Din ’77 și până azi am prins ceva cutremure. De când sunt părinte s-a întâmplat de două ori, recent, acum, în ultimele 3 luni. Aproape toate s-au întâmplat noaptea, în timp ce dormeam. Fără excepții, dar fără excepții, m-am trezit. Primul gând pe care îl am acum când mă trezesc în timpul cutremurului e: să iau copilul și să mă adăpostesc. Dar unde? Și cum?
Când eram mici, locuiam într-o casă cu curte pe undeva prin Giulești și atunci când era cutremur, ai mei ne luau în brațe și ieșeam în curte sau chiar pe câmp (în fața curții). Mai târziu am stat într-un bloc în Pantelimon, pe la etajul 4 și acolo s-au cam schimbat tacticile, adică nu puteam părăsi apartamentul în caz de cutremur. Îmi aduc aminte că toată lumea știa și sper că încă mai știe că în timpul unui cutremur nu folosești scările. Și bineînțeles mega-cunoscuta poveste conform căreia Toma Caragiu de aia’ a murit, pt. că a coborât pe scări la cutremurul din ’77 și dacă ar fi stat în apartament nu ar fi murit. Uite că țin minte bine povestea asta. Mi-am adus-o aminte și azi noapte când a început să scârție totul prin casă.
De la părinții mei știu că “e bine” să stai sub tocul ușii sau am mai văzut prin periplurile mele în America cum la școală, pe copii ii învățau să se bage sub bănci în caz de cutremur. Deci ideea ar fi să te adăpostești dedesubtul unui obiect solid: masă/birou/ pat etc. Uite cam așa spune și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:
Sunt convinsă că foarte mulți știu aceste reguli, ideea e să nu ne panicăm ca să le și putem duce la bun sfârșit.
În fine, am dat peste o altă informație, care vine și dărâma toate paradigmele, adică tot ce știam eu că ar trebui să fac la cutremur, e cumva pus într-o perspectivă nouă. E o abordare diferită, se numește “Triunghiul vieții”și este adusă în atenția noastră de Doug Copp, șeful Salvării și Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaționale de Salvare (ARTI), cea mai experimentată echipa de salvare.
Este un articol lung dar interesant, vă rog să îl citiți până la capăt, autorul spune că informațiile din articol vor salva vieți în caz de cutremur. Poate vă va fi de ajutor vreodată.
“M-am târât în interiorul a 875 de clădiri prăbușite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de țări, am fondat echipe de salvare în mai multe țări și sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite țări. Am fost Expertul Națiunilor Unite în Micșorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptând dezastrele simultane.
În 1996 am făcut un film care a demonstrat metodologia mea de supraviețuire ca fiind corectă. Guvernul Federal Turc, orașul Istanbul, “Universitatea din Istanbul”, Case Productions și ARTI, au cooperat pentru a filma acest test științific.
Am prăbușit o școală și o casă cu 20 de manechini înauntru. Zece manechini s-au “aplecat și acoperit” și 10 manechini i-am folosit în metoda de supraviețuire “TRIUNGHIUL VIEȚII”.
După ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre dărâmături și am intrat în clădire pentru a filma și a documenta rezultatele.
Filmul, în care am practicat tehnicile mele de supraviețuire sub condiții direct observabile și științifice, relevante pentru prăbușirea de clădiri, au arătat că ar fi fost 0% supraviețuitori pentru metodele cu “aplecat și ascuns”.
Ar fi fost mai probabil 100% supraviețuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “TRIUNGHIUL VIEȚII”.
Acest film a fost văzut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia și restul Europei și a fost văzut în USA , Canada și America Latină, pe programul TV RealTV.
Prima clădire în care am intrat, a fost o școală în Mexico City , în timpul cutremurului din 1985.
Toți copiii erau sub băncile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pâna la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supraviețui dacă s-ar fi întins jos, lângă băncile lor, pe culoarele dintre bănci.
M-am întrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre bănci. Nu am știut atunci că acelor copiii l-i s-a spus să se ascundă sub ceva stabilit dinainte. Când clădirile s-au prăbușit, greutatea tavanelor care au căzut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urmă, lăsând un spațiu sau vid lânga ele.
Acest spațiu este ceea ce eu numesc “TRIUNGHIUL VIEȚII”.
Cu cât obiectul e mai mare, cu atât e mai puternic și se va compacta mai puțin.
