Imi place la mare, mai cu seama la Mamaia. De cand s-a nascut copilul am mers in fiecare an la Mamaia, in ciuda sfaturilor primite de la cunoscuti si prieteni, conform carora statiunea e prea aglomerata, zgomotoasa si scumpa. Si aveau dreptate in unele privinte dar na, mie imi place. E si aglomerata, rasuna si decibelii pe seara , dar cam asa e pe litoral in sezon. La partea cu prea scumpa am inceput sa ma cam gandesc in ultimul timp asa ca anul acesta am zis sa incercam si altceva. Sunt o fiinta a contrastelor am fost la Taj Mahal Palace in Mumbai dar si cu cortul la Vadu, deci ma adaptez din mers.
Conjunctura ne-a (con)dus spre Cap Aurora/Jupiter vara aceasta, prin iulie. Am facut rezervarile pe Booking la hotel Opal, o camera twin superioara cu vedere la mare, aproape de plaja, aer conditionat, frigider (pentru fructele noastre) , loc de parcare = 280lei/noapte, am zis ca e binisor.
Acum sa va spun cum stau lucrurile:
Imi pare bine ca am mers si am ajuns sa apreciez si eu cea mai tanara statiune de pe litoralul romanesc “Cap Aurora”- am inteles ca pe vremuri era considerata “Regina Litoralului” datorita arhitecturii moderne si a conditiilor deosebite pe care le oferea, fiind frecventata in special de turisti straini. Stațiunea se întinde pe o fâșie de aproximativ 1 km lungime și 250 m lățime, între mare și Pădurea Comorova. De-a lungul acestei fâșii se află cateva hoteluri cu nume de pietre prețioase (geme)– Onix, Topaz, Cristal, Opal, Rubin, Safir- și cu un stil arhitectural aparte, nemaiantalnit pe litoral. Hotelurile au un aspect piramidal, inspirat parcă de piramidele civilizației Maya din America Centrală. Văzute de pe plajă, hotelurile îți dau impresia că ești în fața unor amfiteatre grandioase – cu atât mai mult cu cât ele sunt situate pe o faleză de câțiva metri înălțime.
Văzute de sus, hotelurile au un aspect de caracatiță.
Acum, pot doar sa imi imaginez, ce furori au facut aceste hoteluri atunci cand au fost construite, adica pe vremea lui Ceausescu. Hotelul in care am stat noi – Opal- a mai fost renovat (se vede) pe ici pe colo, mobila noua, dar tot se mai simte mirosul acela de vechi si statut. Camera a fost bunicica, destul de mare, cu doua paturi de o persoana puse unul langa celalalt si saltele cam uzate,
baia insa e un dezastru total: mica, murdara, mirositoare, bleah – am intrat numai incaltata cu papuci, inclusiv in dus.
Balconul cu vedere la mare a fost o incantare, am adormit cu asfintitul soarelui si m-am trezit cu murmurul marii si a facut toti banii cheltuiti pe cazare.
Deasemenea am admirat spatiile verzi din jurul hotelului, cu vegetatie abundenta si alei geometrice ce iti dau senzatia ca te afli intr-un labirint.
Dimineata devreme, cand ai mei inca dormeau, plecam pe plaja la plimbare, respiratie adanca si constienta. Plaja are și ea un aspect unic pe litoral. Împărțită în mai multe golfuri mărginite de stabilopozi și vegetație, plaja are un aspect dantelat impresionant, vezi poza mai sus. Aceaste mici golfuri indiguite transformă plaja într-un loc exotic și intim – în contrast cu plaja întinsă din alte stațiuni. Daaaar, exista si un dar, nu prea poti face baie in aceste golfuri unde adancimea apei ramane sub 1m, malul este plin de bolovani si alge iar plaja desi nisipoasa afara este pietroasa odata ce-i treci pragul. Bune oportunitati pentru fotografii, mers pe jos si meditatie dar NU bailor in mare. Noi am mers pe jos pana la “plaja mare” din Jupiter cunoscuta si sub numele “plaja Kiss FM”. Aceasta din urma, este o plaja frumoasa dar foarte, foarte aglomerata. Exista o zona de sezlonguri, urmata de o bucata lata de plaja ce se intinde pana la mal, plina ochi de cearsafuri/prosoape etc. Adica la un moment dat nu gaseam loc sa pasim printre ele, sa putem merge in apa.
Seara, cand plaja era aproape goala ne-a placut cel mai mult pe plaja si ni s-a parut cel mai potrivit moment pentru o baie in mare mai ales ca apa era calda, mai calda ca in timpul zilei.
Statiunea era, cred ca in proportie de 80%, ocupata de familii cu copii (provinciali in mare parte). Deci, veselie mare. Langa hotel, pe plaja exista doua piscine cu apa de mare – idee buna, inedita, ar fi si mai bine daca cineva s-ar preocupa si de mentenanta acestui loc, apa din piscinele pentru copii parea ca nu a fost schimbata niciodata, noi nu am avut curajul sa lasam copilul in ele- si un babyland, cu tobogane,
programe speciale, teatru de vara cu Gasca Zurli. In gradina hotelului Opal exista si un parculet dar a fost lasat in paragina; am vazut si alte parculete in gradinile altor hoteluri care aratau bine, ingrijite si in care ne-am jucat si noi.
La lasarea serii centrul statiunii lua ceva din aerul unui balci, care mie nu imi displace, ba dimpotriva : magazine mici, pline de nimicuri, porumb fiert, parculet de distractii, muzica, terase, muulte tarabe cu fructe (yey), calesti trase de cai.
Nu pot sa recomand terase sau restaurante, nu m-a impresionat nimic in mod deosebit. Terasa si restaurantul hotelului aratau foarte bine, am stat uneori la o cafea langa piscina, poate acesta merita incercat.
Concluzie
Mi-a placut ? As spune ca da, intr-un fel. Statiunea e diferita, asezarea si aspectul o fac deosebita. E clar o statiune pentru familii cu copii.Pacat ca nu se mai investeste in locuri ca acesta, facand paragina si mizeria sa acapareze hoteluri, terase si parcuri de agrement. Ma tot gandesc: cum se putea atunci –in anii comunismului- si acum nu? El (Ceausescu) le-a facut, de ce ne e atat de greu (macar) sa le intretinem?
Ieftin? Da, in comparatie cu Mamaia. Raportat la servicii, nu mi s-a parut ieftin. Ba, chiar am plecat gandindu-ma ca litoralul romanesc nu isi merita banii.
Comments