Cum se completeaza formularul de constatare amiabilă?

ext

Am permis auto de 14 ani, iar în ultimii 5 ani am condus zilnic. Am ajuns să fiu chiar mândră de mine , nu am avut nici un fel de accident, nu am intrat în conflict cu nimeni, nu am zgâriat nici o mașină, nici o altă mașină nu m-a acroșat. Începusem să mă umflu în pene, să cred că sunt un șofer foarte bun, dar hai să fim serioși, dacă locuiești în București știi că ăsta e doar noroc pur. Poți să fii tu copilul lui Schumacher, nu te scapă nimeni în traficul bucureștean, doar norocul după cum am spus.

 

Cum nici norocul nu durează o veșnicie, într-o după amiază călduroasă și aglomerată, cum altfel?:), dintr-o intersecție bucureșteană, se făcea că o mașină mare și lungă, pe genul tir cu remorcă, nu “mă vede” mică și pricăjită lângă el și se înfige în aripa mea dreaptă. Buun, cobor să văd daunele și să schimb o vorbă cu celălalt șofer. În primul rând am avut noroc de un om bun ca pâinea lui Dumnezeu, care nu a încercat nicicum să se absolve de vină. Știți cum se mai întâmplă uneori că tot cel  vinovat coboară din mașină urlând și încercând prin intimidare să te acuze tot pe tine că nu ai fost atent. Omul ăsta nu a fost așa, a coborât, mi-a vorbit frumos, calm și a recunoscut că, de la “înălțimea” lui nu m-a văzut.

 

Eu am fost puțin cam zdruncinată, poate chiar speriată, deoarece eram și cu copilul în mașină în momentul accidentului, iar celălalt șofer mi-a mărturist că el nu a avut niciun incident rutier în cei 27 de ani de șofat și nu prea știe ce ar trebui să facem. Așa că am schimbat numere de telefon și am plecat amândoi la treburile noastre, fără să completăm constatarea amiabilă.

 

Dacă cumva ați trecut deja printr-un asemenea incident sau accident, știți că din acest moment se dezlănțuie iadul actelor, formularelor, drumurilor și orelor pierdute pe la agențiile RCA.

 

Proaspăt trecută printr-o astfel de experiență vă vin în ajutor cu următoarele informații:

 

Constatarea amiabilă trebuie realizată în maxim 24 de ore de la producerea accidentului rutier. Dacă una din părți se sustrage convenției de constatare amiabilă, recomandarea este să raportați accidentul la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs incidentul.

Constatarea amiabilă se poate realiza doar dacă s-a produs un accident rutier:

  • în care sunt implicate maximum două mașini,
  • fără vătămări corporale,
  • fără alte pagube adiacente(garduri darmate, stâlpi, clădiri avariate, etc..),
  • mașinile implicate în accident dețin asigurare RCA valabilă la data incidentului.

Dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile enumerate mai sus sau dacă cei doi conducători auto nu cad de acord asupra vinovăției sau nu vor să încheie o constatare amiabilă, atunci accidentul trebuie raportat la Poliție.

CUM SE COMPLETEAZĂ FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILĂ?

Formularul de Constatare Amiabilă se completează de ambii șoferi doar pe prima pagină, deoarece acesta cuprinde două file auto-copiative. Prima pagină din Formularul de Constatare amiabilă, originalul, este recomandat să rămână la șoferul păgubit.

Este foarte important că acest formular să fie completat CORECT, altfel e degeaba, veți fi trimiși înapoi să va întâlniți cu celălalt șofer și să completați din nou. Mie mi-a fost de mare  ajutor exemplul Cristinei, de pe www.cristinastoica.ro

Atenție! Sub nici o formă nu modificați însemnările din formular după completarea și semnarea acestuia!

 

Ei, și dacă credeați că am terminat v-ați înșelat, mai urmează.

 

Dacă cei doi șoferi implicați în accident au convenit pentru constatarea amiabilă, șoferul păgubit trebuie să primească de la șoferul vinovat următoarele acte:

  • copie buletin
  • copie permis
  • copie talon
  • copie asigurare RCA

Eu am obținut toate aceste copii, făcându-le poze cu telefonul, e acceptabil.

Deasemenea, este recomandat că șoferul păgubit să facă niște fotografii la locul accidentului cu cele două mașini implicate.

 

Împreună cu aceste acte și cu Formularul de Constatare amiabilă de accident în original, șoferul păgubit se prezintă la agenția de asigurare RCA a vinovatului (sau la asigurătorul propriu dacă deține o polița CASCO), după ce în prealabil a sunat și s-a programat pentru constatare.

Atenție! În cele mai multe cazuri asigurătorii RCA solicită prezența ambilor șoferi la constatare.

Uff, gata am terminat. Conduceți responsabil.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Madalina 15/06/2018 Răspunde

    Foarte util! Eu si sotul ne-am aflat in situatia de a completa asa ceva si .. mai ales in presiunea momentului formularul ni se parea ceva groaznic de greu de inteles. Articolul tau e bun de printat si de pus in masina, undeva :) Alaturi de formular :D

    • Multumesc pentru apreciere Madalina. Stiu cum e, la fel ma uitam si eu impreuna cu celalalt sofer, un domn respectabil dealtfel, ca mata in calendar:) Din acest motiv m-am hotarat sa scriu si articolul, sa fie de ajutor, nu stiu daca neaparat de tiparit, dar macar sa stii ca ai citit undeva si sa poti accesa link-ul atunci cand ai nevoie.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.