Planificarea meselor salvează timp, bani și…….. aer

image04-4

Astăzi, mai mult că oricând, știm că alegerile alimentare pe care le facem în fiecare zi, ne afectează în mod direct sănătatea, da nu numai. Mediul înconjurător, precum și siguranța generațiilor viitoare, sunt afectate de alegerile noastre.

 

Risipa alimentară și schimbările climatice

Știați că, mâncarea pe care o aruncăm, afectează “sănătatea” mediului înconjurător?  Conform NRDC , risipim în jur de 40% din mâncarea pe care o cumpărăm.

Ca și cum nu ar fi fost îndeajuns că, în timp ce noi aruncăm mâncarea, alții mor de foame, mâncarea o dată ajunsă la groapa de gunoi, produce metan – un gaz mult mai periculos decât dioxidul de carbon în materie de influență a încălzirii globale. Se estimează că efectele produse de CO2 în 100 de ani pot fi ”realizate” în numai 10 ani de aceeași cantitate de metan, pe perioade scurte metanul fiind de zeci de ori mai periculos decât dioxidul de carbon.

Și șțiți ce ajunge cel mai des la gunoi? Da, tone de mâncare, așa că, emisiile de metan sunt la cote alarmante.

 

Pe o scară largă, risipa de alimente se întâmplă în toate sectoarele alimentare, de la fermă până la supermarket, dar cel mai copleșitor procent din risipa alimentară se întâmplă la noi acasă.

Da, știu, poate fi covărșitor, dar vestea bună e că stă doar în puterea noastră să facem o schimbare.

 

În urma articolului  “Spune Stop risipei alimentare”,  mi-am dat seama că deși aducea informație reală, palpabilă, nu venea cu soluții. Mi-am dat seama din comentarii că, oamenii vor să știe și să audă soluții concrete pentru stoparea risipei de alimente. Motivul pentru care eu nu le-am oferit (soluțiile) este unul subiectiv, personal, dar nu de ținut la secret. Deci, mâncarea gătită este într-o continuă stare de schimbare chimică, mult timp după ce o gătim, ea suferă diverse tranformari: prin refrigerare, congelare etc. Pentru mine ideal este să o mănânc atunci când o gătesc, și reușesc în proporție de 80%.  Soluții pentru ce putem face cu resturile alimentare se găsesc cu ușurință la o simplă căutare pe google.

 

Singurul lucru pe care eu îl fac și probabil de aici ar trebui să începem cu toții este……….PLANIFICAREA. Planificarea meselor – e atât de simplu.

Cu o planificare bună, facem mai puține drumuri la piață/supermarket, cheltuim mai puțin, risipim și mai puțin, mâncăm sănătos și nu avem nici stresul lui “ Oare azi ce mănânc la prânz?”.

 

Pentru mine e simplu, mie chiar îmi pasă de alimente, nu vreau să fac risipă aiurea. Așa că planificarea meselor este de fapt strategia mea în reducerea risipei de alimente. De multe ori îmi fac planul pentru întreaga săptămână: cumpăr doar produsele care îmi trebuiesc pt. săptămâna respectivă, corespunzătoare rețetelor dorite. Când respect exact planul meselor, folosesc tot ce cumpăr, cu risipă minimă sau deloc.

 

Și mai e un extra bonus: unul din cele mai mari beneficii a planificării meselor este că mă ajută să trăiesc mai sănătos. De aproximativ 6 ani, de când avem locuința noastră, nu am comandat NICIODATĂ mâncare, acasă. Mai ieșim în oraș, dar acasă noi gătim. Gătim puțin și mâncăm ce gătim în ziua respectivă.

Fie că vrei să scapi de câteva kg. în plus, sau poate ai alergii la diverse alimente, ori poate ai o problemă de sănătate, să știi că planificarea meselor este soluția ideală pentru a-ți atinge scopul și pentru a consuma mâncarea ideală, potrivită pentru tine.

Dacă știi că ești super ocupat sau super grăbit, dacă știi că în viață ta pot apărea miliarde de chestii care îți pot strică programul, învață să îți faci programul pentru a două zi. Stai seara 5 minute și gândește-te: la ce oră plec mâine? La ce oră mă trezesc? Am timp/chef/nervi să îmi fac un sandwich? Ce mănânc la prânz, dar seara?

Ce vreau să spun e că organizarea e soluția. Și disciplina🙂

 

Pentru mine e ușor, eu fac planul cu pixul și foaia de hârtie în față, de modă veche:) Dar câte o dată îmi place să mă joc cu: The Guest-imator.

 

Este un program gratuit, pe care îl poți folosi pentru a planifica masa în familie sau pentru invitați. Poți alege pentru câte persoane pregătești masa, mici sau mari, îți alegi ingredientele, ai și opțiuni vegetariene și nu vei face risipă. Încearcă-l, e foarte, foarte haios.

 

 

Pentru cei îndrăgostiți de tehnologia mobilă există și RealPlans – un planificator cu caracteristici unice, foarte ușor de folosit. Este o aplicație care poate fi complet personalizată, are o biblioteca cu peste 1500 de rețete – Paleo, tradiționale, keto, vegetariene, fără gluten, fără lactate- sau îți poți importa propriile rețete preferate, dacă dorești. Poți alege rețete de sezon, îți poți modifica porțiile sau ingredientele pentru a se potrivi nevoilor tale – totul la un click distanță.

