Prima zi de grădiniță la Waldorf

130501-Cathrine-Jis-needle-felted-fall-Hansel-and-Gretel-in-the-woods-picture-778x1024

Îmi plac festivitățile de deschidere a noului an școlar, e așa o frenezie și o bucurie, de nou, de început. Voci mici, râsete, glume, înghionteli, voie bună, flori și îmbrățișări.

Așa a fost și pentru noi prima zi de început de an școlar, pardon grădinițar:) Este al treilea an de grădiniță, în sistemul Waldorf, și mă felicit pentru alegerea făcută. Există și aici o festivitate de deschidere a noului an școlar, așa cum există în orice școală.

Am dus flori educatoarei în prima zi, la fel cum probabil fac și alți părinți. I-am dus flori, pentru că imi face placere, dar și  în semn de recunoștință și de drag de revedere.

Curtea școlii, ne aștepta, gătită de sărbătoare, cu flori, soare blând și dascăli dragi. Ne-am așezat în spatele buturugii pe care stătea scris cu litere de o șchioapă: grădiniță. Ultimul an de grădiniță.

Festivitatea, a fost frumoasă și nu prea lungă. Este foarte emoționantă și memorabilă, în special pentru copiii care intră în clasa pregătitoare, clasa 0. A început cu directorul școlii, care a spus câteva cuvinte de bun venit și s-a încheiat cu tunelul de flori format de elevii mai mari, pentru boboceii clasei 0.

Copiii (de la grădiniță) au intrat apoi, în sala de clasă, împreună cu educatorii. Fiecare a primit câte un coșuleț împodobit cu flori, scoici, steluțe de mare și pietricele.

Gestul acesta în care educatorul oferă ceva copilului, un dar, aici la Waldorf vine întotdeauna cu o poveste, în acest caz acestea sunt darurile verii. Spiridușii de peste tot au adunat aceste mici “comori”: spiridușii mării au adunat steluța de mare, scoicile și melcușorii; spiridușii câmpurilor le-au dăruit florile și semințele; spiridușii munților le-au dăruit pietricelele, șamd.

Coșulețul devine astfel din dar, un “simbol” al vacanței care a trecut, o amintire a timpului pe care l-au petrecut peste vară.

 

Copiii s-au așezat apoi într-un cerc și au povestit despre ce au făcut în vacanță, ce le-a plăcut cel mai mult în vacanță și ce și-ar dori de la anul care urmează la grădiniță. O lumânărică decorată cu frunze și flori, a fost trecută din mână în mână astfel încât toți copii să-și pună dorințele pentru noul an în ea.

 

Copila mea a spus atunci când i-a venit rândul că ea își dorește bucurie în inimă și fluturi în păr ( fiind probabil sub influența cărții Fetița cu fluturi în păr, pe care o citeam în acea perioadă).

Ce simplu și sublim a rezumat esența fericirii. Așa să fie copile drag, să ai toată viața bucurie în inimă și fluturi în păr.

 

Sunt Corina și vă

și

https://recomandcudrag.ro/2018/03/ce-e-domne-waldorf/

https://recomandcudrag.ro/2017/11/pitici-si-lampioane/

https://recomandcudrag.ro/2017/09/scaunele-mici/

Comments

  1. Ada Chindea 13/10/2018 Răspunde

    Corina, asa este, si eu ma simt norocoasa ca am descoperit aceasta metodologie si cred cu tarue ca este cea mai buna alternativa la sistemul clasic de invatamant care se schimba constant, dar fara o directie coerenta sau oameni care sa fie cu adevarat pedagogi! Sa va bucurati la maxim de ultimul an!

    • Multumesc mult pentru comentariu Ada, stiu ca si tu esti adepta acestei metodologii si ma bucur ca mi-ai scris.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.