Ce grădiniță vei alege pentru copilul tău?

Peste o luna, pe 1 Martie încep înscrierile la grădiniță, pentru anul școlar viitor, cel care începe în Septembrie 2017. Dacă v-ați gândit deja la o grădiniță e bine să știți când încep înscrierile. Asigurați-va că, copilul va merge acolo unde va doriți din timp și nu va merge acolo unde va avea loc☺

La o simplă căutare pe Google, te îngrozești când vezi cât de “greu “ poate fi, să găsești grădiniță “perfecta”. Am găsit titluri ca : “Alegerea grădiniței potrivite copilului poate fi un demers extrem de anevoios pentru orice mamica”; “Experienta traumatizanta” ; “proces dificil pentru parinte”. Vedeți, am folosit text îngroșat și subliniat tocmai pentru a scoate în evidența cuvinte care ne pot copleși încă înainte de a fi început căutarea. Ni se induc frici doar cititind, frici pe care mai apoi le putem transmite copiilor, fără ca măcar să ne dorim acest lucru. Multe dintre articole sunt scrise de părinți care au trecut deja prin aceste momente, iar ei așa au perceput etapa respectivă.

Sunt si eu părinte, sunt aici să va liniștesc și să va spun: relaxați-va, poate fi o experiență minunată dacă asta va doriți.

Mai întâi aș vrea să spun că, dacă cauți “perfectiunea”, da, poate fi extenuant, anevoios și greu. “Perfectul” e stresant. Nu caut niciodată perfecțiunea și cumva pentru mine totul este perfect. Micile imperfecțiuni fac parte din perfectul meu.

Grădiniță pe care o veți alege va fi o prelungire a ceea ce ați construit până acum acasă, cu copilul. Principiile si valorile morale pe care le exersați zi de zi acasă cu copilul le veți vrea prezente și în grădinița unde va merge cel mic. Eu așa am ales grădinița, una cu sistem alternativ, nu tradițional. Am rezonat cu metodele lor și ele cu mine. Nu mi-am făcut liste de vizitat gradinite, așa cum am văzut că fac alții, pur și simplu a fost instinct mai presus de rațiune. Nu am vizitat o mulțime de grădinițe, de unde ai șanse să pleci mai confuzat decât ai venit, ci am mers drept la țintă. Și instinctul nu a dat greș: am găsit educatori tineri și blânzi, într-un mediu natural și luminos.

Pentru noi crucial a fost nu atât găsirea grădiniței, ci a oamenilor care o însuflețesc. Pentru noi doar asta a contat. Găsirea unor educatori, în care să avem încredere deplină, în mâinile cărora să ne putem lasa linistiti copilul. Un copil mic care are nevoie de iubire, ocrotire, entuziasm și respect.

Indiferent de grădinița pe care o alegeți, de stat sau particulară, tradițională sau cu educație alternativă, va rog să nu uitați că : educatorii sunt cei care “reprezinta” pedagogia, folosind-o.

Mie mi-a mai plăcut și că la această grădiniță, adaptarea copilului se face în mod gradual și în prezența părintelui. Deci am avut ocazia să văd ce se întâmplă în clasă, cum se comportă educatoarele, cum fac față situațiilor de criză, în ce mod li se adresează copiilor, pe ce ton etc. Și în același timp am fost alături de fetița mea în perioada de adaptare la o nouă etapă, importantă din copilăria ei. Nu aș fi acceptat niciodată o grădiniță unde lași copilul plângând în hohote și ți se spune să pleci și să închizi ușa mai repede.

Sunt multe alte lucruri care îmi plac și câteva care nu sunt tocmai așa cum mi-aș dori. Dar lucrurile mici, imperfecte sunt de neluat în seamă, echilibrul de aici nu trebuie zguduit doar de dragul de a fi totul perfect.

Acestea au fost principalele noastre criterii, sunt desigur multe altele de luat în considerație:

  • Taxe: una particulară (mai scumpa) sau de stat
  • Distanță și tansportul: e aproape sau preeea departe
  • Mesele: catering sau bucătărie proprie, dulciuri prea multe etc
  • Numărul de copii per educator: dacă sunt prea mulți copii și prea puțini educatori sunt șanse să nu reușească să interacționeze cu toți așa cum ar trebui.

Recomand cu drag să îți stabilești prioritățile, numai TU știi ce vrei, ce e mai bine pentru puiul tău și familia voastră. Foloseste-ti instinctul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *