În camera mică a bunicii, încălzită iarna de o sobă de teracotă, așezată într-un colț al camerei, mi-am petrecut primii ani ai copilăriei. Mama se trezea dis-de-dimineață să scoată cenușa și să facă foc nou în sobă, parcă aud și acum lemnele trosnind. Și deși era cald și bine în cameră, bunica ne învelea și cu o plapumă groasă de lână.
Pe principiul omul își face vara sanie și iarna car, parcă o și văd pe bunica mea vara, în mijlocul curții, scărmănând lâna cu mâinile, pregătindu-și astfel învelitoarea pentru la iarnă. Adică, plapuma:) Voiam sau nu, scărmănăm și eu la lână , că doar nu era să stau degeaba.
După tot procesul ăsta de “pieptănare” a lânii, venea la noi acasă o doamnă voinică, cu părul scurt și picioare groase , aka “Plăpumăreasa”:))
Îhhî, adică o doamna care cu asta se ocupa, făcea plăpumi. Venea cu multe textile, colorate frumos și lucioase tare, bunica își alegea o culoare iar dumneai pornea la treabă. Ce-i drept după toată munca asta ieșea o plapumă galbenă, bleu sau roz, de toată frumusețea. Sau cel puțin, așa mi se părea atunci. Spre necazul bunicii, nu mă puteam înveli deloc cu frumusețea de plapumă. Apăsa cu greutate pe trupu-mi de copil și tare cald îmi era sub ea.
Odată cu plecarea bunicii spre alte zări și alte lumi, nu s-au mai făcut plăpumi la noi în casă. Probabil că, încă mai există cel puțin una, pe la mama , dar lâna din ele trebuie scărmănată frecvent, altfel se strânge în biluțe și formează cocoloașe, umflături și gâlme prin plapumă de trebuie să o chemi iar pe doamna voinică cu părul scurt și picioare groase, care din păcate nici dumneai nu mai există. Nu mai există nici meseria asta, deloc. Nu mai sunt plăpumarese, pentru că nimeni nu mai vrea să își facă o plapumă.
Păi nu mai vrea nimeni, de ce să faci, când poți așa de ușor să cumperi?
Așa mi-am zis și eu când m-am mutat cu soțul în mansarda noastră cu miros de liliac :
-Hai să ne luăm o plapumă.
-O plapumă? Cine se mai învelește cu plapumă? zice el, vizibil amuzat.
-O pătură?
-Nu dragă, o pilotă, de asta avem nevoie.
Aha, am înțeles, o pilotă să fie deci. Și cum să alegi una potrivită din gama uriașă, disponibilă pe piață, în mărimi diferite și materiale diverse? La mine a fost destul de simplu: îmi doream o pilota din materiale naturale și care să nu fie prea groasă. Cu criteriile acestea pe listă, nu mi-a fost deloc greu să găsesc magazinul Green Future – unul din producătorii de top din România de articole premium destinate somnului, o companie construită în jurul unui nucleu de oameni tineri și dinamici.
Aici am găsit o linie completă de produse premium destinate somnului: saltele, perne, pilote, protecții saltea și lenjerii. Acestea sunt fabricate în România în facilitățile proprii de producție sub directa lor supraveghere și monitorizare a calității.
Articolele sunt livrate la cele mai înalte standarde de calitate din materiale fine și variate, cum ar fi bumbacul, puful de gască, bambusul și lâna.
Ok, eu vă spun sincer m-am uitat în magazinul lor online și am pus ochii pe o pilotă umplută cu puf de gâscă 100%. Am mers apoi și la magazinul fizic, să o vedem. Mi-a plăcut mult, am avut ocazia să o și probăm în magazin. Era pufoasă, moale, delicată la atingere, asemănătoare celor din hotelurile de lux. Nu am luat-o însă, pe motiv că soțului i s-a părut mult prea călduroasă. Da, da, mai sunt și astfel de oameni pe lumea asta.
Așa că, a ales el alta, una foarte subțire, la care eu m-am uitat chiorâș, vă spun sincer. M-am gândit că-s bani aruncați în vânt și că pilota asta subțire care-mi părea mai mult o păturică, nu ne va ține de cald.
Am cumpărat-o doar pentru că, era singura din magazin asupra căreia am căzut amândoi de acord, măcar pe jumătate dacă nu pe de-a întregul. El era mulțumit pentru că era subțire și ușoară, iar eu pentru că bifasem calitatea materialului: din lână merinos virgină, cea mai fină și moale lână de oaie.
Buun, au trecut aproape 6 ani de atunci, așa că vreau să vă spun cum e treaba cu pilota asta prea subțire. Oameni buni este probabil cea mai bună achiziție pe care am făcut-o (în materie de plapumi/pilote/ paturi, desigur) și pe care o vom păstra probabil o viață.
Pilota umplută cu lână merinos îmbină tradiția bunicii cu tehnologia modernă. Datorită calităților de termoreglare a temperaturii și umidității este ideală pentru utilizare atât iarna, cât și vara. Confortul oferit de pilotele din lână reduc stresul termic din timpul somnului prin reglarea temperaturii corpului. În plus, conținutul de lanolină ajută la reducerea inflamațiilor provocate de artrită și reumatism.
E aerisită, ultraușoară, surpinzător de subțire și frumoasă pe deasupra, păi cum altfel:)
.
Nu atârnă greu pe mine, și m-am convins că plapuma cea mai “groasă” nu este și cea mai călduroasă.
Știați de beneficiile lânei Merinos ?:
- Confort termic ridicat
- Ventilație / aerisire
- Lavabilă
- Este antiinflamator natural
- Conține în mod natural lanolină, substanță des folosită la ameliorarea durerilor și problemelor de reumatism
- Termoregulator excelent al temperaturii și umidității
Mă bucur că am descoperit produsele GreenFuture și mă bucur că cineva le produce aici, la noi în România.
Spor la alegeri inspirate și conștiente.
Sunt Corina și vă
Vreau si eu o astfel de pilota. Sa ma ascund sub ea si sa nu mai ies pana la primavara!
:)) Salutare Ana, precum un urs la hibernat:)