Cat de (ne)pregatiti suntem pentru cutremur

1476

Din ’77 si pana azi am prins ceva cutremure. De cand sunt parinte s-a intamplat de doua ori, recent, acum, in ultimele 3 luni. Cu cateva exceptii, toate s-au intamplat noaptea, in timp ce dormeam. Fara exceptii, dar fara exceptii, m-am trezit. Primul gand pe care il am acum cand ma trezesc in timpul cutremurului e: sa iau copilul si sa ma adapostesc. Dar unde?Si cum?

Cand eram mici, locuiam intr-o casa cu curte pe undeva prin Giulesti si atunci cand era cutremur, ai mei ne luau in brate si ieseam in curte sau chiar pe camp (in fata curtii). Mai tarziu am stat intr-un bloc in Pantelimon, pe la etajul 4 si acolo s-au cam schimbat tacticile, adica nu puteam parasi apartamentul in caz de cutremur. Imi aduc aminte ca toata lumea stia si sper ca inca mai stie ca in timpul unui cutremur nu folosesti scarile. Si bineinteles mega-cunoscuta poveste conform careia Toma Caragiu de aia’ a murit, pt. ca a coborat pe scari la cutremurul din ’77 si daca ar fi stat in apartament nu ar fi murit. Uite ca tin minte bine povestea asta. Mi-am adus-o aminte si azi noapte cand a inceput sa scartie totul prin casa.

De la parintii mei stiu ca “e bine” sa stai sub tocul usii sau am mai vazut prin periplurile mele in America cum la scoala, pe copii ii invatau sa se bage sub banci in caz de cutremur. Deci ideea ar fi sa te adapostesti dedesubtul unui obiect solid: masa/birou/ pat etc. Uite cam asa spune si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta:

 

Sunt convinsa ca foarte multi stiu aceste reguli, ideea e sa nu ne panicam ca sa le si putem duce la bun sfarsit.

In fine, am dat peste o alta informatie, care vine si darama toate paradigmele, adica tot ce stiam eu ca ar trebui sa fac la cutremur, e cumva pus intr-o perspectiva noua. E o abordare diferita, se numeste “Triunghiul vietii”si este adusa in atentia noastra de Doug Copp, seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare.

Este un articol lung dar interesant, va rog sa il cititi pana la capat, autorul spune ca informatiile din articol vor salva vieti in caz de cutremur. Poate va fi de ajutor vreodata.

 

 

“M-am târat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.

In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istanbul, “Universitatea din Istanbul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini înauntru. Zece manechini s-au “aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire “TRIUNGHIUL VIEȚII”.

Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele.

Filmul, în care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu “aplecat si ascuns”.

Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “TRIUNGHIUL VIEȚII”.

Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA , Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City , in timpul cutremurului din 1985.

Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pâna la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, lânga bancile lor, pe culoarele dintre banci.

M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, când cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid lânga ele.

Acest spatiu este ceea ce eu numesc “TRIUNGHIUL VIEȚII”.

Cu cât obiectul e mai mare, cu atât e mai puternic si se va compacta mai putin.

Cu cât obiectul se va compacta mai putin, cu atât va fi mai mare vidul (golul) si cu atât mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

Data viitoare când priviti cladiri prabusite, numarati “triunghiurile” pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea într-o cladire prabusita. Sunt peste tot.

Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii în caz de cutremur.

Seful salvarii din Dpartamentul de Pompieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a însotit peste tot. Si-a dat declaratia personala:

“Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo . Când aveam 11 ani, am fost prins înauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut în timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni.

Am supravietuit în “triunghiul vietii”, care a existat lânga motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorâti . Eu sunt exemplul viu al “triunghiului vietii”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat si acoperit”.

DOUGG COPP sfatuieste:

1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” când cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2) Câinii, pisicile si copii mici sunt uneori în mod natural ghemuiti în pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural.

Poti supravietui într-un mic gol. Du-te lânga un obiect, lânga o canapea, lânga un obiect mare si voluminos, care se va comprima într-o oarecare masura, dar care va lasa un gol lânga el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului.

Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire.

De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge în caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decât lespezile din beton..

4) Daca esti în pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista în jurul patului.

Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunându-le ocupantilor sa se întinda pe podea, lânga baza patului, în timpul unui cutremur.

5) Daca apare un cutremur în timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa , atunci întinde-te jos si ghemuieste-te în pozitie fetala, lânga canapea sau un obiect mare.

6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare când cladirea se darâma sunt omorâti.

Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.

Daca tocul cade în parti, vei fi taiat în doua de intrarea usii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii).

Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc în continuu, pâna când are loc prabusirea scarilor.

Oamenii care se duc pe scari înainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil.

Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate.

Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui întotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

8) Mergeti lânga zidul exterior al cladirilor sau în afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi lânga exteriorul unei cladiri decât în interior.

Cu cât esti mai în interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti când soseaua de deasupra cade într-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a întâmplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz.

Victimele cutremurului din San Francisco au stat în interiorul vehiculelor. Au fost toti omorâti.

Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si întinzându-se lânga vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m lânga ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

10) Am descoperit, în timp ce ma târam înauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hârtie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari în jurul teancurilor de hârtie.

 

********************************************************

Intrebare: Este normal sa ne fie teama la seisme ? Ce trebuie sa facem pentru a nu fi coplesiti de teama sau panica la inceputul unui seism ? Ce interval de timp am avea pentru a mai aplica recomandarile primite ? Cine le mai tine minte, atunci ? De ce sa asteptam sa cada casa pe noi ?

Raspuns: Nu fiti fatalisti ! Creierul uman este un puternic computer care memoreaza si gaseste in situatii de criza tot ce va este necesar spre a va asigura supravietuirea !

Aceste reactii sunt naturale, dar pot fi controlate. Cutremurul si incendiul induc, uneori, dorinta de parasire a spatiilor locuite, spre deosebire de alte fenomene naturale la aparitia carora omul cauta adapost.

Desi sunt avizati sa nu o faca, pentru locuitorii din zone seismice reactia de parasire a cladirii la oscilatii seismice reprezinta o puternica reminiscenta instinctuala a locuirii in case individuale traditionale, in care acest lucru este fizic posibil.

Masurile de protectie a locatarilor din cladiri trebuie realizate rapid, imediat ce miscarea seismica a fost sesizata. Daca seismul surprinde pe cineva in camp deschis (in parc, pe un teren neconstruit etc.) senzatia de pericol va fi mai putin evidenta; chiar si protectia va fi mai simpla, prin ghemuire si sprijinire cu palmele pe teren.

Locatarii cladirilor inalte din mediul urban, desi traiesc in alte conditii, reactioneaza de multe ori similar, ingrijorati de vulnerabilitatea accentuata a unora dintre acestea, precum si de alte efecte resimtite la etajele superioare la seisme, desi in aceste cazuri afara exista suficiente pericole (de ex. prabusiri de mobilier ori obiecte in interior, sau de calcane si cosuri de fum in exterior).

Intr-o cladire, mai ales la etajele superioare din structuri flexibile, din cauza oscilatiilor cladirii si a mobilierului, a emotiei, perceptia personala a seismului va fi deformata (nu se mai termina, cade casa pe noi, etc), va fi normal sa apara o senzatie de teama, chiar la cei care au mai trecut prin evenimente seismice.

Vibratiile care afecteaza anumite organe interne cat si amintirile unor imagini din trecut, din povestiri, carti sau filme pot induce, in mod aproape natural, reactia de teama, senzatii de temperatura, greata etc.

Intrebare: Cat timp putem avea la dispozitie in cazul unui seism spre a ne proteja?

Raspuns: Suficient, daca suntem pregatiti din timp. Cutremurele de pamant se declanseaza brusc, au o perioada de actiune scurta in timp (de cca. 20 – 90 secunde, in functie de tipul si marimea cutremurului, tipul cladirii si amplasamentului, amplificarile posibile, etc.).

Seismele puternice de adancime intermediara din zona Vrancea pot avea, de regula, durate mai mari si pot produce oscilatii mai ample la unele cladiri, senzatii dezagreabile de tipul raului de mare sau dezechilibrului, toate acestea intr-un spatiu in care mobilerul se misca, se aud zgomote ciudate si uneori se intrerupe iluminatul.

Cu toate acestea, locuitorul dintr-o cladire nu trebuie sa se lase coplesit, sa isi propuna sa reziste (numarand de exemplu, rar, pana la 100) si mai ales sa nu intre in panica !

Este deci posibil si necesar sa te protejezi, chiar pe durata unui cutremur ! Daca v-ati protejat timp de 2 minute, ati trecut de principalul pericol !

Ce trebuie sa facem in caz de cutremur ?

Retineti urmatoarele RECOMANDARI – verificate de experienta romaneasca si internationala – si care trebuie memorate, dar si intelese; intr-o situatie de criza, creierul va cauta aceste informatii in memorie si le va readuce in atentie in “computerul personal”, evitand reactiile de panica si catastrofice:

Aplicati regulile de comportare rationala, individuale si de grup (familie):

1- Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batrani si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur;

2- Preveniti tendintele de a parasi locuinta de la etaj, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand, la accidente grave, nedorite.

