Fără pungă, vă rog

_85839213_sale

Multe, mici, mari, colorate, transparente, cu mânere, dar mai ales de plastic. Pungile dom’le, la ele mă refer. Sau poate ar trebui să rectific puţin: de plastic şi peste tot. Ştiu că nu ne gândim prea mult la traseul pungilor astea de plastic, folosite de cele mai multe ori o singură dată şi aruncate mai apoi la gunoi. Ştim, vedem, auzim că se degradează pe câmpuri, la gropile de gunoi în sute de ani sau poate niciodată, că plutesc cu miile pe râuri, că mor sau sunt în pericol de moarte balene, broaşte ţestoase, dar……..nu facem nimic. Sau aproape nimic.

 

Şi pentru că am început cu mult entuziasm şi energie proiectul meu MieImiPasă, uite ce fac eu ca să reduc cât pot de mult consumul pungilor.

 

În primul rând, îmi place să merg la piaţă. Merg la piaţă cât pot de des, în defavoarea supermarketului, şi îmi place. Pentru piaţă, dar şi pentru supermarket folosesc binecunoscutele sacoşe mari.

La piaţă nu are sens să pun: o varză, dovlecei, castraveţi, ardei, vinete, mere, banane şi lista poate continua, într-o pungă de plastic. La fiecare dintre cele de mai sus, mi se oferă o pungă mică de plastic. Se întâmplă inevitabil, fără să fiu întrebată. Şi pentru că am început de câţiva ani să conştientizez ne-nevoia mea pentru pungile astea mici şi multe, sunt imediat pe fază şi sar cu :

–        Fără pungă, vă rog.

 

O fac de ceva timp încât am ajuns să fiu cunoscută prin piaţă drept femeia “fără pungă” . Unii încă îmi opun rezistenţă şi mă întreabă: “de ce ?” adică, de ce mă rog nu doresc pungă? 🙂

Vara in piată, cu sacosele mele.

Buun, până aici nimic nou, cred că cu toţii încercăm să folosim sacoşele astea mari, mai ales atunci când ştim că mergem la piaţă sau la supermarket. Dar ce ne facem cu micile opriri la Mega sau la magazinul din colţ ? Pe mine mă prind complet nepregătită şi bineînţeles fără pungile uriaşe, că doar nu le car după mine mereu. Şi le mai şi uit. Aşa că, am găsit plasa asta la Ikea şi mi-a plăcut că din mare se face mică, uite cam aşa:

 

O strecor cu uşurinţă într-o geantă mică sau în rucsac şi nu o uit niciodată. E uşoară, dar mai ales încăpătoare. Le-am gasit cu doar 5 lei, folosind cardul Ikea Family, aşa că mi-am luat cateva şi le-am strecurat in genţile de acasă. Asta aşa ca sa nu ma trezesc că schimb genţile şi uit să transfer plasele.

 

Îmi foloseşte şi la mall, unde, după ce am strâns zeci de pungi într-un sertar acasă (deh, meteahnă veche de pe vremea comunismului, când punga cu Marlboro era comoară), am zis STOP! – trebuie să opresc potopul pungilor. Chiar dacă nu sunt de plastic. Primesc o pungă pentru un tricou, pentru şosete, pentru un creion dermatograf, o sticluţa de ojă. Toate frumoase, colorate, cu logo-ul la vedere, dar ce fac cu ele? Pe unele le refolosesc, dar câte să mai strâng? Aşa că, îmi înghesui o plăsuţă din asta şi în geanta mea mică de mall şi plec şi de acolo fără pungi.

Vrei sa vezi cât de încăpătoare e? Uite:

 

Să mai ziceţi voi că, cu o floare nu se face primăvară:). Acest articol face parte din proiectul meu MieImiPasă, prin care îmi aduc mica şi umila mea contribuţie la binele planetei. #IdoMyPart.

 

Voi ce faceţi pentru lumea pe care vrem să o lăsăm copiilor noştrii? Haideţi, vreau să ştiu şi să mă alătur şi eu.

 

Comments

  1. Adriana 04/10/2017 Răspunde

    O sacosa de la Ikea am si eu mereu in poseta! Incerc si eu, pe cat posibil, sa nu mai utilizez pungile de plastic...