Cu cât obiectul se va compacta mai puțin, cu atât va fi mai mare vidul (golul) și cu atât mai mare probabilitatea ca persoana care folosește acest gol pentru siguranță nu va fi rănită.
Data viitoare când priviți clădiri prăbușite, numărați “triunghiurile” pe care le vedeți formate. Sunt peste tot. Este cea mai comună formă pe care o vei vedea într-o clădire prăbușită. Sunt peste tot.
Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populația de 750.000) cum să supraviețuiască, să aibă grijă de familiile lor și să-i salveze pe alții în caz de cutremur.
Șeful salvării din Departamentul de Pompieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a însoțit peste tot. Și a dat declarația personală:
“Numele meu este Roberto Rosales. Sunt șeful salvării din Trujillo . Când aveam 11 ani, am fost prins înauntrul unei clădiri prăbușite. Această situație a apărut în timpul cutremurului din 1972, care a omorât 70.000 de oameni.
Am supraviețuit în “triunghiul vieții”, care a existat lânga motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat și sub mese, au fost zdrobiți și omorâți . Eu sunt exemplul viu al “triunghiului vieții”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat și acoperit”.
DOUGG COPP sfătuiește:
1) Oricine care pur și simplu “se apleacă și se acoperă” când clădirile se prăbușesc, este zdrobit și ucis. De fiecare dată, fără excepție. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau mașini, sunt întotdeauna zdrobiți.
2) Câinii, pisicile și copii mici sunt uneori în mod natural ghemuiți în poziția fetală. Și tu ar trebui să faci la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supraviețuire natural.
Poți supraviețui într-un mic gol. Du-te lânga un obiect, lânga o canapea, lânga un obiect mare și voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lânga el.
3) Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil și se mișcă cu forță cutremurului.
Dacă acea clădire din lemn se prăbușește, sunt create mari goluri de supraviețuire.
De asemenea, clădirile din lemn au mai puțină greutate concentrată care se poate prăbuși. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puține trupuri zdrobite decât lespezile din beton..
4) Dacă ești în pat, pe timp de noapte și apare un cutremur, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va exista în jurul patului.
Hotelurile pot obține o rată mai mare de supraviețuire în cutremure, dacă pun un semn pe spatele ușii fiecărei camere, spunându-le ocupanților să se întinda pe podea, lânga baza patului, în timpul unui cutremur.
5) Dacă apare un cutremur în timp ce te uiți la televizor și nu poți scăpa ușor ieșind pe geam sau pe ușă , atunci întinde-te jos și ghemuiește-te în poziție fetală, lânga canapea sau un obiect mare.
6) Toți care se așează sub ușa de la o intrare când clădirea se darâmă sunt omorâti.
Dacă stai sub o ușă de la o intrare și tocul ușii cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.
Dacă tocul cade în părți, vei fi tăiat în două de intrarea ușii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
7) Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvență diferit (se leagănă separat de partea principala a clădirii).
Scările și restul clădirii se lovesc reciproc în continuu, pâna când are loc prăbușirea scărilor.
Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbușească, sunt ciopârțiți de treptele scării. Sunt mutilați oribil.
Chiar dacă imobilul nu se prăbușește, nu mergeți pe scări. Scările sunt cea mai de așteptat parte a clădirii de a fi avariată.
Chiar dacă scările nu sunt prăbușite de cutremur, s-ar putea prăbuși mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui întotdeauna să fie verificate chiar dacă restul clădirii nu este avariat.
8) Mergeți lânga zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil – este mult mai bine să fi lângă exteriorul unei clădiri decât în interior.
Cu cât ești mai în interior față de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiți când șoseaua de deasupra cade într-un cutremur și le zdrobește vehiculele; ceea ce s-a întâmplat cu lespezile dintre punțile de trecere ale Autostrăzii Nimitz.
Victimele cutremurului din San Francisco au stat în interiorul vehiculelor. Au fost toți omorâți.
Ar fi putut cu ușurință să supraviețuiască ieșind afară și întinzându-se lângă vehiculele lor, spune autorul. Toate mașinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m lânga ele, cu excepția mașinilor care au avut coloane căzute direct peste ele.
10) Am descoperit, în timp ce mă târam înauntrul unei instituții ziaristice și al altor instituții cu multă hârtie, că hârtia nu se tasează. Se găsesc goluri mari în jurul teancurilor de hârtie.
