Cadouri meşterite de noi

handmade

De vreo trei luni, fetiţa noastră merge la grădiniţă. Ce bucurie pentru noi toţi. A fost un nou început şi pentru mine, unul frumos, în care am păşit alături de ea în lumea copilăriei. Mi-a plăcut pedagogia Waldorf şi pentru că aici copilul este înconjurat de jucării frumoase, create manual, din materiale naturale. Aceste jucării stimulează curiozitatea, imaginaţia şi creativitatea. Materialele naturale vorbesc sufletului copilului. Prin expunerea excesivă la jucării sintetice şi inestetice, cel mai mare risc pentru copil este pierderea sensibilităţii.

În activităţile de tip Waldorf sunt recomandate doar materiale liniştitoare pentru simţuri, precum lemnul natur, lâna, mătasea, pietrele netede de râu, răchita, pluta, scoicile, conurile de brad etc. În aer liber, simţurile copilului sunt stimulate prin joacă cu nisip, pământ, apă, noroi.

De la bun început educatoarea a ţinut să ne spună că vor urma câteva zile onomastice care vor fi serbate la grădiniţă, însă ne roagă să nu cumpărăm cadouri copiilor sărbătoriţi, ci să le facem noi, împreună cu cei mici un cadou. Să fac eu un cadou, adică să meşteresc eu ceva? Doamne fereşte! Eu încă mai am în dulap un sacou fără nasture. Nu ştiu să îl cos…….nasturele. Şi nici nu prea vreau ca să fiu foarte sinceră. Aşa că atunci când ne-a spus că, da trebuie să le facem noi un cadou, preferabil din materiale naturale: lemn, lână, pietre, castane, ghinde m-am blocat. Din lipsă de idei şi de îndemânare.

Şi apoi cine a mai auzit aşa ceva? Eu sincer nu aş fi îndrăznit să onorez o invitaţie la o zi de naştere cu un cadou pe care să îl fac eu. În orice caz, copiii trebuiesc crescuţi în spiritul acesta pentru a aprecia un asemenea cadou. Pentru ceilalţi copiii, eu zic să nu vă obosiţi s-ar putea să li se pară aproape “nimic” cadoul vostru.Pentru cei care se întreabă, totuşi, de ce i-a trecut aşa o idee prin cap, educatoarei, vă explic aici de ce. Sunt 2 motive:

  1. Cele mai multe jucării moderne îl sărăcesc pe copil de imaginaţie şi de simţul mirării, în timp ce obiectele simple, neşlefuite şi fără exces de detalii pot căpăta cu uşurinţă semnificaţii şi utilizări multiple. Jucăriile produse în serie sunt impersonale şi lipsite de imaginaţie. În pedagogia Waldorf copii sunt încurajaţi să îşi creeze propriile jucării.
  2. Părinţii au rolul lor, unul foarte important. A educa este o artă şi nu putem lasă această menire numai în seama unei instituţii şi a educatorilor ei, indiferent cât de extraordinară este pedagogia respectivă. Deci, împreună cu copiii noştri putem face diverse activităţi manuale adecvate vârstei lor: cioplit, realizarea de diverse lucruri din hârtie, pictat. Copiii sunt bucuroşi să facă astfel de lucruri, plus că le creşte sentimentul propriei valori când poate să spună: “Uitaţi-vă ce am făcut. Eu singur!”. Şi desigur, apreciază alfel un obiect “muncit” de el, ştie cum a fost făcut, paşii urmaţi până la obţinerea produsului finit.

Nu am niciun fel de îndemânare: nu ştiu să cos, să pictez, să cioplesc …….nimic, nimic. Cu toate acestea mi-am dorit să particip şi eu la cadourile sărbătoriţilor aşa că împreună cu Letiţia în vârstă de 3 ani şi jumătate am făcut aceste cadouri. Mie mi se par minunate şi chiar mi-a dat şi mie sentimentul de “Wow, asta chiar am făcut-o noi”. Sunt cu atât mai îndrăgite şi preţuite atunci când ştii că cineva s-a gândit la tine şi a creat special un cadou, doar pentru tine.

M-am inspirat de pe Pinterest şi am sa pun şi link-uri daca vă interesează să vedeţi cum se fac “step-by-step”

Elefănţelul albastru pentru ziua lui Alex – eu nu am avut la dispoziţie, prin casă mai nimic. Aveţi nevoie doar de :

  • farfurie de unică folosinţă
  • creioane colorate/carioca.
  • lipici
  • bună dispoziţie:)

Eu l-am decupat/lipit iar Leti l-a colorat (team work).Ideea am preluat-o de aici.

La multi ani Alex!

La mulţi ani Alex!

Pluta (vas plutitor) din crenguţe, cu velă pentru ziua lui Miron – aveţi nevoie de:

  • crenguţe/nuieluşe (noi le-am adunat de pe stradă, de pe jos, când ne plimbam)
  • lână/sfoară
  • o bucată de hârtie pentru velă
  • lipici

Aceasta este probabil cel mai “muncit” dar a meritat din plin. Leti a decis să personalizeze vela în mod unic, copilăresc, aş zice. M-am inspirat aici.

La multi ani Miron
La multi ani Miron

dsc01539dsc01544

 

 

Balerina din hartie pentru ziua lui Lizzie – aveţi nevoie doar de hartie

Lizucăi îi place baletul aşa că am personalizat cadoul. Inspiraţia am gasit-o aici.

La multi ani Lizzie
La multi ani Lizzie

dsc01554dsc01558

Sunt Corina şi

 

 

să încercaţi şi voi.

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.