Spune stop risipei alimentare

risipa-alimentara-impact-mediu-620x330

Săptămâna cea mai aglomerată din an, e aici. Toată lumea e în frenezie, brad, cadouri, masa de Crăciun, multe, multe drumuri.

Și eu sunt în entuziasm și exuberanță, pentru că îmi place să mă pregătesc de Crăciun. Cu tot cu brad, curățenie, cadouri, colinde, sarmale și oaspeți mult așteptați. De cele mai multe ori suntem gazde așa că mersul la supermarket e unul dintre drumurile pe care le bifăm și noi de sărbători.

Eu merg de obicei dimineața, când nu e așa aglomerat, dar chiar și așa, m-am îngrozit la vederea cărucioarelor ticsite cu alimente și băuturi.  Pentru cei mai mulți, Crăciunul este sinonim cu cantități enorme de mâncare.

În primul rând suntem victimele marketingului, așa că LISTA de cumpărături e esențială, eu nu plec fără ea de acasă.

Cel mai mult m-a șocat că în perioada aceasta există un raion special, doar pentru dulciuri. Munți de bomboane ieftine, prea ieftine ca sa fie bomboane, figurine de ciocolată, biscuiți, napolitane și ce mai știu eu ce.

După ce ne umplem cărucioarele cu de toate , mergem acasă și le înghesuim în frigider, pentru ca mai apoi să înceapă ospățul. Iar după, se lasă cu crampe abdominale, zăcut în pat sau mai rău, la urgență. Știu copii care au vomat de la prea multe dulciuri, primite de la părinți, bunici, de la adulți în general.

Când nu mai putem, începem să aruncăm, adică risipim mâncare. #foodwaste. Legumele, fructele, peştele şi mezelurile sunt în topul produselor care ajung la tomberon. Uneori alimentele sunt aruncate la gunoi în ambalajul original.

Știați că …

  • În medie, în România, o persoană aruncă la gunoi 10 kg de alimente pe luna.
  • România este pe locul 8 în Europa la risipă alimentelor.
  • Cu banii cheltuiți pentru mâncare aruncată într-un an de un român se pot face 9 plinuri de benzină.
  • Cu mâncarea aruncată într-un an din România se poate hrăni orașul Cluj-Napoca timp de 20 de ani.
  • România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniune, îşi permite luxul de a renunţa anual la 5 milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum.

Sursă info: Food Waste Combat

Și asta pentru că ne batem pe promoții și cumpărăm mai mult decât avem nevoie.

Dacă îți rămâne mâncare și nu știi ce să faci cu ea, e simplu: dăruiește o masă caldă unui om care are nevoie.

În perioada sărbătorilor eu am găsit pe langa biserică o mulțime de oameni care așteptau o felie de cozonac sau câteva sărmăluțe.

Dacă mai ai o mâna de orez rămasă într-o pungă, o arunci că să nu mai ocupi loc în dulap? Ai făcut prea multă mâncare și a două zi arunci ce a rămas sau ai cumpărat prea multă pâine și imediat ce s-a întărit ajunge la gunoi?

Dacă te-ai recunoscut în cele câteva exemple de mai sus, contribui și tu cu succes la risipa alimentară (#foodwaste).

Tăiem păduri ca să facem loc terenurilor agricole, apoi supraexploatăm pământul obținut, consumăm în mod excesiv resurse și distrugem ecosisteme, toate ca să producem hrana pe care în final o aruncăm.

Sărbători fericite vă doresc, cu echilibru și cumpătare.

LE: Mi-am dat seama din comentarii că, oamenii vor să știe și să audă soluții concrete pentru stoparea risipei de alimente. Așa că am venit și cu soluții, vezi AICI

Comments

  1. Anca 22/12/2017 Răspunde

    Wow, 10 kg de mancare aruncata/ locuitor! Suna ingrijorator. Cred ca problema o reprezinta lipsa de planificare. Eu nu am auzit nici o gospodina din Romania sa spuna: suntem 4, mai vin nasii si verii, deci 10 in total * 3 sarmale de om, fac 30. Nu, la noi se face cate o oala, sa fie! Ar fi dragut sa propui cateva solutii. Promit sa dau share si sa le trimit pe mail gospodinelor fin familia mea .

    • Buna Anca, da asa e ar fi dragut sa propun solutii, nu le am deocamdata. Noi aruncam foarte rar la gunoi, pentru simplu fapt ca ne organizam bine, e atat de simplu. Deasemenea, gatim mancare doar cat sa mancam maxim de doua ori din ea. Deja stim ce ne place, cat mancam si uite asa in proportie de 95% consumam ce cumparam.

  2. Da, si eu recunosc ca mai am de lucrat la capitolul organizare. Ma doare inima cand ajung sa arunc alimente tocmai ptr ca e o risipa inutila, o risipa cu care altcineva ar fi putut fi hranit. Ca si solutii , in afara de organizare, stiu ca se propunea la un moment dat sa se dea si la noi o lege similara celei din Franta- in care supermarketurile sa ofere produsele in prag de expirare centrelor de palsament. De asemenea, mai citisem despre o initiativa (parca a sectorului 1) in care exista un frigider public in care doritorii puteau lasa alimente .

    • Buna Laura, ma bucur sa aud vestile astea. Noi locuim la curte si spre exemplu: toate frunzele care ne ramana de la varza, spanac sau salata le dam animalelor (iepuri, gaini, caprioare - nu sunt ale noastre, sunt in curtea bisericii). Dar nu pot oferi asta ca o solutie pt. ca nu toata lumea ar avea cum sa faca acest lucru.

  3. Dana Ganja 22/12/2017 Răspunde

    Se vede treaba ca nu stam rau. La venituri, ca la maturitatea cu care le cheltuim... mai e de munca. Si in familia noastra secarunca mancare, uneori. Uite ce facem noi ca sa limitam risipa: * gatim zilnic portii mici - deja stim ca nu ne place mancarea reincalzita * alcatuim deseori meniul din ce este in casa, tocmai in ideea de a folosi ce este, nu de a gati cu ce trebuie cumparat * punem surplusul gatit la congelator * folosim si 'produsele secundare' cum ar fi zeama in care am fiert limba de porc cu legume (congelata in pungi pentru cuburi de gheata) ori zerul de casul de oaie facut vara * portionam carnea, vinetele, zarzavaturile pentru ciorbe inainte de congelare De curand, am infiintat pe balcon 'lada cu resturi organice': o galeata de lavabila upycled in recipient pentru compost (coji si resturi de legume si fructe, zat de cafea, coji de oua). Acum e frig si nu miroase, sa vedem daca mai tine figura la vara. :) Am facut 3 feluri de prajituri pentru Craciun si 1 fel de mancare :) Evitam risipa fiind musafiri ;)

    • Buna Dana, iti multumesc pentru comentariu si pentru solutiile pe care le oferi. Eu nu am intrat prea mult in detalii, poate totusi o sa adaug un later edit textului, deoarece noi gatim si mancam in proportie de 90% proaspat, adica ma gandesc la ce ce vom manca saptamana viitoare si fac cumparaturi in functie de ce ne lipseste. Intr-o zi hummus, intr-o zi snitele, in alta linte etc.

  4. Buna, mă preocupă foarte mult tema risipei alimentare și mă bucur că nu arunc mâncare decât foarte rar. Am observat că de când ne-am mutat la casă inafara orasului ritmul de viata este altul, am si catei si mai mananca ei resturi, sau uneori arunc in curte pe post de ingrasamant. De cand nu mai ajung sapatamanal la hypermarket ci doar o dara pe luna, nu ma mai atrag ofetele speciale de care nu am nevoie. Uneori si lupsa banilor mai ajuta sa iti dai seama de ce ai nevoie si ce e dorinta. In plus, prefer sa cumpar local si sa incurajez aacerile mici din zona.

    • Salutare Alexa, ma bucur sa aud ca sunt din ce in ce mai multi oameni preocupati de subiectul asta. Eu am observat ca oamenii cu venituri mici cheltuiesc la fel de mult pe mancare, numai ca sunt orientati spre produse foarte ieftine, promotii etc.

  5. Eu am un frigider atat de... sexy :) Mai am putin de lucrat cu sotul ca atunci cand face gratare sa puna mai putina carne, ca mereu ramane si nici nu se mai mananca dupa (o facem pachetele si o oferim). Dar pana am ajuns eu sa constientizez si sa ma controlez... stiu ca nu a fost usor (venind cu un bagaj din copilarie...).

    • Frigider sexy:)))) La mine cred ca e exact invers, eu vin dintr-o copilarie cu lipsuri mari (financiare, alimentare, de toate), asa ca, cumva cred ca am pretuit dintotdeauna mancarea, poate chiar mai mult in copilarie si adolescenta decat acum.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.