Vreau să fiu un părinte blând

empatie

Da, vreau. Îmi iese mereu? Nu știu dar pot să încerc.Copiii nu au nevoie de părinți perfecți. Dar au neapărat nevoie de ceva: de părinți care să își ia rolul în serios și să constituie un model pentru ei.

Am mai zis, o zic și acum: nu cred în perfecțiune. Dar cred în capacitatea mea de a fi un părinte mai bun, mai blând adică. Eu sunt un model. Eu ilustrez ceea ce trebuie să învețe copiii mei. Am observat de multe ori că atunci când sunt bine cu mine, calmă și binedispusă fetița mea nu mă poate scoate din starea asta, orice ar face. Ba dimpotrivă, reușesc să o liniștesc foarte repede fără să fac nimic în mod deosebit: sunt lângă ea, o mângâi (dacă îmi da voie), îi vorbesc (dacă e necesar), o îmbrățișez, o ascult, o privesc în ochi. Nu e absolut niciun secret aici, doar prezență conștientă.

Franz Kafka vorbește despre ce și-ar fi dorit din tot sufletul în copilărie: “ Nu pot să cred că doar un cuvânt prietenos, o luare de mână în tăcere, o privire caldă ar fi fost tot ce mi-aș fi putut dori……As fi avut nevoie de puțină încurajare, un pic de bunăvoință, un pic de loialitate în calea mea”. Rândurile lui mi-au confirmat încă o data că e chiar așa de simplu. Așa se petrec lucrurile și cu copiii noștri. O atitudine exemplară de “luare de mână, privire caldă, un pic de bunavointa” are mai mult efect decât observațiile, dojana și criticile.

 

Și ca să nu vorbesc prea mult din teorie, voi da și câteva exemple personale în care am încercat să fiu blândă, înțelegătoare și să îmi asum rolul de model. Exemplele sunt subiective, așa cum este și normal să fie, și la noi au funcționat.

 1. Spălatul pe dinți- un subiect pe care se insistă în mod deosebit în multe familii. Copilul este amenințat, i se spun povești de groază despre ce se va întâmpla “daca nu”. La noi spălatul pe dinți a funcționat fără ceartă așa: la început m-am spălat și eu pe dinți cu ea. M-am concentrat în primul rând pe spălatul meu pe dinți. Nu am discutat nimic. Ea a văzut ce fac și a început să mă imite. Iar după aceea m-a lăsat și pe mine să o mai curăț puțin cu periuța ei pe la colțuri, sus, jos. Și i-am dat voie și ei să îmi facă asta, cu periuța mea.

Acum pe la 4 ani, are și zile când pur și simplu nu vrea să se spele pe dinți,și atunci știu că e vremea să “bag” un cântecel:

♪♫ ♬ Dimineață la sculare/ Dințișorii cer spalare ♪♫♬

O înveselește și rupe tensiunea momentului.

 1. Coloratul pereților/mobilei: la noi în casă coloratul se face numai pe bloc de desen/hârtie și fetița noastră știe acest lucru. De multe ori am găsi-o mâzgălind pereții sau mobila. Că o fi fost să testeze limitele că o fi fost un act de creație, nu știu. Dar nu am certat-o, am redirecționat-o “Uite ai aici hârtie pe care poți să desenezi”. A mai tras rapid câteva linii scurte pe două-trei coli și a terminat.
 2. Varsă supa/apa/laptele – eu zic așa: copilul nu are ce învăța dacă cei mari o vor certa și vor curăța apoi singuri totul cu o mutră acră, adevarat? Așa că, eu fac așa:” Hai să curățăm impreuna” și îi dau și ei o cârpă să ajute. Însoțim și cu un cântecel, cum altfel:♪ ♫ ♬“Uite ce frumos/Am spălat pe jos”♪♫ ♬.

Dacă vrem în mod conștient să fim mai blânzi, mai buni, mai frumoși în viață, (super) puterile astea vor crește. Vom avea parte de mai mult. Și vom simți la un moment dat că reușim și că binele s-a strecurat în noi.

Am scris acest articol că să va anunț că Totul despre mame anuntă super eveniment pe 13 mai: Dr.Laura Markham vine la București. Ea este fondatorul AhaParenting.com precum și autor al bestsellerurilor “Parinti fericiți, copii fericiti” și “Parinti liniștiți, frați fericiti”. La invitația celor de la Totul pentru mame voi avea prilejul să o ascult și eu pentru prima data, live pe Laura Markham și abia aștept.

Vor fi două conferințe ,în București:

 1. “Cum să devii un părinte bland” de la 10 la 13
 2. “Cum să crești un copil inteligent emotional” de la 14:30 la 17.

 

Separat costă 210 lei fiecare, sau amândouă 340 lei

Miruna Ioani ne ajută și cu un cod de reducere: “siblondelegandesc”- aplicați-l atunci când plătiti și aveți o extra reducere de 15%.

Haideți o să fie mișto, lume bună, multe prezențe din online, bloggeri pe parenting. Ne vedem acolo.

 

Sursa foto: preluata de pe Totul despre mame.

Comments

 1. Schmitza 13/04/2017 Răspunde

  Mereu facem cea mai bună alegere. Și pentru ca știu asta citesc și particip la conferințe unde se vorbește despre subiecte care mă interesează. Nu o dată s-a întâmplat ca să fiu în situații la care reacțiile mele au fost mult mai înțelepte. AhaParenting.com este o sursă de inspirație pentru mine, iar limbajul Laurei Markham îl găsesc atât de natural și simplu. Abia aștept să citesc despre ce Aha-uri vei avea :).

 2. Miruna 13/04/2017 Răspunde

  Sper sa beneficieze cat mai multa lume de aceasta reducere. Multumesc pentru link, m-ar fi ajutat mai mult sa fie catre blog, nu catre facebook.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.