Ce grădiniță vei alege pentru copilul tău?

Gradinita

Peste o luna, pe 1 Martie încep înscrierile la grădiniță, pentru anul școlar viitor, cel care începe în Septembrie 2017. Dacă v-ați gândit deja la o grădiniță e bine să știți când încep înscrierile. Asigurați-vă că, copilul va merge acolo unde vă doriți din timp și nu va merge acolo unde va avea loc☺

La o simplă căutare pe Google, te îngrozești când vezi cât de “greu “ poate fi, să găsești grădinița “perfectă”. Am găsit titluri ca : “Alegerea grădiniței potrivite copilului poate fi un demers extrem de anevoios pentru orice mamică”; “Experientă traumatizantă” ; “proces dificil pentru parinte”. Vedeți, am folosit text îngroșat și subliniat tocmai pentru a scoate în evidență cuvinte care ne pot copleși încă înainte de a fi început căutarea. Ni se induc frici doar cititind, frici pe care mai apoi le putem transmite copiilor, fără ca măcar să ne dorim acest lucru. Multe dintre articole sunt scrise de părinți care au trecut deja prin aceste momente, iar ei așa au perceput etapa respectivă.

Sunt si eu părinte, sunt aici să vă liniștesc și să vă spun: relaxați-vă, poate fi o experiență minunată dacă asta vă doriți.

Mai întâi aș vrea să spun că, dacă cauți “perfecțiunea”, da, poate fi extenuant, anevoios și greu. “Perfectul” e stresant. Nu caut niciodată perfecțiunea și cumva pentru mine totul este perfect. Micile imperfecțiuni fac parte din perfectul meu.

Grădinița pe care o veți alege va fi o prelungire a ceea ce ați construit până acum acasă, cu copilul. Principiile si valorile morale pe care le exersați zi de zi acasă cu copilul le veți vrea prezente și în grădinița unde va merge cel mic. Eu așa am ales grădinița, una cu sistem alternativ, nu tradițional. Am rezonat cu metodele lor și ele cu mine. Nu mi-am făcut liste de vizitat gradinițe, așa cum am văzut că fac alții, pur și simplu a fost instinct mai presus de rațiune. Nu am vizitat o mulțime de grădinițe, de unde ai șanse să pleci mai confuz decât ai venit, ci am mers drept la țintă. Și instinctul nu a dat greș: am găsit educatori tineri și blânzi, într-un mediu natural și luminos.

Pentru noi crucial a fost nu atât găsirea grădiniței, ci a oamenilor care o însuflețesc. Pentru noi doar asta a contat. Găsirea unor educatori, în care să avem încredere deplină, în mâinile cărora să ne putem lăsa liniștiți copilul. Un copil mic care are nevoie de iubire, ocrotire, entuziasm și respect.

Indiferent de grădinița pe care o alegeți, de stat sau particulară, tradițională sau cu educație alternativă, vă rog să nu uitați că : educatorii sunt cei care “reprezintă” pedagogia, folosind-o.

Mie mi-a mai plăcut și că la această grădiniță, adaptarea copilului se face în mod gradual și în prezența părintelui. Deci am avut ocazia să văd ce se întâmplă în clasă, cum se comportă educatoarele, cum fac față situațiilor de criză, în ce mod li se adresează copiilor, pe ce ton etc. Și în același timp am fost alături de fetița mea în perioada de adaptare la o nouă etapă, importantă din copilăria ei. Nu aș fi acceptat niciodată o grădiniță unde lași copilul plângând în hohote și ți se spune să pleci și să închizi ușa mai repede.

Sunt multe alte lucruri care îmi plac și câteva care nu sunt tocmai așa cum mi-aș dori. Dar lucrurile mici, imperfecte sunt de neluat în seamă, echilibrul de aici nu trebuie zguduit doar de dragul de a fi totul perfect.

Acestea au fost principalele noastre criterii, sunt desigur multe altele de luat în considerație:

  • Taxe: una particulară (mai scumpă) sau de stat
  • Distanța și tansportul: e aproape sau preeea departe
  • Mesele: catering sau bucătărie proprie, dulciuri prea multe etc
  • Numărul de copii per educator: dacă sunt prea mulți copii și prea puțini educatori sunt șanse să nu reușească să interacționeze cu toți așa cum ar trebui.

Recomand cu drag să îți stabilești prioritățile, numai TU știi ce vrei, ce e mai bine pentru puiul tău și familia voastră. Folosește-ți instinctul.

Comments

  1. Diana 28/09/2018 Răspunde

    Buna ziua, imi puteti spune va rog ce gradinita Waldorf ati ales si daca sunteti in continuare multumita de ea? multumesc!

  2. Daniela 12/10/2018 Răspunde

    Buna seara! Si eu mi-as dori sa stiu despre ce gradinita este vorba :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.