  2. Adina 04/10/2017 Răspunde

    Dar vai, nu vreti punga? Cum asa, doamna? Si eu am mereu sacosa din material dau din aceea mare de la carref/ikea etc in masina.

  3. Carmen 04/10/2017 Răspunde

    Eu am mai mereu o pungă la mine. Dar și pungulițele astea pot fi reutilizate într-un scop "nobil": pun scutecele pline în ele în loc de saci. Sau pot fi folosite pe post de saci de gunoi. :)

    • Salutare Carmen, da sigur si eu sunt pentru reutilizare, reciclare, dar mai intai incerc (subliniez incerc:)) sa reduc.

  4. Anca 04/10/2017 Răspunde

    Eu sm o sacosica din material textul pt cumparaturi mici, de la colt. Pt supermarket si piata, folosesc ca si tine sacosele mari. Azi m-au izbit doua chestii legate de pungi: 1. Botoseii de plastic de la gradinita, spital, dentist etc. Iti dai seama cate kg de pungi consuma o astfel de unitate intr-o luna? 2. Pungile de curierat. O firma care expedieaza cateva zeci de colete mici intr-o zi, ajunge la cateva mii de pungi intr-o luna.

    • Da Anca, asa e sunt multe, multe astfel de exemple. De aceea am si incheiat articolul cu mentiunea ca pentru mine “se face primavara cu o floare” deoarece multi spun ca ceea ce fac eu este egal cu 0 daca ne uitam in ansamblu, la cat plastic se consuma de catre marile companii/corporatii. Dar asa simt sa fac, asa simt ca pot sa fac eu bine.

  5. Doina 04/10/2017 Răspunde

    bravo pentru campanie. eu inca ma auto-educ. am reusit doar sa am in portbagaj din alea mari tot timpul. am insa o dilema cum facem cand luam fructe/legume din super market si trebuie sa le cantarim separat? ce solutii sugerati? venit cu pungi de acasa pentru fiecare item?

    • Salutare Doina, nu am solutii sincer pentru fructele si legumele din supermarket, nici nu stiu daca iti permit sa vii tu cu pungile tale. Imi dau si eu silinta sa fac cat pot, dar nici eu nu sunt perfecta, mai consum si eu pungi. Incerc sa o fac cat mai rar posibil si doar atunci cand se poate.

    • Alexandra 04/10/2017 Răspunde

      Gasisem eu un filmulet cu niste saculeti handmade. Se foloseste un material plasa asa, cu gaurele si sus un snur. Chiar ma gandeam sa fac si eu. Mor de ciuda la Mega cand mai trebuie sa rup cate o punga de plastic pentru 2 mere. Super like pentru articol. Ma si gandeam ca sunt singura care are probleme de genul acesta. Ar fi bine sa facem o comunitate :))

      • E misto ideea cu saculetii, dar cred ca sunt putini cei care vor pleca de acasa cu geanta plina de saculeti,pentru: rosii, ceapa, caise, etc. Am zis sa reduc si eu cat pot de mult, dar nu sunt perfecta:) Multumesc mult pentru apreciere. Hai cu comunitatea:)

        • Lavinia 07/10/2017 Răspunde

          Defapt ideea cu saculetii este chiar bine primita.Si eu o practic cat pot de mult.In general cumpar de la piata, de la supermarket cumpar doar banane, pe care nu le mai desfac de cotor sau cum s-o numi, astfel ca pun eticheta direct peste si nimeni nu are nimic de obiectat.Suntem cateva grupuri pe fb care adoptam astfel de schimbari in viata noastra, schimbari specifice stilului de viata zero waste.As fi bucuroasa sa va adaug desi tind sa cred ca sunteti deja membri doar ca nu va stiam? :))

          • Recomand cu drag 08/10/2017

            Hei salutare Lavinia, nu stiam de existenta unui astfel de grup in RO. Da, la supermarket la fel facem si noi cu bananele, dar nu stiu exact cum functioneaza cu saculetii, ii iei tot timpul cu tine?

