Canicula şi aerul condiţionat

aer-conditionat-864x400_c

Pfoai, ce m-aş face vara fără aerul condiţionat? Eu sunt născută vara, iubesc soarele lui Gustar, dar temperaturile extreme cu + nu-s pentru mine. Poate părea bizar însă prefer frigul, gerul chiar, în locul căldurii excesive.

Eu am crescut într-un apartament de bloc, într-o perioadă în care nici măcar nu ştiam că aerul condiţionat există. Acum că îl am, abuzez şi îl folosesc pe timp de caniculă şi noaptea. Ştiu, ştiu, noi ăştia cu “aere” suntem privilegiaţi:)

Şi uite aşa am ajuns să avem aer condiţionat în maşină, acasă, la serviciu, în supermarket, la grădiniţe – în principiu peste tot. Medicii atrag atenţia că trecerea de la temperaturile mari de afară la cele scăzute de climatizoare produce o vasoconstricţie a toracelui. Scade aportul de sânge în plămâni şi implicit numărul de leucocite. Condiţiile sunt prielnice pentru dezvoltarea microbilor la nivel respirator.

Instalaţia de aer condiţionat poate fi locul ideal pentru dezvoltarea bacteriei numite Legionella pneumophila. Bacteria cu pricina provoacă boala numită legioneloza, ” boala omului modern”. Legionella pneumophila este o bacterie care se înmulţeşte într -un interval de timp de două până la zece zile.

Boala pe care o produce este pneumopatie , o boală acută respiratorie , cu debut brusc, mă rog nu intru în detalii că nu sunt medic. Pentru prevenirea dezvoltării şi supravieţuirii coloniilor bacteriei Legionella,este recomandat ca în sistemele de răcire-încălzire, aparate de aer condiţionat şi boilere să se intervină pentru dezinfectarea acestora cel puţin o dată pe an.

Stai. Ce? Eu nu am făcut nici o igienizare de aproape 5 ani!!! Buun, m-am pus pe căutat o firmă de service pentru aparatele de aer condiţionat. Ce să zic, mă urmăreşte norocul: am găsit o echipă de oameni minunaţi, profesionişti, punctuali; sunt super încântată de serviciile lor. Ei sunt echipa Serv Instal PMC si pot fi contactaţi aici. Eu i-am găsit din pură întâmplare, am văzut că aveau recenzii bune şi m-au convins. Conform programării au venit doi băieţi foarte ambili şi cu bun simţ, de la care am mai aflat nişte lucruri.

Ce obţii dacă îţi cureţi frecvent aparatul de aer condiţionat?

  • Dispare disconfortul produs de mirosul neplăcut
  • Un aer rece şi CURAT
  • Se reduce riscul apariţiei bolilor cauzate de bacteriile şi ciupercile formate în interiorul aparatelor
  • Economiseşti bani şi energie electrică, curăţând aparatul (un radiator murdar are o eficienţă mai scăzută cu cca 20% comparativ cu unul curăţat periodic)
  • Prelungeşti viaţa ventilatorului (un radiator murdar va solicita mai mult ventilatorul, fapt ce va conduce la o durata de viaţă mai mică a acestuia).

Noi am plătit 140 lei/aparat pentru igienizarea aerului condiţionat cu presiune de abur şi soluţie antibacteriană, incluzând: curăţare evaporator, condensator, tavă condens, filtre de interior. Bineînţeles că ne-am hotărât în mijlocul verii să facem această operaţiune şi din câte am înţeles dacă am fi făcut-o primăvara ieşeam mai ieftin. Deci, puneţi-vă acolo în agendă un reminder pentru la primăvară. Dacă aveţi copii e musai.

aer-conditionat-864x400_c

Sunt Corina şi îi

  

Sursa foto: centruldeparenting.ro

Comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.