Îmi place să mestec gumă și preferata mea e cea roz cu aromă de căpșuni, care face baloane uriașe.
Pe vremuri mestecam des, probabil ca să recuperez ceea ce nu făcusem (decât foarte rar) în anii copilăriei, în comunism. Nu puteam să renunț la ea, o fi și ăsta un soi de dependență.
Mestecam, plescăiam, o mutam de pe stânga pe dreapta, cu dinții din față, apoi pe măsele, de zeci de ori, minute în șir. Mestecam și în timpul serviciului, chiar dacă aveam un fel de interacțiune cu publicul, crezând că nu se vede și nu mă vede nimeni. Ghinionul a fost că, într-o zi m-a văzut managerul și mi-a atras atenția discret. Nu m-am lăsat, cumva ignorând mesajul său. M-a prins din nou, de data asta mesajul nu a mai fost discret. Singura modalitate de a mă opri din mestecat, ca să nu îmi pierd slujba, nu de alta, a fost să renunț de tot la gumă. Dacă cumpăram, nu mă opream până nu mestecam încontinuu, tot pachetul.
Acum m-am cam lăsat de sportul ăsta și bine am făcut, pentru că, zilele trecute mi-au picat ochii pe lista asta de ingrediente:
Primul ingredient: zahăr, păi d’aia nu mă mai puteam opri din mestecat, de aici dependența, de la zahăr sau îndulcitorii artificiali.
Apoi, bază de gumă, adică un cauciuc sintetic, cum ar fi: butadien-stiren, polietilenă sau acetat de polivinil. Ăăăă, ce sunt astea? Da, exact, ce sunt astea și de ce sunt în gumă?
Guma mea cu aromă de căpșună, nu are nici urmă de căpșună în ea, dar are aproape în exclusivitate produse și derivate chimice.
Când eram mici, bunica ne spunea să nu mai mestecăm gumă că dacă o înghițim ni se lipește de stomac:) E adevărat că stomacul nostru nu digeră guma deloc, dar ea nu stă acolo pentru totdeauna. Zahărul este absorbit de organism iar partea nedigerabila, adică baza de gumă, cauciucul sintetic, trece prin tractul digestiv și este eliminat atunci când mergem la toaletă. Și nici nu durează 7 ani, doar o zi sau două. Riscul cel mai mare, în special la copii este de fapt acela al sufocarii prin înecarea cu gumă. Atenție, copiilor sub 6 ani nu ar trebui să li se ofere gumă.
Guma ar trebui mestecată rar, spre deloc. Știu că-ți place să mesteci, (și mie:)) ești așa cool sau poate vrei să ai o respirație fresh când te duci la întâlnire. Oricum ar fi hai să vezi și ce neajunsuri poate aduce, dacă consumi în exces:
- Provoacă carii : gumele ale căror principal ingredient este zahărul, ca cea de mai sus, pot provoca carii dentare sau probleme cu gingiile. Acest lucru se întâmplă deoarece zahărul acoperă dinții și poate provoca leziuni ale emailului dentar dacă aceștia nu sunt periați imediat.
- Alergii – dacă guma nu are zahăr, și scrie pe ea “sugar free” , asta înseamnă că are îndulcitori sintetici. Unii dintre acești îndulcitori pot provoca reacții alergice, în mod special Aspartam și Sorbitol, alții pot provoca iritații sau dureri de cap.
- Sindromul articulației temporomandibulare – dacă mestecați gumă des, vă puteți trezi într-o zi cu pocnete și trosnituri la articulația mandibulei, așa cum am pățit eu. Mestecatul asta pune un stres continuu pe articulația mandibulei, ceea ce se lasă cu dureri și o vizită la stomatolog, unde afli că ți s-a înțepenit articulația, nu mai poți să deschizi gura și bineînțeles afli că ai simptome asociate cu tulburarea articulației temporomandibulare, de care nu știai nimic până atunci:)
- Probleme cu stomacul – după ce terminăm de mâncat, stomacul nostru are nevoie de o perioada de pauză, pentru a digera în liniște mâncarea, dar noi nu ne lăsăm, mestecam, mestecam și înghițim salivă, în gol, fără să-i dăm stomacului șansa să se odihnească. Deasemenea înghițim aer în exces, ceea ce poate duce la dureri abdominale, balonări sau chiar sindromul de colon iritabil.
Poți viziona AICI O DEMONSTRATIE PRVIND INGREDIENTELE MISTERIOASE DIN GUMA DE MESTECAT – scurt video făcut de BBC care arată și explică ce conține guma de mestecat și cum este ea fabricată!
Cam așa stau lucrurile cu guma de mestecat. Acum că ai aflat, spor la mestecat …..mai rar:)
măcar mă pot mândri că nu i-am dat copilului până la 14 ani și el nu-și cumpără, mai vede câteodată că eu mănânc :-) și doar atunci îmi cere - una pe lună, poate... chiar dacă mie-mi fac rău, măcar el nu s-a atașat de așa ceva... :-)
Da, stiu ce zici:) Nici eu nu am cum sa spun "nu" copilului daca ma vede pe mine mestecand, asa ca ......rar spre deloc
Multumesc pentru articol. La mine e direct cu forward catre celalalt parinte care, din pacate, a umplut tolba Mosului si cu un pachet de gume. M-am vazut asezata direct in fata faptului implinit.
Cu drag Diana, si eu multumesc pentru vizita. Nici eu nu sunt Sfanta Ana:), mai mestec din cand in cand si daca ma vede copilul vrea si el.