          • Monica 13/11/2017

            Buna ziua, Puteti sa imi spuneti si mie cum se numesc aceste grupuri de FB de care spuneti? Imi doresc de ceva timp sa adopt un stil de viata cat mai zero waste si sa poluez cat mai putin dar am gasit doar grupuri de FB dib afara tarii. Multumesc!

  6. Ada Chindea 04/10/2017 Răspunde

    Exceptionala ideea campaniei. Eu atunci cand nu am sacosa tot nu iau plastic pentru ca le infing pe toate in geanta pe care o am care de obicei e destul de mare. Asa am ajuns sa car dupa mine vreo luna o conserva de peste :))). Sute sustin!!! Si #mieimipasa!!!

  7. Si eu o am, sacosa de la Ikea. For the same reason. Ultima cearta cu sotul a fost pe tema cosurile de gunoi pe care le-am luat tot din Ikea, ptr a sorta separat gunoiul:))) fetele de 2 si 4 ani au invatat si ele, iar cand nu stiu, ma intreaba in ce cos sa arunce. de doua ori pe saptamana, duc plastic/sticla/hartie la tomberoanele alea de reciclat din capatul strazii, iar cel menajer, la cateva zile (se strange mai greu acum:)))), il duc la ghena. E excelent. Si eu incerc sa ma autoeduc cu "fara punga" :))) - work in progress.

  8. Irina 04/10/2017 Răspunde

    Articolul asta e fix pe sufletul meu, mi s-a intamplat de zeci de ori ca sa vad privirea crucis a casieritei cand declar ca nu doresc punga de plastic. Din categoria "imi fac partea mea", am ales sa fiu voluntar in campania “Secundele salvează vieți”, o campanie socială, de interes public, ce are la bază îndemnul “Eliberează drumul ambulanței”. Campania a fost concepută de o echipă de 7 voluntari din București și se derulează în intervalul 03-31 octombrie 2017. Scopul campaniei este ca fiecare participant la trafic să reacționeze din timp la semnalele ambulanței aflate în misiune, conștientizând, o dată în plus, importanța secundelor în cazul intervențiilor medicale. Voluntarii îi invită pe cetățenii din întreaga țară să se alăture acestui demers și să popularizeze cât mai mult îndemnul campaniei printr-o serie de resurse disponibile pe site-ul www.secundelesalveazavieti.ro, contribuind, astfel, la eliberarea drumului pentru ambulanță. Inițiativa echipei de voluntariat vine în sprijinul tuturor persoanelor care se regăsesc, la un moment dat, într-o situație de urgență medicală și care au nevoie de prezența rapidă a echipelor de prim-ajutor. În contextul în care, potrivit datelor oficiale, timpul de intervenție este depășit de multe ori pe fondul aglomerației și lipsei de reacție a șoferilor, campania își propune ca mesajele promovate să ajungă la cât mai mulți participanți la trafic, insuflându-le acestora dorința de a acționa mult mai rapid în fața ambulanței aflate în misiune. Pentru că șansele de supraviețuire a unei victime cresc exponențial dacă un echipaj de prim-ajutor reușește să ajungă la caz în primele minute. Mai multe informatii pe pagina https://www.facebook.com/secundelesalveazavieti/ Poti sa te implici distribuind mai departe mesajul nostru.

  9. Denisa 05/10/2017 Răspunde

    Ca să răspund la întrebarea ta de final, de căteva săptămâni am descoperit containerele de reciclare din parcarea hypermarketurilor. Iar ultima dată am venit de la cumpărături cu produsele în portbagaj. Tocmai pentru că mă enervasem pe mine că am uitat sacoşele acasă! :)) Sunt la început şi încerc să mă educ în sensul acesta. Bună ideea cu sacoşa de la Ikea, nu ştiam de ea. Felicitări pentru campanie şi efort! :)

  10. Ioana 06/11/2017 Răspunde

    Eu nu iau punga nici cand iau banane sau o vanata de la supermarket si se uita vanzatoarele ciudat la mine ca lipesc eticheta direct pe fructe/legume. Oooookkkk... :)) Te felicit si sustin tot ce faci ca parte a #IDoMyPart!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.