********************************************************
Întrebare: Este normal să ne fie teamă la seisme ? Ce trebuie să facem pentru a nu fi copleșiți de teamă sau panică la începutul unui seism ? Ce interval de timp am avea pentru a mai aplica recomandările primite ? Cine le mai ține minte, atunci ? De ce să așteptăm să cadă casa pe noi ?
Răspuns: Nu fiți fataliști ! Creierul uman este un puternic computer care memorează și găsește în situații de criză tot ce vă este necesar spre a va asigura supraviețuirea !
Aceste reacții sunt naturale, dar pot fi controlate. Cutremurul și incendiul induc, uneori, dorința de părăsire a spațiilor locuite, spre deosebire de alte fenomene naturale la apariția cărora omul caută adăpost.
Deși sunt avizați să nu o facă, pentru locuitorii din zone seismice reacția de părăsire a clădirii la oscilații seismice reprezintă o puternică reminiscență instinctuală a locuirii în case individuale tradiționale, în care acest lucru este fizic posibil.
Măsurile de protecție a locatarilor din clădiri trebuie realizate rapid, imediat ce mișcarea seismică a fost sesizată. Dacă seismul surprinde pe cineva în câmp deschis (în parc, pe un teren neconstruit etc.) senzația de pericol va fi mai puțin evidentă; chiar și protecția va fi mai simplă, prin ghemuire și sprijinire cu palmele pe teren.
Locatarii clădirilor înalte din mediul urban, deși trăiesc în alte condiții, reacționează de multe ori similar, îngrijorați de vulnerabilitatea accentuată a unora dintre acestea, precum și de alte efecte resimțite la etajele superioare la seisme, deși în aceste cazuri afară există suficiente pericole (de ex. prăbușiri de mobilier ori obiecte în interior, sau de calcane și coșuri de fum în exterior).
Într-o clădire, mai ales la etajele superioare din structuri flexibile, din cauza oscilațiilor clădirii și a mobilierului, a emoției, percepția personală a seismului va fi deformată (nu se mai termină, cade casa pe noi, etc), va fi normal să apară o senzație de teamă, chiar la cei care au mai trecut prin evenimente seismice.
Vibrațiile care afectează anumite organe interne cât și amintirile unor imagini din trecut, din povestiri, cărți sau filme pot induce, în mod aproape natural, reacția de teamă, senzații de temperatură, greață etc.
Întrebare: Cât timp putem avea la dispoziție în cazul unui seism spre a ne proteja?
Răspuns: Suficient, dacă suntem pregătiți din timp. Cutremurele de pământ se declanșează brusc, au o perioada de acțiune scurtă în timp (de cca. 20 – 90 secunde, în funcție de tipul și mărimea cutremurului, tipul clădirii și amplasamentului, amplificările posibile, etc.).
Seismele puternice de adâncime intermediară din zona Vrancea pot avea, de regulă, durate mai mari și pot produce oscilații mai ample la unele clădiri, senzații dezagreabile de tipul răului de mare sau dezechilibrului, toate acestea într-un spațiu în care mobilerul se mișcă, se aud zgomote ciudate și uneori se întrerupe iluminatul.
Cu toate acestea, locuitorul dintr-o clădire nu trebuie să se lase copleșit, să își propună să reziste (numărând de exemplu, rar, până la 100) și mai ales să nu intre în panică !
Este deci posibil și necesar să te protejezi, chiar pe durata unui cutremur ! Dacă v-ați protejat timp de 2 minute, ați trecut de principalul pericol !
Ce trebuie să facem în caz de cutremur ?
Rețineți următoarele RECOMANDĂRI – verificate de experiența românească și internațională – și care trebuie memorate, dar și înțelese; într-o situație de criză, creierul va căuta aceste informații în memorie și le va readuce în atenție, în “computerul personal”, evitând reacțiile de panică și catastrofice.
Aplicați regulile de comportare rațională, individuale și de grup (familie):
1- Păstrați-va calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu va speriați de zgomotele din jur;
2- Preveniți tendințele de a părăsi locuința de la etaj, deoarece faza seismică inițială are o durata redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând, la accidente grave, nedorite.
Atenție !
Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor, și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilației seismice este extrem de periculoasă.
Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp (în special pentru persoane tinere), afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
3- Rămâneți în locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, feriți-vă de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.
Rețineți !
