Colindul cu Steaua

La colindat cu steaua 2017_A3-A4-600x848_result

Nu am fost niciodată cu colindul, mamei nu i se părea deloc în regulă să mergem pe la ușile oamenilor chipurile cu colindul, când de fapt banii erau miza cea mare. Abia acum văd că avea dreptate, majoritatea copiilor colindători, de pe stradă sau de pe la uși, băjmăjesc ceva noninteligibil, de multe ori nu apucă nici să termine colindul așteptând cu nerăbdare banii. Nu câțiva leuți, ci onorariu serios, altfel ne trezim din feerie cu întrebarea izbitoare precum un fulger: “Doar atât?”

Mi-e dor de imaginile copilăriei, în care copii îmbrăcați în straie românești, merg pe ulițele satului,din poartă în poartă, cu trăistuța pe umăr, colindând în cor, așteptând în schimb covrigi, nuci și mere.

M-aș fi dus și eu așa, doar că mi-s copil de oraș și n-am avut șansa asta. Ba, mai mult mi-aș încuraja acum, părinte fiind , și copilul la așa colind. 

Lumea satelor ne-a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Acolo totul are altă valoare, sărbătoarea Crăciunului este respectată cu sfințenie de fiecare în parte, iar tinerii, cu mic, cu mare, au datoria de a colinda pe la casele oamenilor, pentru a le ura de bine și sănătate.

Pe măsură ce înaintez în viață apreciez mai mult sărbătorile iernii, care aduc cu ele un obicei extraordinar de frumos și solemn – colindul. Am început să le învăț și le știu mai bine chiar decât atunci când eram copil. Le cântăm cu toții, eu cu copilul,  ea cu tatăl ei,  separat sau împreună.

Vreau să își aducă aminte peste ani de sărbătorile de iarnă de la noi de acasă cu miros de cozonac aromat, copt în cuptor, cu împodobit de brad și cu colinde care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești. Sau să le oferi, după caz.

Anul trecut m-am încăpățânat să-i fac o sorcovă🙂 și am reușit. Am plecat împreună la sorcovit, pe la rude și prieteni. 

Anul acesta, m-a chinuit talentul cu o stea, pe care am etalat-o mândri, din nou, pe la rude și prieteni. I-am rugat să nu ne dea bani. Nu au făcut-o. Am primit în schimb: nuci, mere, portocale și turtă dulce. E mai frumos , tradițiile au parcă alt sens așa.

“♩♪♫ Steaua sus răsare/ Ca o taină mare ♩♪♬”

Dacă vreți să știți cum am făcut steaua pentru colinde, poftiți de vizionați un DIY clip. Vă avertizez că-i un model mai “rustic”:), mai simplu, fără pretenții, dar cu energie pozitivă și dragoste de mamă.

Sunt Corina și vă

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.