Bradul de Crăciun: artificial sau natural? Tu ce alegi?

Real-or-Artificial-Christmas-Tree-–-Should-You-Choose-Fake-or-Real-Christmas-Trees_-1

În copilăria mea, nu era bucurie mai mare în preajma sărbătorilor de iarnă, ca atunci când auzeam zăpada scârțăind sub pașii tatei, venind acasă cu un brad pe umeri. Era cea mai mare bucurie, sincer. Noi nu am avut în casă decât brazi naturali.

Mărturisesc că mulți ani, ca tot omu’ cu un pic de conștiința ecologică, am tot avut dilema asta, adică îmi place bradul natural, mirosul lui, energia vie pe care o aduce în casă, dar totodată mă simțeam cumva vinovată că, participam la distrugerea mediului înconjurător prin achiziționarea unui brad care tocmai fusese tăiat din pădure.

Bradul artificial a câștigat popularitate în lume, în 2007 ,un an în care mă aflăm în SUA, am aflat că doar acolo, în acel an se vânduseră aproape 18 milioane de astfel de brazi. Nu e surprinzător deloc, mai ales în vremuri de cumpăna financiară, pentru că e logic nu? Salvezi bani. În principiu investești odată în el, pentru ca mai apoi să îl poți folosi an după an. În plus, toată lumea știe că e și ecologic să faci asta.

Ei bine, nu chiar. Am să listez aici, în mod obiectiv,  avantajele și dezavantajele pentru ambele variante de brad, în așa fel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru familia ta.

BRADUL ARTIFICIAL

Avantaje:

  1. Pe locul unu sunt, bineînțeles,  costurile. Așa cum am menționat mai sus, investești odată în el și gata, îl poți folosi apoi câțiva ani.
  2. E foarte “la îndemână”  să îl folosești. Îl iei de pe șifonier, din garaj sau de pe unde își face veacul, îl desfaci și gata. E mereu la fel, are forma perfectă, nu e nevoie să îl uzi și nu lasă ace peeeste tot prin casă.

Dezavantaje: vestea proastă e că are și dezavantaje, despre care mulți dintre noi nu știm.

  1. Brazii artificiali sunt făcuți din PVC (policlorură de vinil), un material plastic obţinut din petrol; fabricarea lor implică un mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.
  2. Deși trăim cu impresia că acest brad va fi cu noi toată viața, se pare că acești brazi ajung și ei la gunoi după câțiva ani de utilizare. Și ce să vezi, nu sunt biodegradabili și nici reciclabili, așa că rămân în gropile de gunoi forever.
  3. Cei mai mulţi astfel de brazi sunt produşi în China. Brazii artificiali din China conţin adesea plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului. În timp  PVC-ul se poate degrada , răspândind în aer dioxine – compuși chimici foarte toxici, atât pentru oameni cât și pentru animale
  4. Sunt foarte ușor inflamabili.

Tinând seama de materialele din care sunt făcuţi şi de costul ambiental al transportului din China până aici, rezultă că brazii artificiali nu sunt nici pe departe o opţiune ecologică, iar denumirea de “brad ecologic” dată brăduţilor artificiali care se găsesc în mod obişnuit în comerţ este o încercare eșuată de a păcăli consumatorul onest, dar neinformat.

BRADUL NATURAL

Avantaje:

  1. Actualmente avem aici în România, pepiniere de brazi ceea ce se măsoară de fapt într-un aer mai curat și în posibilitatea de a cumpăra un brad crescut special pentru a fi vândut și nu tăiat din pădure.
  2. Mirosul de cetină caracteristic bradului natural contribuie la crearea unei atmosfere de sărbătoare greu de egalat pentru cei care nu concep Crăciunul fără acest detaliu olfactiv.
  3. Este biodegradabil – dacă se aruncă în natură- și reciclabil – dacă este colectat de firmele de salubrizare. Bradul natural poate fi reciclat, apoi refolosit sub formă de rumeguş, ca strat protector pentru plante, îngrăşământ natural şi materiale combustibile.

Dezavantaje:

  1. Cel mai mare dezavantaj îl constituie zic eu ,costurile, bradul natural trebuie cumpărat an de an, deci se poate spune că este mai costisitor.
  2. Necesită ceva atenție și întreținere: trebuie ținut în apă, pulverizat pe crengi (pentru a evita uscarea prematură) și nu în ultimul rând, se scutură lăsând ace peste tot.
Concluzie:

Eu m-am lămurit și am clarificat dilema “artificial” versus “natural”, ca atare mă declar un mare fan al brazilor reali, naturali. Cred că avantajele legate de mediul înconjurător ale brazilor vii le devansează pe cele legate de costuri și apoi nici vreau să aduc în casă un copac de plastic, plin de substanțe toxice. În plus, brazii vii arată minunat:)

Spor la alegeri inspirate și conștiente.

Brad de Craciun

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.