Sarbatoarea recoltei

14712744_1145989238839431_2172239426803863642_o

Toamna aduce un suflu de melancolie in suflete, tristete chiar. Lipsa soarelui ne face sa fim tristi si nemultumiti ca timpul pare ca zboara mai repede. Deh, zilele sunt acum mai scurte si noptile mai lungi. Orasul e gri si sarac, parcurile pustii, bancile goale si copacii dezbracati de verde si des.

Asa e, dar mie imi place sa vad dincolo de ploaie si mie mi se arata si toamna aia bogata, generoasa si colorata. Atunci cand pamantul isi ofera din plin roadele sale, iar oamenii le culeg cu bucurie, ca o incununare a muncii lor de peste vara. Ahh…aroma fructelor de toamna, a strugurilor din vii, a porumbului proaspat cules, a legumelor de tot felul de prin gradini. Ce drag imi e sa merg la piata si nu la hipermarket. Prune mici si dulci, mere frumoase si delicioase, gutui cu puf galben ca de pui, struguri dulci si parfumati, sfecla rosie, tartacute si dovleci pentru placinte, ghirlande de ceapa rosie, funii cu usturoi, ardei iuti ……ehe, si as mai putea continua asa.

Luna trecuta am fost la sarbatoarea recoltei. Nu mai fusesem niciodata, cand eram mica parca auzeam ceva la televizor legat de ziua recoltei, ceva cu Ceausescu, va mai amintiti?

Ziua Recoltei - atunci
Ziua Recoltei – atunci

Cadrele didactice de la Scoala libera Waldorf au organizat pentru si cu parinti si copii, sarbatoarea recoltei. Locatia aleasa este sublima – Poiana Florilor, Ciolpani – iar familia Malureanu, proprietarii, sunt niste oameni cu o poveste dementiala. Am povestit de ei aici.

Ne-am adunat cu totii intr-o duminica ploioasa si friguroasa sa sarbatorim toamna. Un anotimp al roadelor bogate, al hambarelor si camarilor pline de bunatati de tot felul. Bunatati carora le vom duce dorul cat de curand.

Sarbatoarea Recoltei - azi/acum
Sarbatoarea Recoltei – azi/acum

Mi-a placut mult chiar daca vremea nu a tinut cu noi. Am sosit cu totii imbracati in straie de sarbatoare, adica in ii sau costume nationale, care cum a avut pe acasa, si pe ritmuri de muzica morosana ne-am apucat de “treaba”.

Am plamadit coca si am umplut-o cu dovleac dulce si bun dar si cu mar zemos, pentru placinte aburinde.

Coca si copii
Coca si copii

Am stors strugurii si-am facut must, am facut un bors de legume pe pirostrii, am impletit panusi de porumb in care am prins crizanteme, tufanele, spice de grau, pentru cele mai frumoase coronite din lume.

Must - “making of"
Must – “making of”
Am baut to
Am baut tot:)
Bors de legume
Bors de legume
Coronitele asteapta insiruite sa impodobeasca cap de copil
Coronitele asteapta insiruite sa impodobeasca cap de copil

Copiii s-au jucat, ne-au ajutat, au alergat si au “mesterit” figurine din legume.20161016_113104

 

Cand treaba a fost gatata am dansat o hora mare, a bucuriei si belsugului, apoi cu totii ne-am adunat in jurul unei mese sarbatoresti. La sfarsit fiecare copil a primit in dar o coronita de toamna si un cosulet de recolta.20161016_122327

20161016_122354

Mi-a placut mult si am sa resimt ecoul acestei sarbatori, pana anul viitor cand vom merge din nou.

 

http://

 

Recomand cu drag

Comments

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.