârf rotund și altele asemenea sunt utilizate numai sub îndrumarea educatoarei.
- O mini bucătărie – posibil cel mai popular loc din clasa:) Aici au loc petreceri cu ceai, se gătește, se pune masa, se spală vase și chiar se îngrijesc bebelușii (păpușile). În principiu se imită “treaba” adulților.
Toate aceste spații, împreună cu mobilierul multifuncțional, materiale textile din in, bumbac, mătase, lână și stative din lemn, sunt astfel amplasate încât copiii se pot autoservi oricând situația o cere.
Un loc bine determinat în spațiul grupei îl are masa anotimpurilor, unde schimbările din natură și anotimpul respectiv, precum și anumite sărbători din cursul anului pot fi sugerate zilnic prin elemente precum: suprafețe textile în culori specific, păpuși de masă confecționate din materiale naturale de către educatoare, plante naturale, fructe, mușchi, pietre, cristale etc.
Grădinița Waldorf este astfel aranjată încât să creeze o atmosferă care, pe de o parte, lasă libertate de manifestare copilului, iar pe de altă parte acționează armonios asupra lui prin formă și culoare.
Personal, pe mine, m-au impresionat și în același timp m-au fermecat încă de la prima vedere, clasele Waldorf. Sunt pline de căldură, de natural și de firesc. I love it.
Subscriu :) Si totul e desavarsit de frumusetea, lumina, caldura si firescul oamenilor acestor locuri - cel putin cele pe care le cunoastem noi :) - ....oameni care avem privilegiul sa ne insoteasca copiii
Ai punctat foarte bine Andra, oamenii care insufletesc acest loc, ei il fac asa. Ma inclin.
Buna ziua, Unde este aceasta minunata gradinita? Este de stat sau privata? Multumesc :)
Buna Mihaela, din pacate abia acum am vazut mesajul tau. Gradinita este in Bucuresti si este privata.