Atentie !

Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor, si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa.

Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp (in special pentru persoane tinere), afara sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3- Ramaneti in locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, feri ti-vade caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc.

Retineti !

La cladirile realizate inainte 1940 este dificila deosebirea structurii de rezistenta de unele elemente de de rabitz sau zidarii, sunt vizibile diferite grinzi, mai groase sau mai subtiri precum si grinzi rezemate pe alte grinzi. De aceea, pentru locatarii ale caror apartamente au fost recent consolidate este relativ usor sa memoreze de la ingineri responsabili care sunt zonele si elementele de beton armat solide, de incredere. Pentru alte cladiri pot fi consultati specialisti atestati, cunoscatori ai tipului de structura respectiv

La cladirile de dupa 1950, dintre care multe care au fost realizate cu proiecte repetitive, structura este mai usor de identificat.

4- Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

5- Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca puteti deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

In multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decat durata seismului sau decat a intervalului disponibil pana la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor ce locuiesc la etajele superioare in cladirile inalte nu este recomandabila si de cele mai multe ori nici posibila; principalul pericol este ca faza oscilatiilor puternice il poate surprinde pe locatar in casa scarii, un spatiu hazarduos, la care sa se adauge panica sau aglomeratia creata de alte persoane (nu trebuie neglijati factorii reactiei de grup in familie si societate, care pot scapa de sub control, inducand voit sau nevoit efecte).

6- Nu alergati in strada;

7 Atentie! In timpul miscarii seismice sau dupa cutremur, animalele de casa sau curte (altfel linistite) pot deveni nelinistite si pot avea reactii agresive sau de aparare. Eventual, dati drumul cainilor din lesa intr-o curte protejata.

8- Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

9) Acordati primul ajutor persoanelor ranite.

10) In cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dvs. Nu intrati in panica, ramaneti calm.

************************************************************************************************************

* Daca nu va aflati intr-o cladire, ramaneti afara. Indepartati-va de cladiri, semafoare si fire electrice;

* Deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul. Nu folositi lifturile si nici scarile.

Dupa cutremur, in cazul unui dezastru major

* Respectati cu strictete masurile stabilite, indrumarile si comunicarile serviciilor de urgenta profesioniste, ale autoritatilor si ale altor organizatii abilitate sa intervina in astfel de situatii;

* Patrundeti cu extrema precautie in interiorul cladirilor care au fost avariate sau slabite;

* Nu intrati cu torte, lumanari sau tigari aprinse in cladirile avariate sau care au fost inundate;

* Nu atingeti firele electrice cazute sau rupte;

* Daca simtiti miros de gaze, deschideti toate ferestrele si usile, inchideti robinetul principal de gaze, parasiti casa imediat si anuntati (daca este posibil) Distrigaz;

* Daca diferite aparate electrice sunt ude, intai intrerupeti sursa principala de curent electric, stergeti-le de umezeala, uscati-le si, in final, conectati-le la priza (atentie ! nu faceti acest lucru daca sunteti ud sau stati in apa);

* Verificati rezervele de apa si hrana inainte de a le folosi;

************************************************************************************************************

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani a aratat ca, atunci cand este cutremur, toti cei are se asaza sub usa de la intrare, sunt omorati, in cazul in care cladirea se darama.

Cladirile din lemn sunt considerate cele mai sigure in astfel de situatii. Lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului, iar daca acea cladire se prabuseste, sunt create goluri mari de spatiu pentru supravietuire.

Cladirile construite din caramizi se vor sparge in caz de cutremur, iar pietrele vor cauza mai multe rani, insa vor fi mai putine victime decat in cazul blocurilor construite din lespezi de beton.

Niciodata nu trebuie ca locatarii sa mearga pe scari in caz de cutremur. Scarile se lovesc reciproc, incontinuu, pana cand are loc prabusirea lor.

Cea mai buna metoda de a supravietui in caz de un cutremur major este ca oamenii sa se aseze langa un obiect masiv, care nu se va deforma total in momentul prabusirii plafonului.

O alta modalitate de a scapa teferi dintr-un cutremur este de a ne aseza ghemuiti langa marginea patului.

************************************************************************************************************

Este bine sa aveti un loc bine stabilit, unde sa aveti puse impreuna, intr-o geanta: actele, o mini-trusa medicala, o lanterna (cu baterii incarcate ), o sticla cu apa, bomboane mentolate si….un fluier”

 

 

Articol preluat de pe www.fotonsas.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.