La clădirile realizate înainte 1940 este dificilă deosebirea structurii de rezistență de unele elemente de de rabitz sau zidarii, sunt vizibile diferite grinzi, mai groase sau mai subțiri precum și grinzi rezemate pe alte grinzi. De aceea, pentru locatarii ale căror apartamente au fost recent consolidate este relativ ușor să memoreze de la ingineri responsabili care sunt zonele și elementele de beton armat solide, de încredere. Pentru alte clădiri pot fi consultați specialiști atestați, cunoscători ai tipului de structură respectiv
La clădirile de după 1950, dintre care multe care au fost realizate cu proiecte repetitive, structura este mai ușor de identificat.
4- Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
5- Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă puteți deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
În multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decât durata seismului sau decât a intervalului disponibil până la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor ce locuiesc la etajele superioare în clădirile înalte nu este recomandabilă și de cele mai multe ori nici posibilă; principalul pericol este că faza oscilațiilor puternice îl poate surprinde pe locatar în casă scării, un spațiu hazarduos, la care să se adauge panică sau aglomerația creată de alte persoane (nu trebuie neglijați factorii reacției de grup în familie și societate, care pot scăpa de sub control, inducând voit sau nevoit efecte).
6- Nu alergați în stradă;
7 – Atenție! În timpul mișcării seismice sau după cutremur, animalele de casă sau curte (altfel liniștite) pot deveni neliniștite și pot avea reacții agresive sau de apărare. Eventual, dați drumul câinilor din lesă într-o curte protejată.
8 – Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-va cât mai departe de clădire, feriți-va de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-va calm spre un loc deschis și sigur.
9 – Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
10 – În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele sau să va asigurați supraviețuirea; ulterior veți căuta să alarmați prin diferite metode vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dvs. Nu intrați în panică, rămâneți calmi.
************************************************************************************************************
* Dacă nu vă aflați într-o clădire, rămâneți afară. Îndepărtați-va de clădiri, semafoare și fire electrice;
* Deconectați de la curent aparatele electrocasnice, stingeți aragazul. Nu folosiți lifturile și nici scările.
După cutremur, în cazul unui dezastru major
* Respectați cu strictețe măsurile stabilite, îndrumările și comunicările serviciilor de urgență profesioniste, ale autorităților și ale altor organizații abilitate să intervină în astfel de situații;
* Pătrundeți cu extremă precauție în interiorul clădirilor care au fost avariate sau slăbite;
* Nu intrați cu torțe, lumânări sau țigări
aprinse in cladirile avariate sau care au fost inundate;
* Nu atingeti firele electrice
căzute sau rupte;
* Dacă simțiți miros de gaze, deschideți toate ferestrele și ușile, închideți robinetul principal de gaze, părăsiți casă imediat și anunțați (dacă este posibil) Distrigaz;
* Dacă diferite aparate electrice sunt ude, întâi întrerupeți sursa principala de curent electric, ștergeți-le de umezeală, uscați-le și, în final, conectați-le la priză (atenție ! nu faceți acest lucru dacă sunteți ud sau stați în apă);
* Verificați rezervele de apă și hrană înainte de a le folosi;
************************************************************************************************************
Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani a arătat că, atunci când este cutremur, toți cei are se așază sub ușa de la intrare, sunt omorâți, în cazul în care clădirea se dărâmă.
Clădirile din lemn sunt considerate cele mai sigure în astfel de situații. Lemnul este flexibil și se mișcă cu forță cutremurului, iar dacă acea clădire se prăbușește, sunt create goluri mari de spațiu pentru supraviețuire.
Clădirile construite din cărămizi se vor sparge în caz de cutremur, iar pietrele vor cauza mai multe răni, însă vor fi mai puține victime decât în cazul blocurilor construite din lespezi de beton.
Niciodată nu trebuie ca locatarii să meargă pe scări în caz de cutremur. Scările se lovesc reciproc, încontinuu, până când are loc prăbușirea lor.
Cea mai bună metodă de a supraviețui în caz de un cutremur major este ca oamenii să se așeze lângă un obiect masiv, care nu se va deforma total în momentul prăbușirii plafonului.
O altă modalitate de a scăpa teferi dintr-un cutremur este de a ne așeza ghemuiți lângă marginea patului.
************************************************************************************************************
Este bine să aveți un loc bine stabilit, unde să aveți puse împreună, într-o geantă: actele, o mini-trusa medicală, o lanternă (cu baterii încărcate ), o sticlă cu apă, bomboane mentolate și….un fluier”
Articol preluat de pe www.fotonsas.ro
Comments