Am decis deja, #MieImiPasă și de ceva timp îmi pasă în mod conștient. Pe lângă gândul că pot face ceva să ajut pe alții în mod necondiționat și fără așteptări mai este ceva ce mă animă în demersul meu. Este nevoia mea de sens, nevoia (bănuiesc că, a fiecăruia dintre noi) de a face parte din ceva mai înalt decât noi înșine.
Luna aceasta am ajutat fără a investi niciun ban, am ajutat cu ceva ce nu se poate cumpăra cu bani. Am donat sânge. Pentru prima dată în cei aproape 41 de ani, am donat sânge. De ce nu am făcut-o mai devreme? Din câteva motive:
- Nu am avut un exemplu în acest sens, nu cunoșteam pe nimeni care să fi fost donator în mod voluntar. Am crescut într-un mediu în care voluntariatul nu a fost niciodată practicat. În timpurile acelea se practica mai mult supraviețuitul decât voluntariatul.
- Nu am conștientizat niciodată nevoia de sânge
- De teamă. Mi-era teamă să nu leșin sau să îmi fie rău după donare.
În sfârșit mi-am făcut curaj, m-am adunat și am donat. Nevoie de sânge este mereu, chiar dacă noi nu conștientizăm acest lucru. Cel mai des ne gândim la sânge atunci când noi sau cineva apropiat nouă are nevoie de el. Atunci da, ne-am dori să fie sânge, să existe câți mai mulți oameni care să doneze.
Eu am mers la Centrul de Transfuzie Sanguină București, doar pentru că e cel mai la îndemână pentru mine. Găsiți AICI, toate centrele de donare din București, dar și din țară, precum și programul lor. Din câte am înțeles, este mai liber în timpul săptămânii, de luni până joi, vineri fiind ceva mai aglomerat.
Eu mi-am ales o zi în care nu se anunțau temperaturi prea ridicate, am dormit bine în noaptea precedentă iar dimineața am luat micul dejun (două banane și un pumn de migdale). Sunt multe alte condiții care se cer respectatate dacă vrei să donezi, mai ales dacă ești femeie: să nu fii în perioada menstrei, să nu fii însărcinată, să ai o anumită greutate, să nu fii în timpul unui tratament medicamentos și altele. Consultați AICI condițiile de admisibilitate.
Rețineți: Donarea de sânge nu se poate realiza oricum chiar dacă va doriți din toată inima să donați sânge pentru a salva o viață! Dacă sângele nu este perfect sănătos, putem face mult rău bolnavului din spital care oricum este în suferință!
După ce am trecut prin traseul donatorului – completarea formularelor, identificarea, triajul medical- am trecut la donarea propriu-zisă. A durat aproximativ o oră, într-o zi în care la centru nu era aglomerat. Nu m-am simțit deloc rău, nu am amețit, nu m-am simțit slăbită nici în timpul donării și nici după.
De ce am donat sânge?
Donarea de sânge este darul vieții !
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !
Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viață oamenilor, sau o prelungesc.
Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți.
Donează sânge, fii generos!
Sângele este o resursă națională; donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat.
Gata, am și carnet de donator, acum o să fac din asta un obicei anual.
#MieImiPasă #IDoMyPart
Comments