 

O dată ce ai selectat rețetele, planul meselor este stabilit pentru fiecare zi ( cu o singură zi de gătit și cât mai puțin timp petrecut în bucătărie). Apoi aplicația generează o listă de cumpărături detaliate care se încarcă direct în telefon pentru a economisi timp și bani.

 

Dacă ai citit acest articol înseamnă că îți pasă și îți mulțumesc.

#MieÎmiPasă

 

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Nico ianuarie 10, 2018 Răspunde

    #mieimipasa Multumesc, Corina! Imi instalez si eu programul pe mobil. Visez de mult sa fac o planificare a meselor insa ma tot gandesc ca e dificil...nu stiu de ce n-am facut-o! In schimb, nu gatesc mai mult decat avem nevoie si nu cumparam alimente pe care sa le aruncam. La aspectul asta suntem acasa foarte atenti!

  2. Ioana ianuarie 10, 2018 Răspunde

    Planificarea meselor e una din intențiile anului. Nu știu exact cum o voi face încă, dar m-a ajutat articolul tău.

  3. Elena ianuarie 10, 2018 Răspunde

    Si noi ajutam planeta in felul nostru. Eu planific mesele vinerea pentru saptamana urmatoare. Inainte de cumparaturile saptamanale imi verific frigiderul cu ce mai am nevoie apoi imi fac lista.Intreb familia cam ce doresc sa manance si le si propun astfel incat daca mai ramane mancare si pt ziua urmatoare sa stiu ce alt preparat pt creea.Daca nu e suficienta mancare ramasa avem in bucatarie o galetusa in care strangem resturi alimentare pentru animale si in plus facem compost cu diverse coji de cartofi, fructe, zat de cafea sau coji de oua. Nu aruncam nimic.

    • Recomand cu drag ianuarie 10, 2018 Răspunde

      Felicitari, felicitari de o mie de ori Elena. Acesta este un avantaj, faptul ca stai la curte si poti sa faci compost, si faptul ca le dati si animalelor. Si noi strangem frunzele de salata, de varza, spanac si le dam animalelor.

  4. jurnalulunuitata.ro ianuarie 10, 2018 Răspunde

    În general şi eu mă țin de o planificare a meselor pe câteva zile până la maxim o săpămână. Ajută enorm la economisirea a timpului şi a banilor. Timp petrecut aiurea cu drumuri la mini/super/hypermarket printre rafturi, la casierie, la despachetat... Ajută mult şi o listă de cumpărături cu ce ai nevoie şi mai ales ce este pe terminate. Să nu te trezeşti a doua zi că s-a terminat laptele etc. Pentru unii mai pofticioşi e complicat să-şi planifice că joia viitoare vor găti fasole verde pentru că până atunci li se face poftă de conopidă, de exemplu. În rest, da sună bine intenția, dar ce ne facem cu cei care fug când aud de planificare, disciplină Pentru ei este nu complicat, ci imposibil...

    • Recomand cu drag ianuarie 10, 2018 Răspunde

      Buna, multumesc pentru comentariu. Referitor la cei care fug cand aud de planificare, eu zic ca, nu e panica - asta pentru ca ai intrebat ce ne facem cu cei care fug cand aud de planificare? Unii nu sunt pregatiti pentru asa ceva si poate nu vor fi niciodata, eu nu pot sa traiesc cu grija ca, sunt oameni care nu vor sa planifice. Eu am venit cu niste idei pentru cei care sunt cu adevarat interesati de o schimbare si carora le pasa. Nu pretind că deţin adevărul absolut, nu am făcut din asta o obsesie şi nici nu vreau să îmi controleze gândurile. O fac în mod conştient şi izvorăşte din dorinţa de a face mai bine, pentru noi şi pentru copiii noştri. Fără ai judeca pe alţii, fără ură şi “de ce–uri ?”. O fac, pentru că în primul rând mă face pe mine să mă simt bine, împăcată cu mine şi cu gândul că m-am străduit să fac ceva.

  5. Simona ianuarie 10, 2018 Răspunde

    Cred ca asta e fix imboldul de care aveam nevoie. Pentru ca ma trezesc de multe ori cu mancare ramasa si un barbat care bodogane ca el mananca mereu resturile :)) Foarte fain si programul savethefood.com, multumesc ca ai sharuit. :)

    • Recomand cu drag ianuarie 10, 2018 Răspunde

      Buna Simona, ma bucur ca am putut sa-ti fiu de folos.Multumesc pentru timpul pe care l-ai alocat articolului.

  6. Razvan ianuarie 10, 2018 Răspunde

    Din ce am observat, nu e un meal-planning app in adevaratul sens al cuvantului (OK, eu am intrat pe site, nu am cautat aplicatia). Mi s-au parut, in schimb, faine solutiile date pentru depozitarea alimentelor.

    • Recomand cu drag ianuarie 11, 2018 Răspunde

      Salutari Razvan, cred ca tu te referi la The Guest-imator - acela nu este un meal-planner app. RealPlans este aplicatia pentru telefon.

  7. Laura februarie 6, 2018 Răspunde

    Ce faine sunt aplicațiile, nici nu știam că exxistă planificator. Mulțumim pentru sugestii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.