“A fost ce-a fost, dacă n-ar fi fost, nici nu s-ar povesti. A fost odată un împărat. Împăratul acesta stăpânea o lume întreagă, și în lumea asta era un păcurar bătrân și o păcurăriță, care aveau trei fete: Ana, Stana și Lăptița.” – așa începea mama povestea serilor noastre lungi de iarnă, iar noi toți patru ne cuibaream pe lângă ea, cu gurile căscate și urechile ciulite.
E una din amintirile mele preferate și bine întipărite în minte, dar mai ales în suflet. În camera mică, înclazită de focul din sobă, am ascultat prima dată poveștile lui Slavici, rostite de vocea caldă a mamei. Nu știam atunci că mama punea bazele unui obicei fundamental pentru o dezvoltare sănătoasă: cititul. Mai mult decât atât, acum știu că lecturarea poveștilor cu voce tare și cititul împreună sunt căi profund umane de a ne conecta cu copiii noștri și de a ne bucura de adevăratele valori ale vieții.
Îmi place să le citesc copiilor
Știți ce aud cel mai des de la părinții copiilor mai măricei, din jurul meu?
Îngrijorare. Sunt îngrijorați, deoarece copiii lor nu citesc și nici nu manifestă interes față de cărți. Personal, văd câteva motive pentru care copiii nu sunt interesați de cărți:
- Fie au crescut într-o familie în care nu s-au citit povești din varii motive
- Le lipsesc modelele în acest sens, adică nici un adult din casă nu citește, dar are pretenția de la copii să o facă
- Copiii sunt expuși în mod frecvent la mijloace media: tablete, telefoane, jocuri, tv.
Dacă ești unul dintre cei îngrijorați pentru lipsa de interes a copilului față de cărți și citit, e bine să iei în considerare cele de mai sus. Deasemenea este bine de știut că cititorii nu se nasc ci se educă. Iar performanța în lectură, ca în orice altceva, este dificil de atins și încă și mai greu de menținut.
Începutul e cel mai important. Începem să citim încă de prima dată când părinţii şi bunicii noştri ne citesc. Când răsfoim cărţi ilustrate în copilărie şi apoi când ne prefacem că le citim noi înşine. Când suntem înconjuraţi de adulţi care citesc cu drag şi ne citesc cu drag. Începutul e important. Pentru început, trebuie să ai cărţi pe care să le poţi citi.
Îngrijorarea este justificată, știți de ce?
DOAR 8%– acesta este procentul copiilor bucureșteni care citesc de plăcere în timpul liber, cel puțin așa reiese în urma unui studiu realizat de Asociația Curtea Veche. De asemenea, se pare că pentru mai mult de o treime din eșantion (35,7%) este important să aibă un loc potrivit pentru a citi și să își aleagă singuri cărțile pe care le citesc. Unii dintre copii sunt deranjați de faptul că adulții din jurul lor le impun ce să citească, iar alți copii întâmpină dificultăți și presiune în a citi repede.
Pentru a veni în sprijinul celor mici, dar și al părinților, Asociația Curtea Veche a lansat recent o broșură dedicată cititului în familie. Materialul promovează conceptul de parenting prin lectură dezvoltat în colaborare cu psihologul Gáspár György – un om deosebit, pe care am avut plăcerea să îl întâlnesc.
Așa că, indiferent că ești părinte, cadru didactic, specialist în sănătate, lider într-o comunitate sau un tânăr cititor, acest ghid te poate ajuta să transformi lectura într-o practică sănătoasă și chiar distractivă pentru cei mici, pentru cei mari și poate pentru întreaga familie. Trebuie doar să vrei:)
Îl puteți descărca gratuit de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro/resurse.
“Poveștile sunt necesare pentru buna funcționare așa cum sunt oxigenul, hrana, somnul, siguranța relațională și iubirea exprimată în interacțiunea cu cei dragi. Prin urmare, adulții preocupați și interesați de starea de bine a copiilor se vor asigura de accesul acestora la cărți, cu intenția de a le cultiva interesul și pasiunea pentru lectură. Iar adulții care sunt conștienți și de importanța relațiilor, vor avea grijă ca prichindeii să aibă mereu la îndemână poveștile potrivite vârstei și nevoilor lor de dezvoltare.”
Sunt Corina și vă
să citiți povești.
Comments