Când ați mai salvat o poveste?

Enescu si hora razelor de soare

Am norocul și privilegiul să vă vorbesc zilele acestea despre un autor român cu care mă simt onorata să fiu contemporană.

Cristina Andone este autorul seriei “Povești din Pădurea Muzicală”. E o colecție de 8 cărți, fiecare însoțită de un CD. Vă rog nu vă speriați, nu vă panicați: este vorba de muzica CLASICĂ și despre cei mai mari compozitori ai ei.
Așaaa, să o luăm ușurel pentru că nici eu nu sunt o cunoscătoare a muzicii clasice, recunosc. Nu prea ascult, nu am noțiuni de muzică și nici educație în acest sens.
Așa că atunci când am primit în dar cartea “Ceaikovski și notele de argint”, am pus CD-ul și pe un fond muzical cu spărgători de nuci și lebede pe lac, ne-am cufundat în lectură. M-am entuziasmat, cartea este MI-NU-NA-TA. În Pădurea Muzicală, Ceaikovski este un spiriduș, a cărui muzică ne leagănă cu povești de ceai și de zăpadă. Ilustrațiile sunt fermecătoare iar poveștile, pe lângă captivante sunt desigur și educative.

ki si dansul notelor de argint
Ceaikovski si dansul notelor de argint

Eu am aflat cu plăcere multe lucruri noi așa că le recomand cu drag pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 0 și 99 de ani☺

Știu mulți părinți care vor să le facă cunoștință copiilor cu muzică clasică și cu compozitorii acesteia însă nu știu cum. De multe ori le este teamă:
1. copiii pot respinge ideea din motive precum: muzică plictisitoare sau rigidă
2. părinții înșiși nu au o educație muzicală în acest sens ( mă număr și eu printre ei), nu știu de unde să înceapă.

Păi hai să începem cu cărțile astea, zic:

“CHOPIN și balada stropilor de ploaie”

Chopin si balada sunetelor de ploaie
Chopin si balada sunetelor de ploaie

“BACH și orga fermecata”

Bach si orga fermecata
Bach si orga fermecata

“STRAUSS și valsul trandafirilor de mai”

Strauss si valsul trandafirilor de mai
Strauss si valsul trandafirilor de mai

“MOZART și curcubeul muzicii”

Mozart si curcubeul fermecat
Mozart si curcubeul muzical

“VIVALDI și cele patru anotimpuri”

Vivaldi si cele patru anotimpuri
Vivaldi si cele patru anotimpuri

Cu ajutorul acestor cărți îi putem ajută pe copii să își formeze un bagaj muzical de “7 ani de acasa” și să capete noțiuni de bază în teoria muzicală. Vom ajută la formarea unor consumatori, care vor ști să se răsfețe, atunci când vor dori cu muzica marilor maeștri. Vor ști cum să o asculte și poate și mai important vor ști cum să caute și să aprecieze armonia.
În decurs de 3 ani, aceste cărți s-au vândut – ATENȚIE! ca pâinea caldă- într-un numar impresionant de 120 000 de exemplare. Deci, uite că românii chiar sunt pasionați de frumos.

Cristina a scris acum poate cea mai frumoasă carte din colecție, cea de a noua, cea despre muzica compozitorului nostru național: GEORGE ENESCU. Cartea se intitulează “Enescu și hora razelor de soare” și riscă să rămână suspendată într-un timp al refuzului.

Enescu si hora razelor de soare
Enescu si hora razelor de soare

Iată ce spune Cristina:

In cor, editurile ne spun că “nu există piață pentru muzică clasică”. În mod bizar, cartea o să apară în suedeză în septembrie și va participă la Târgul de Carte de la Goteborg. Să învățam suedeză, zic :).

Cu cele 8 povești muzicale de până acum, am vrut să-i apropii pe copii de cultura înaltă în mod firesc, creativ, fără artificii snoabe. Astfel poate Bach nu va mai fi o rudă săracă a lui Hornbach. Iar Chopin nu va fi o variantă de ‘shopping’ cu ultima consoană neglijent aspirata.

Între timp, au fost vândute 120.000 de cărți despre muzică a 8 mari compozitori. Nenumărați părinți mi-au scris despre copiii lor de 4-7 ani care vorbesc cu naturalețe despre Vivaldi, Beethoven, Mozart, au preferințe clare și recunosc fără efort chiar bucăți muzicale la prima audiție. Deci visul meu nu mai este un construct fără aripi…

Și totuși, pentru Enescu ( iar în viitor, pentru re-editarea colecției) avem nevoie de parteneri de poveste. Ne lipsește o editură, un sponsor pentru CD, niște parteneri pentru difuzare și promovare. În rest, totul e bine :).”

Hai sa rasfoim un pic, cu acordul Cristinei:

EnescuEnescu16664942_389815298045091_9179326471709772038_o16665945_389815951378359_2680444260191206086_o
Acum vin și eu și vă rog, haideți să ajutăm cu toții. Știu ce mare putere și influența are mediul virtual așa că în primul rând putem ajuta cu un “Like” acordat paginii Enescu si hora razelor de soare. Nu costă nimic, nu durează mult.

Și mai apoi pentru cei care sunt interesați să cumpere această carte, s-a deschis un document cu precomenzi în care va puteți trece numele  PRECOMENZI. O să vedeți că cererea este foarte mare.
“Enescu și hora razelor de soare” are nevoie de ajutorul nostru pentru a-și găsi drumul către casă.

Știu că mulți autori și artiști au fost apreciați intens și cu dor, în mod bizar, post mortem. Eu mă simt onorata să fiu contemporană cu o femeie-autor deosebit de talentată și îmi doresc să îi apreciem lucrările azi, acum, aici.

 

Sursa foto: Draga mea Cristina Andone.

Comments

  1. Nico 21/02/2017 Răspunde

    N-am salvat niciodată o poveste! Și tare aș vrea s-o fac! Am citit cu sufletul la gura tot ce ai scris! E dureros daca lasam sa se risipeasca asemenea valori! Cartile astea sunt o comoara pentru copiii nostri! Ma bucur mult ca ai abordat acest subiect si sunt sigura ca sunt multi parinti care isi doresc sa le citeasca aceste carticele minunate celor mici!

    • Buna Nico, ma emotioneaza comentariul tau. Ma bucur ca mesajul meu a ajuns la inimile voastre. Doar IMPREUNA putem reusi in acest demers.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.