Ne dati ori nu ne dati?

Ne dati?

Of Doamne, ce imi place luna asta a lui Undrea. Stiu ca e asa o frenezie nebuna cand de fapt ar trebui sa fie liniste si bucurie. Vrem in luna aceasta sa cumparam tot ce se poate cumpara: cadouri- sa cadorisim pe toti si pe oricine- , mancare si bautura – sa golim rafturile supermarketurilor-, brazi si cine mai stie ce. Nu sunt surprinsa atunci cand multi spun ca au “alergie” la perioada asta a anului. Pai da, ca se lasa cu isterie, exces, galagie si exagerare, si ati vazut cum se circula in trafic?

Adevarul e ca imi place sa fac cadouri, nu zic nu, pentru mine e bucurie in a darui. Asta nu inseamna ca e cu opulenta si extravaganta dar nici cu chinezarii si plastico/sintetico/uratenii de care sunt pline pietele si supermarketurile.

Am citit intr-o revista zilele trecute ceva cu titlul “top 3 cadouri de evitat” si acestea erau: sosete, pijamale si ceai. Si nu am inteles exact de ce? De ce nu, sosete, pijamale si ceai? Adica ce, un Ferrari? E bun si ala dar pentru mai tarziu cand ne facem mari:) Citind articolul mi-am adus aminte ca am primit in urma cu vreo 8 ani o pereche de sosete, de la o prietena unguroaica, si mi-au placut, erau moi, pufoase si haioase (inca le mai am). Altadata am primit de la sot niste sosete din lana merinos pe care mi le doream dar nu ma induram sa le cumpar caci mi se pareau prea scumpe. Nu mi s-au parut “nimicuri”. Sfatul meu e sa nu urmezi sfaturi, mergi pe “corazon”, nu da gres niciodata. Cred ca merita sa faci cadouri daca le faci cu drag, sigur vor fi apreciate de cei din jur.

Stiu ca suntem asaltati cu indemnuri de peste tot: cumpara, cumpara, si iar cumpara. Televizor, radio, reclame pe care le vezi in trafic, mall, metrou – asta e traim intr-o societate de consum si consumerism. Avem insa capacitatea de a decide cum cheltuim banii si mai ales pe ce. Prefer sa cumpar de la mestesugari/producatori locali, atunci cand produsul permite desigur. Cu google tot timpul la indemana este usor sa faci un mic research si vei fi surprins de cate mici afaceri, mici intreprinzatori, mamici talentate poti gasi. Oameni care lucreaza fara compromisuri si fara rabat de la calitate, produse hand made, facute de multe ori la comanda, adica special pentru tine, pe masurile tale. De multe ori ce e bun e si scump dar prefer sa strang banii si sa imi cumpar UN lucru bun, durabil decat multe, de calitate indoielnica si pe care trebuie sa le inlocuiesc la scurt timp.

Pentru Craciun (dar nu numai) ma organizez bine din timp, cam cu o luna inainte, ca sa nu intru in panica pe ultima suta de metri. Nu cumpar multe, regula e: un singur lucru/obiect pentru fiecare membru al familiei, inclusiv pentru copii, ca aici vine tentatia de a cumpara multe:jucarii, creioane, carti, dulciuri etc.

Si dupa ce am terminat de facut cate o mica bucurie pentru fiecare, ma asez incantata in fotoliu si deschid entuziasmata calculatorul. Portalul de caritate, ajutor si donatii, pe care il vizitez des ,Imparte.ro ma cam scoate din starea asta de feerie si de Craciun caci iata sunt aici copii si familii care nu au nevoie de cadouri, ei vor doar ceva de mancare ca le foame, ceva de incaltat ca le-au inghetat picioarele. Asa ca, anul asta, eu zic asa: hai sa le luam cadouri celor dragi si sa le facem un bine si celor lipsiti de mijloace materiale, celor care nu au cele necesare traiului. Intrati pe Imparte.ro la sectiunea Donatii si ajutati pe cineva, sunt o multime de cereri.

Poate ai ceva ce tie iti prisoseste, dar pentru altii poate insemna mult.Ti-au ramas mici hainele de anul trecut? Te-ai mutat si nu stii ce sa faci cu toate cartile care nu mai au loc in biblioteca?

Sigur exista cineva care se va bucura de ele! Craciun fericit!

Ne dati?
Ne dati?

 

Sursa foto: Pixabay

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.